Te intrebi ce ar trebui sa mananci in timp ce alaptezi? In continuare, vei vedea numeroasele optiuni bogate din care poti alege pentru sanatatea ta si a bebelusului tau.
Dieta in timpul alaptarii este extrem de importanta pentru a-ti mentine copilul sanatos si ai compensat cu vitaminele si mineralele de care corpul tau are nevoie pentru a functiona corect. Iti oferim cateva recomandari pentru aceasta etapa a vietii tale.
Multe mame sunt preocupate de ce sa manance atunci cand alapteaza. Altii, in schimb, doresc sa slabeasca cat mai curand kilogramele dobandite in timpul sarcinii, mentinand in acelasi timp o stare buna de sanatate.
Daca aceste indoieli sunt prezente in capul tau, acest articol iti va aduce vesti foarte bune; vei cunoaste cantitatea enorma de alimente pe care ai voie sa o consumi. La randul sau, vei vedea cat de usor va fi sa slabesti treptat doar mancand sanatos.
Dieta in timpul alaptarii: ce sa mananci?
Cand o mama alapteaza, corpul ei are nevoie de un numar mare de nutrienti pentru a mentine sanatatea optima. Acest lucru se datoreaza faptului ca o mare parte din rezervorul tau de vitamine este transmis copilului.
De aici deducem ca alimentatia mamei, mai degraba decat cantitatea, trebuie sa fie de calitate. Desi este o realitate ca atunci cand o femeie alapteaza ii este mai foame, cu o hrana adecvata si sanatoasa poate fi sanatoasa si, in acelasi timp, isi va recapata greutatea.
Pentru a atinge acest dublu obiectiv si, de asemenea, sa se simta saturati, specialistii sunt de acord ca mama ar trebui sa manance cinci portii de mancare pe zi. Acest lucru ajuta la mentinerea nivelului de energie ridicat si, de asemenea, accelereaza metabolismul. Rezultatul este un consum natural si echilibrat al kilogramelor depozitate.
Acum, care sunt acele alimente care pot fi consumate? Mai jos vom vorbi despre fiecare dintre ele, beneficiile pe care le ofera si cantitatile recomandate pentru alimentatie in timpul alaptarii.
Fructe si legume
Ele reprezinta grupa de alimente care trebuie sa fie prezenta da sau da in cele cinci portii de alimente. Ideal este sa le consumi proaspete si de sezon. Poate fi sub forma de salate sau legume la abur. Desigur, in cazul fructelor care permit acest lucru, puteti manca pielea, care adauga si fibre in alimentatia dumneavoastra.
Daca mananci suficiente legume si fructe, nu vei avea nevoie de suplimente pentru acid folic si vitaminele C, A, B1, B2, D si E.
Lactate
Consumul de lactate ocupa locul al doilea pe lista de recomandari pentru mamele care alapteaza. Ele trebuie sa fie prezente in trei sau patru din cele cinci ratii zilnice.
Consumand lactate, nu numai ca colaborezi cu formarea oaselor bebelusului, ci ii oferi lui si organismului tau vitaminele B1, B2, A si D. Important: de preferinta alegeti prezentari sarace in grasimi.
Peste
Includerea pestelui in dieta in timpul alaptarii este relevanta, deoarece ofera iod organismului nostru si, atunci cand este transmis copilului, stimuleaza dezvoltarea creierului. Se recomanda consumul sau de trei sau patru ori pe saptamana.
Tipurile de peste sugerate sunt cele numite albastru, precum sardinele, ansoa sau macroul. Pe langa aportul de iod, acestea ofera omega 3, care beneficiaza si dezvoltarea neurologica.
Carne slaba si oua
Pe de alta parte, se recomanda si consumul de carne slaba, care sunt toate cele compuse din fibre musculare fara grasimi. Cateva exemple de acest tip de carne sunt pieptul de pui si curcan, iepure si cateva bucati de vitel. Nu uitati sa le consumati fara piele si la cuptor si la gratar, pentru grasimi.
In ceea ce priveste oul, il poti consuma de trei ori pe saptamana: este o sursa buna de proteine.
„In timpul alaptarii, organismul mamei are nevoie de un numar mare de nutrienti pentru a-si mentine sanatatea in conditii optime”
Apa
Este important ca mama sa consume cel putin 2 litri de apa pe zi, deoarece 87% din laptele matern este format din apa. In orice caz, acest lichid va fi foarte solicitat de mama; Oxitocina din organism, generata de alaptare, stimuleaza senzatia de deshidratare.
Grasimi bune
Grasimile bune le vom numi cele din nuci, avocado, ulei de masline extravirgin sau asa-zisul peste gras. Ar trebui suspendat consumul de grasimi care nu ofera niciun nutrient, cum ar fi maioneza, uleiul de palmier sau uleiurile rafinate. In orice caz, ar trebui redus si consumul de „grasimi bune”.
Puteti observa deja ca dieta in timpul alaptarii include mai multe optiuni. Si cel mai bine: sunt incluse in aproape toate cele mai bune diete sanatoase pentru a reduce kilogramele.
Ca ultim sfat, amintiti-va ca produsele de patiserie si prajelile ofera doar calorii fara nutrienti. De asemenea, produsele cu exces de coloranti sau chimicale, bauturi alcoolice si cafea sunt interzise atunci cand alaptati.