Cum intentioneaza guvernele UE sa-si reduca consumul de gaz

Cand Comisia Europeana si ministrii UE au prezentat si au aprobat un plan de reducere a consumului de gaze in urmatoarele luni, pentru a face fata a ceea ce este probabil sa fie o iarna foarte dificila din punct de vedere energetic, ei au decis ca toata lumea va trebui sa o aduca.

Planul de a economisi gaz pentru o iarna sigura, implica reducerea voluntara a consumului de gaz cu 15% intre 1 august si 31 martie este considerat crucial pentru a permite gospodariilor sa foloseasca incalzirea si companiilor sa continue sa produca in lunile mai reci, in cazul in care Rusia intrerupe complet aprovizionarea cu gaze catre cei 27 de ani. -bloc de tara.

Pana acum, Moscova a intrerupt partial sau total aprovizionarea cu gaze catre 12 state membre, in timp ce Nord Stream 1, conducta care livreaza gaz rusesc in Germania, functioneaza acum la doar 20% din capacitate.

Acest lucru este vazut in capitalele europene, care se straduiesc sa umple depozitele de gaz inainte de iarna, ca o incercare a Rusiei de a le santaja pentru a relaxa sanctiunile ample impuse de cand si-a inceput razboiul in Ucraina pe 24 februarie. 

Euronews a contactat mai multe guverne pentru a afla ce vor face pentru a reduce consumul de energie. 

Franta

Un purtator de cuvant al Ministerului Tranzitiei Ecologice din Franta a declarat pentru Euronews ca guvernul a lansat un Plan de Sobrietate Energetica care vizeaza o reducere cu 10% a consumului de energie in urmatorii doi ani fata de 2019.

Aceasta nu ar viza o singura sursa de energie, ci pe toate. 

A fost anuntat de presedintele Emmanuel Macron in timpul discursului sau anual de Ziua Bastiliei, cu o saptamana inainte ca Comisia sa-si propuna planul de economisire a gazelor.

Franta se bazeaza in principal pe energia nucleara, care furnizeaza aproximativ 42% din necesarul energetic al tarii . Urmeaza petrolul, apoi gazul, biocombustibilii, sursele regenerabile, hidroenergie si carbunele. Ponderea importurilor rusesti este scazuta si reprezinta doar 17%, 9% si, respectiv, 26% din gazul, petrolul si carbunele Frantei.

Ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a spus ca Planul „este bun pentru planeta, desigur, dar este si bun pentru a trece peste iarna si a ne lipsi de gazul rusesc in anii urmatori”.

Purtatorul de cuvant a spus ca, ca parte a planului, guvernul isi propune sa se asigure ca o lege franceza deja existenta care stabileste temperaturile de incalzire si de aer conditionat la 19 si, respectiv, 26 de grade este implementata in mod corespunzator in urmatoarele luni. 

O diferenta de un grad in incalzire si aer conditionat, a continuat purtatorul de cuvant, are ca rezultat o reducere de aproximativ 7% a consumului de energie. 

Marimea statului este deosebit de importanta in Franta, deoarece aproximativ 30% din stocul de cladiri tertiare al tarii este detinut de autoritati. 

Intre timp, angajatilor de stat li se va cere sa fie mai responsabili si sa stinga luminile inutile si aparatele neutilizate in standby, sa foloseasca transportul in comun ori de cate ori este posibil si sa lucreze de la distanta. Acesta din urma, a spus purtatorul de cuvant, ar trebui sa se faca intr-o maniera coordonata, astfel incat echipe intregi sa lucreze de la distanta in acelasi timp pentru a permite oprirea incalzirii in cladirile guvernamentale corespunzatoare. 

Din nou, dimensiunea conteaza, deoarece aproximativ 20% din forta de munca a Frantei este angajata de stat. 

Germania

Un purtator de cuvant al Ministerului German pentru Afaceri Economice si Climatizare (BMWK) a declarat pentru Euronews ca „pentru a reduce consumul de energie, este logic sa opriti incalzirea incaperilor in care oamenii nu isi petrec timpul in mod regulat, cum ar fi coridoare, holuri mari, foaiere sau tehnica. camere, cu exceptia cazului in care exista cerinte legate de siguranta.”

