Meserii pentru care nu exista riscul somajului

Site-ul CNBC a realizat un clasament al celor mai sigure joburi pentru care nu prea exista riscul somajului. Cu mici ajustari, topul se potriveste destul de bine si realitatilor din Romania si poate reprezenta un punct de plecare pentru cei care isi aleg un drum profesional.

Sistemul medical va ramane mereu o zona unde este nevoie de forta de munca. In ciuda descoperirilor stiintifice si a inventiilor realizate zi de zi, oamenii au nevoie de interventia cadrelor medicale pentru rezolvarea problemelor de sanatate. Alegerea unei cariere de acest gen poate reprezenta un loz castigator pe viata, dar si o serie de sacrificii care trebuie facute pentru realizarea profesionala intr-o astfel de meserie. De cativa ani se vorbeste despre o criza a personalului medical cauzata, in principal, de migrarea profesionistilor. Din cauza conditiilor destul de grele in care sunt obligati sa munceasca, dar si a salariilor foarte mici oferite de spitalele de stat de la noi din tara, medicii scoliti in Romania aleg sa lucreze in clinici din strainatate. Prof. univ. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, sustine ca in ultimii 5 ani am pierdut 12.000 de doctori. Lucrurile sunt destul de grave pentru ca, in acelasi interval de timp, scoala de medicina din Romania nu a reusit sa formeze decat 8.600 de specialisti. Aceste date statistice ne arata ca necesarul de personal medical este in continua crestere, fiind unul dintre putinele domenii unde somajul nu are cum sa existe. Nici in celelalte tari situatia nu este mai buna, spitalele din strainatate fiind permanent in cautare de personal.

Site-ul CNBC a venit si cu o varianta noua in ceea ce priveste joburile sigure care au legatura cu domeniul medical. Jurnalistii sunt de parere ca o meserie mai sigura decat cea de medic este cea de farmacist. Exista si o motivatie a acestei alegeri: oamenii au mereu probleme de sanatate si cineva trebuie sa le elibereze tratamentele prescrise de medicul curant.

Matematicienii si contabilii, in prima linie

La adapost de somaj sunt si matematicienii. Desi multi ii catalogheaza drept “tocilari” pe cei care se dedica stiintelor exacte, matematicienii, dar si fizicienii sau chimistii au foarte multe oportunitati de cariera. Ei se pot adapta destul de usor unor schimbari posedand o anumita flexibilitate care le permite sa treaca de la o slujba la alta. Daca au noroc si sunt foarte buni ca nivel de pregatire pot ajunge sa lucreze intr-un institut de cercetare, iar acest pas ii poate pune la adapost pentru toata viata.

In aceeasi categorie intra si contabilii. Mult timp ei au fost ironizati pe piata muncii, societatea incadrandu-i in categoria functionarilor “cu petice in coate”. Acum sunt printre profesionistii cei mai cautati datorita complexitatii sistemului fiscal-financiar. Un contabil are mai multe avantaje in profesia sa: nu este obligat sa lucreze dupa un program fix, isi poate lua foarte multe contracte de colaborare, avand astfel asigurate castiguri destul de insemnate.

Programatorii au mereu un job, iar profesorii meditatii

Traim in epoca in care computerul nu poate lipsi din niciun domeniu, iar acest fapt ii transforma pe programatori in niste invingatori pe piata muncii. De altfel, toate studiile realizate in ultimul timp arata ca specialistii din domeniul IT sunt printre cei mai cautati angajati, firmele avand pentru ei foarte multe oferte de lucru. Nici salariile cu care sunt atrasi nu sunt mici, programatorii avand mereu asigurat un venit peste cel realizat de majoritatea categoriilor profesionale. Asemeni contabililor, si programatorii isi pot lua mai multe slujbe si pot avea o anumita libertate in programul lor de lucru.

Multi ar putea zambi datorita faptului ca profesorii sunt inclusi in randul celor cu slujbe sigure. Realitatea ne arata insa ca persoanele cu o astfel de meserie se descurca foarte bine. Chiar daca dascalii din Romania sunt platiti cu salarii umilitori de mici, cei mai multi isi suplimenteaza veniturile cu ajutorul meditatiilor. In sistemul de invatamant din tara noastra s-a ajuns ca pentru orice materie sa fie necesar un program de pregatire in particular, iar datorita meditatiilor profesorii au reusit sa-si pastreze un anumit statul social. Nu putem spune ca este corect ceea ce se intampla, dar aceasta este realitatea si nu o putem ignora. Atat timp cat parintii vor dori ca odraslele lor sa fie pregatite, profesorii vor avea de munca.

Clasamentul CNBC plaseaza scriitorii pe un loc fruntas in randul slujbelor sigure. Pentru Romania o astfel de varianta nu se prea potriveste, oamenii de litere de la noi nefiind platiti prea bine, vanzarea de carte fiind destul de scazuta. Totsi din aceasta categorie profesionala se desprind o serie de joburi pe care un scriitor poate sa le faca. Unii dintre ei prefera sa aleaga invatamantul, altii prefera presa sau comunicarea.

Si fara facultate poti avea o slujba buna

Toate profesiile prezentate pana acum necesita o facultate. E drept ca, in cazul scriitorilor, inainte de cursuri universitare este nevoie de foarte mult talent, acestia fiind incadrati automat in categoria intelectualilor. Exista si meserii pentru care pregatirea este cu totul alta, dar care aduc persoanei care le practica venituri bune si sigure.

Bucatarii, de exemplu, sunt printre cei care pot avea un nivel de trai ridicat si o slujba placuta. Oricat ar evolua tehnologia, oamenii vor avea nevoie de specialisti in arta culinara. In prepararea mancarurilor in restaurante niciun robot nu poate inlocui mana umana. Cei care aleg o astfel de meserie pot ajunge sa faca o cariera extraordinara. Nici veniturile nu sunt de ignorat, maestrii in arta gatitului fiind foarte bine platiti. Nici constructorii nu stau prea rau in clasamentul meseriilor sigure. Si nu este vorba doar despre inginerii sau proiectantii specializati in acest domeniu, ci si despre “meseriasii” care stiu zidarie, sa puna faianta sau sa zugraveasca.

Toate aceste profesii au un numitor comun: sunt sigure si pot aduce celui care le practica un venit important. Exista insa si o conditie care trebuie indeplinita pentru a atinge acest standard, cel care practica meseria respectiva sa fie bun in ceea ce face.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news