Creationism versus Evolutionism

Credinta in care Universul, Pamantul si lumea sunt produsul creatiei unei fiinte supranaturale poarta numele de creationism. Cei care cred in acest lucru accepta ca Dumnezeul avraamic este cel care a creat intreaga lume. Dupa dezvoltarea stiintei care a inceput in secolul XVIII, creationismul a intrat in conflict cu evolutionismul. Creationistii evolutionari sau creationistii vechiului pamant s-au aflat in conflict cu cei care erau fundamentalisti crestini si care negau evolutia umana si acceptau credinta intr-un pamant tanar. Creatia este deci vazuta in diverse moduri de catre toti oamenii, fiecare avand propriile idei si perceptii asupra vietii si a aparitiei acesteia pe pamant.

In creationism exista mai multe aripi de credinta care difera in mod fundamental. Unii considera ca evolutionismul, care deriva din analiza vietii si a universului, este gresita in timp ce altii spun ca evolutia nu poate fi considerata motivul pentru care viata pe Pamant este atat de diversificata si complexa. Alti adepti creationisti sustin ca scrierile din Biblie, Geneza in special, trebuie luate literal pentru ca astfel se explica biodiversitatea de pe Pamant si geneza acestuia. In contrast cu creationistii literali, cei care cred in evolutie considera ca, desi evolutia sta la baza biodiversitatii, crearea lumii este infaptuita de o zeitate suprema.

Rezultatele empirice ale studiilor stiintifice sunt cel mai adesea renegate de creationisti. Din creationism au izvorat doua pseudostiinte, asa cum sunt ele numite de comunitatea stiintifica, acestea constand in cercetarea stiintei creatiei si in creatia inteligenta. Printre cele mai importante dispute pe care le au creationistii cu stiinta sunt cele referitoare la descendenta comuna a omului, istoria geologica a Terrei, originea universului si modul de formare a sistemului solar.

Originea curentului de creationism

Desi termenul prin care este desemnata credinta creationistilor este unul relativ recent, istoria acestor credinte este una destul de stufoasa. Creationismul a devenit legat in mod direct de miscarile fundamentaliste crestine in anii 1920, de atunci cei care credeau in geneza Pamantului in conformitate cu spusele Bibliei s-au opus ideii de evolutie a omului. Cei care cred in creationism, in special in Statele Unite ale Americii, au reusit chiar sa scoata lectiile de evolutionism din scoli, inlocuindu-le cu citirea Genezei si intelegerea ei in mod literal. Creationismul stiintific a fost un obiect de studiu care contravenea Costitutiei americane si deci a fost renumit stiinta creatiei inteligente. Acest nou concept a fost chiar desemnat o noua teorie, insa in tribunal s-a decis ca stiinta creatiei inteligente nu este de fapt o stiinta, iar in acest mod s-a incalcat Constitutia ce prevede ca religia, sub orice forma a ei, sa nu fie predata in scoli.

In crestinatate si iudaism, conceptul de creationism nu este esential, insa acceptat. Atat in iudaism cat si in crestinism, scrierile sfinte sunt considerate a avea doua intelesuri. Pentru cei care nu pot vedea mai departe de cuvintele scrise, sensul literal al Bibliei si Torei sunt cele esentiale, in timp ce sensul alegoric al povestirilor din cartile sfinte pot fi intelese de cei care se straduie sa vada intelesurile ascunse. Nu se poate vorbi deci doar de o geneza asa cum este ea expusa in mod literal in Biblie si in Tora, ci si de un inteles ascuns al acelor cuvinte.

Protestantismul din secolul XVI credea orbeste in creationism, insa nu in cel instantaneu, astfel incat Martin Luther sau John Calvin sustineau creationismul asa cum este el expus in cartile sfinte, insa creatia a durat fix sase zile acum vreo 6000 de ani. Cum in acea perioada, lume era descoperita in toata splendoarea ei, s-a ajuns la acceptarea unei teologii naturale in cadrul careia fiecare specie de pe pamant a fost creata in mod individual de Dumnezeu. Teologia naturala studiaza natura si biologia incercand sa gaseasca dovezi in favoarea creatiei realizate de Dumnezeu, cele mai bune exemple fiind cele alte mitului Arcei lui Noe.