„Pentru facilitatile publice si cladirile de birouri, acest lucru urmeaza sa fie reglementat prin ordonante. Pentru aceasta masura este planificata o perioada de 6 luni. In plus, BMWK va discuta cu partenerii sociali despre alte modalitati de economisire a energiei la locul de munca – asta in cooperare stransa cu Ministerul Muncii. Aici sunt in desfasurare discutii”, au adaugat acestia.

Germania este mult mai expusa Rusiei decat Franta.

Petrolul asigura aproximativ o treime din necesarul de energie al tarii, urmat indeaproape de gaz, in timp ce carbunele este o treime indepartata (aproximativ 15%), urmat de biocombustibili, nucleare si surse regenerabile. 

Rusia a furnizat 55% din gazul tarii, 35% din petrol si 45% din carbune in 2021.

Lituania

Un purtator de cuvant al Ministerului Energiei lituanian a subliniat ca „in prima jumatate a acestui an, consumul de gaze in Lituania a scazut cu 30 la suta, deci nu se aplica in prezent recomandari speciale”.

Alte recomandari pentru institutiile guvernamentale privind economiile de energie sunt, de asemenea, in curs de pregatire, care ar acoperi sfaturi pentru utilizarea electricitatii, lucrul de la distanta si setarile de temperatura a caldurii, a mai spus purtatorul de cuvant.  

„Preturile crescute la produsele petroliere si la energie electrica au redus si consumul acestor produse. Companiile de stat lituaniene economisesc resurse energetice organizand munca de la distanta pentru anumiti angajati”.

Petrolul a reprezentat aproape 38% din oferta totala de energie a Lituaniei anul trecut, urmat de gaze (24,5%), biocombustibili si deseuri (18,8%), comertul cu energie electrica cu alte tari (10,6%), apoi surse regenerabile si carbune.

Pana in 2014, tara baltica a fost aproape complet dependenta de Rusia vecina pentru toate sursele sale de energie, dar ingrijorata de puterea pe care o da Moscova, Vilnius a deschis un terminal de gaze naturale lichefiate numit Independenta in acel an pentru a primi gaze din alta parte. De asemenea, a inceput sa cumpere petrol din Kazahstan si Arabia Saudita. 

Razboiul Rusiei in Ucraina a determinat-o sa reduca complet gazele si importurile rusesti la 1 aprilie  si, respectiv, la sfarsitul lunii mai.

Comisia Europeana

Intrebata despre propriul plan de reducere a consumului de energie, Comisia Europeana a spus „economisim energie prin inchiderea cladirii Comisiei”.

De exemplu, in timpul verii, exista mai multe cladiri care au fost inchise, pentru a incuraja serviciile sa foloseasca alte cladiri, astfel incat unele sa poata fi inchis a fost reinnoit si anul acesta. 

„In sfarsit, un alt element important este ca reducem utilizarea sistemului de incalzire si racire. Asa ca am setat incalzirea la maximum 19 grade si racirea la maximum 25 de grade”.

Comisia si-a redus deja consumul total de energie la Bruxelles si Luxemburg in perioada 2015-2020 cu 20% prin trecerea la cladiri de inalta performanta energetica si/sau in cladiri pasive, monitorizand consumul de energie, asigurandu-se ca energia electrica consumata. a fost produsa numai din surse verzi/regenerabile si inchiderea cladirilor in perioadele de ocupare redusa.

Alte masuri in cadrul lucrarilor includ oprirea incalzirii/racirii mai devreme seara, modernizarea sistemului sau de iluminat la LED-uri si instalarea de detectoare cu senzori pentru a reduce consumul si desfasurarea „spatiilor dinamice de colaborare” in combinatie cu cresterea lucrului la distanta pentru a reduce numarul de cladiri cu jumatate pana in 2030.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news