Ce rol joaca dieta in functia imuna?

Dieta moduleaza functia imuna prin aportul de micro si macronutrienti. Acestea imbunatatesc raspunsul la agenti patogeni.

Dieta joaca un rol important in modularea functiei imune. Mai multi nutrienti sunt legati de diferentierea celulelor din seria alba, care sunt responsabile de respingerea organismelor patogene. De asemenea, antioxidantii joaca un rol cheie in a ajuta la evitarea patologiilor complexe.

Din acest motiv, este intotdeauna recomandat sa efectuati o dieta sanatoasa si variata. Este important sa combinati o dieta corecta cu alte obiceiuri adecvate, cum ar fi exercitii fizice regulate si odihna buna. Numai prin gestionarea acestor 3 piloni se va realiza o functie imuna cu adevarat eficienta.

Cum si de ce influenteaza dieta functia imuna?

Dupa cum am discutat, functia imuna depinde in mare masura de celulele albe din seria. Acestea sunt responsabile pentru detectarea elementelor straine din corp, eliminandu-le ulterior. Anumiti nutrienti, cum ar fi zincul, sunt esentiali pentru realizarea dezvoltarii acestor celule, asa cum sa afirmat intr-un studiu publicat in Nutrients .

Exista multi alti nutrienti care joaca un rol decisiv in prevenirea si vindecarea proceselor patologice.

Vitamina C este un bun exemplu, deoarece aportul sau la doze adecvate este capabil sa reduca incidenta bolilor respiratorii si sa imbunatateasca gestionarea acestora. Acest lucru este demonstrat de cercetarile publicate in Frontiers in Immunology.

Pe de alta parte, vitamina D nu numai ca stimuleaza functia imunitara impotriva agentilor externi, ci joaca si un rol esential in prevenirea patologiilor complexe. Mentinerea nivelului scazut al acestuia s- a dovedit a creste incidenta si riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Care sunt efectele adverse ale consumului de diete nesanatoase?

Propunerea dietelor nesanatoase si sustinerea lor in timp genereaza un impact vizibil la nivelul compozitiei corpului. Masa musculara poate fi redusa, crescand portiunea de grasime a corpului.

O dieta necorespunzatoare poate sa nu indeplineasca cerintele nutritionale discutate mai sus, care au un efect direct asupra functiei imune. Acest lucru devine din ce in ce mai putin eficient, astfel incat agentii patogeni vor putea trece barierele corpului si se vor inmulti in corpul uman, provocand simptome.

Este important sa va asigurati ca macronutrientii de calitate sunt consumati in proportii optime, cum ar fi grasimile sanatoase.

Acestea sunt esentiale pentru mentinerea unei situatii de homeostazie in mediul intern, in special in ceea ce priveste echilibrul proceselor inflamatorii. Trebuie amintit ca inflamatia este un proces care sta la baza multor patologii grave.

In cele din urma, trebuie mentionat impactul unei diete nesanatoase asupra microbiotei , deoarece aceasta este legata si de functia imuna.

Daca exista o pierdere a diversitatii sau densitatii bacteriene in acest organ, agentii patogeni vor fi mai predispusi sa traverseze barierele mediului intern, provocand astfel probleme.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news