Este periculos sa mananci insecte?

Entomofagia este consumul de insecte de catre oameni, o practica comuna in multe tari din intreaga lume, dar mai ales raspandita in regiunile din Asia, Africa si America Latina. De fapt, conform estimarilor aportul acestuia ar putea completa dieta a aproximativ 2.000 de milioane de oameni.

Desi multi s-ar putea opune consumului sau, adevarul este ca este un obicei care a fost intotdeauna prezent in comportamentul alimentar al fiintelor umane si care, ar putea fi comparat cu consumul de melci sau creveti.

Cu toate acestea, entomofagia nu a atras atentia presei, a institutiilor de cercetare, a bucatarilor si a altor membri ai industriei alimentare, a legiuitorilor si a altor organisme pana in urma cu cativa ani. De fapt, anumite specii de insecte, cum ar fi omida-fluture imparat din Africa de Sud si ouale de furnici de tesator din Asia de Sud-Est, pot obtine preturi mari si sunt considerate o delicatesa.

De fapt, desi afacerea si baza formala a cresterii insectelor raman mici, apar initiative care iau in considerare potentialul insectelor ca hrana si furaj. In prezent, insectele se desfasoara in principal la scara mica, in ferme familiale si pentru piete specifice.

Cresterea populatiei, urbanizarea si cresterea clasei de mijloc au crescut cererea de alimente la scara globala, in special pentru surse de proteine ​​animale.

Din acest motiv, poate ca este timpul sa ne deschidem mintea (si gura) catre o dieta suplimentata cu insecte, deoarece acestea contin un nivel ridicat de proteine, grasimi si minerale care poate nu ar trebui irosite.

O moda periculoasa?

Nu sunt cunoscute cazuri de transmitere a bolilor sau a parazitoizilor la om derivate din consumul de insecte (atata timp cat insectele au fost manipulate in aceleasi conditii de igiena ca orice alt aliment).

Cu toate acestea , pot aparea alergii comparabile cu alergiile la crustacee , care sunt si nevertebrate. In comparatie cu mamiferele si pasarile, insectele pot prezenta un risc mai mic de transmitere a infectiilor zoonotice la oameni, animale si animale salbatice, desi acest subiect necesita investigatii suplimentare.

Care sunt cele mai consumate specii?

Desi datele disponibile despre cantitatile de insecte consumate la nivel mondial sunt limitate, se crede ca peste 1.900 de specii de insecte comestibile sunt consumate in intreaga lume si majoritatea acestor specii sunt colectate direct din salbaticie.

Conform datelor disponibile, cele mai consumate insecte sunt gandacii (Coleoptera) (31%), omizile (Lepidoptera) (18%) si albinele , viespile si furnicile (Hymenoptera) (14%). Ele sunt urmate de lacuste , lacuste si greieri (Orthoptera) (13%), cicadele , fulgoromorfe si frunzele , plosnite si gandaci (Hemiptera) (10%), termite (Isoptera) (3%), libelule (odonate) (3%) ), muste(diptere) (2%) si altele (5%).

Trei avantaje ale consumului de insecte

Utilizarea insectelor ca hrana si pentru fabricarea furajelor aduce o serie de beneficii de natura ecologica, de sanatate si sociala si de trai. Iata evidentiate trei avantaje:

– Avantaje de mediu

Insectele sunt foarte eficiente in conversia alimentelor, deoarece sunt specii cu sange rece. Raportul de conversie hrana-carne (cantitatea de hrana necesara pentru a produce o crestere a greutatii cu 1 kg) poate varia foarte mult in functie de tipul de animal si de practicile de productie utilizate, dar, in orice caz, insectele sunt extrem de eficiente. In medie, insectele pot transforma 2 kg de hrana in 1 kg de masa de insecte, in timp ce bovinele necesita 8 kg de hrana pentru a produce 1 kg de greutate corporala.

De exemplu, greierii au nevoie de sase ori mai putina hrana decat bovinele , de patru ori mai putin decat oile si de doua ori mai putin decat porcii si puii de carne pentru a produce aceeasi cantitate de proteine.

De asemenea, gazele cu efect de sera produse de majoritatea insectelor sunt probabil mai mici decat cele ale animalelor conventionale. Porcii, de exemplu, produc intre 10 si 100 de ori mai multe gaze cu efect de sera pe kilogram de greutate; iar insectele folosesc mult mai putina apa decat animalele traditionale.

Insectele se pot hrani cu deseuri biologice, cum ar fi deseurile alimentare sau umane, compost si gunoi de grajd si pot transforma aceste deseuri in proteine ​​de inalta calitate, care la randul lor pot fi folosite ca hrana pentru animale.

– Beneficii pentru sanatate

Continutul nutritional al insectelor depinde de stadiul lor de viata (stadiul metamorfic), de habitatul lor si de dieta lor. Cu toate acestea, este acceptat ca ofera proteine ​​si nutrienti de inalta calitate in comparatie cu carnea si pestele.

Insectele sunt deosebit de importante ca supliment alimentar pentru copiii subnutriti deoarece majoritatea speciilor de insecte contin niveluri ridicate de acizi grasi (comparabil cu pestele). De asemenea, sunt bogate in fibre si micronutrienti, cum ar fi cupru, fier, magneziu, fosfor, mangan, seleniu si zinc.

Pe de alta parte, ele prezinta un risc redus de transmitere a bolilor zoonotice (boli care se transmit de la animale la om) precum H1N1 (gripa aviara) si ESB (boala vacii nebune).

– Beneficii pentru mediul social si mijloacele de trai

Cresterea si recoltarea insectelor pot oferi strategii importante de diversificare a mijloacelor de trai, deoarece insectele pot fi colectate direct din mediu intr-un mod simplu si necesita putine mijloace tehnice sau investitii majore pentru a achizitiona echipament de baza de crestere si recoltare.

Recoltarea si agricultura de insecte pot crea oportunitati de afaceri in economiile dezvoltate, in tranzitie si in curs de dezvoltare. Insectele pot fi procesate pentru a servi drept hrana pentru oameni si animale relativ usor.

Unele specii pot fi consumate intregi. De asemenea, insectele pot fi transformate intr-o pasta sau macinate in faina, iar proteinele lor pot fi, de asemenea, extrase.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news