Creationism si evolutie

De pe la inceputul secolului XIX, lucrurile s-au schimbat odata cu descoperirile oamenilor de stiinta. Teoria transmutarii speciilor a lui Jean-Baptiste Lamark si teoria evolutionismului si a selectiei naturale a lui Charles Darwin au inceput sa se dezvolte si sa aiba tot mai multi sustinatori din randurile oamenilor de stiinta. Dovezile aduse de Charles Darwin au fost incontestabile, iar oamenii de stiinta au fost convinsi in acest fel de existenta evolutionismului. Unele culte religioase au fost lovite din plin si au ripostat, negand teoriile stiintifice privitoare la evolutionism. Naturalistii au acceptat ideea evolutionismului, insa in forma sa teista care sustinea ca oamenii au fost creati speciali de catre o fiinta divina.

Credinte religioase care accepta notiunea de creationism

Credinta Baha’i sustine armonia dintre religie si stiinta. Povestirile biblice legate de geneza sunt vazute din punct de vedere simbolic, insa tocmai de aceea, acestea au o insemnatate mare. Credinciosii Baha’i vad omul din doua puncte de vedere: acela al creatiei lui Dumnezeu si acela biologic care a dus la evolutia omenirii in timp. Credinta Baha’i sustine insa ca omul este diferit fata de alte creaturi pentru ca are un suflet, desi atat evolutia cat si creatia sunt vazute ca procese legate intre ele sau chiar ca un singur proces vazut din puncte de vedere diferite.

Creationism si crestinatate

Inca din anul 2006, marea parte a crestinismului a acceptat ideea evolutiei ca explicatie a originii speciei. De asemenea, s-a inteles si faptul ca povestirile din Biblie nu trebuie luate in sens literal, ci in sens simbolic, alegoric. Anglicanii si lutheranii considera ca nu exista niciun fel de conflict intre creationism si evolutionism, iar liderii bisericii Anglicane si cei romano-catolici au facut declaratii oficiale in care privesc cu admiratie teoria evolutionista, considerand chiar ca evolutia este unul din principiile folosite de Dumnezeu la crearea speciilor.

Stiinta Crestina este un concept derivat din cartile lui Mary Baker Eddy, unde se spunea ca lumea intreaga este o iluzie si deci nu a fost creata de Dumnezeu. Evenimentele din cartea Genezei au un sens simbolic si nu unul literal, iar creationismul si evolutionismul sunt false din punct de vedere spiritual pentru ca se bazeaza pe realitatea unei lumi materiale. Adeptii stiintei crestine nu se opun predarii evolutionismului sau creationismului in scoli, insa initiatoarea acestui curent tindea spre intelegerea si acceptarea teoriei lui Charles Darwin.

In hinduism, toate fiintele pamantului au fost create dintr-o constiinta pura, iar in islam Coranul spune ca universul a fost creat in intregime de Dummezeu. Si evreii accepta evolutionismul teistic, insa reformatii prefera stiinta si evolutionismul. Islamul are si propria scoala de creatie evolutionara in care se studiaza originea Universului drept creatie dumnezeiasca. Putine miscari islamice promoveaza teoria evolutionismului, printre acestea numarandu-se miscarea Ahmadiyya.

Creationism si Biblie

Exista cinci tipuri diferite ale creationismului, cele mai importante fiind cele care cred in Pamantul nou, creationismul progresist, creationismul neintregit, evolutia teista si creatia inteligenta.

Creationismul Pamantului tanar crede in nasterea Pamantului din Dumnezeu in ultimii 10.000 de ani, asa cum este descris in cartea Genezei. Cei care cred in aceasta teorie spun ca Universul a fost creat in aceeasi perioada ca Pamantul. Putini sunt cei care accepta ideea ca Universul este mai batran decat Pamantul. Multi sunt si cei care cred ca Pamantul si Universul au fost create la inceputul vremii tocmai de aceea Terra ar aparea mult mai batrana decat este in realitate, la acest aspect contribuind si calcularea timpului de catre oameni.

Creationismul neintregit sau cel al reconstituirii sustine ca viata a fost creata recent pe Terra, si dateaza de foarte mult timp. Aceste credinte se bazeaza pe cateva pasaje din Geneza care au fost interpretate in mod diferit. Creatia din cele sase zile a inceput deci dupa ce Pamantul nu mai era fara forma si vid. In acest mod, un timp necunoscut putea sa treaca intre crearea originala a Pamantului si insufletirea sa cu viata. In acest mod, credinciosii creationismului recreational sunt de acord cu viata stiintifica a Universului in timp ce isi mentin credintele referitoare la textul biblic si literalitatea sa. Fosilele descoperite vin in ajutorul lor si al teoriei conform careia viata de pe Pamant de dinainte de creatie consista in rebeliunea lui Lucifer.

Creationism progresiv

Aceasta forma de credinta sustine ca formele de viata au evoluat conform dorintei lui Dumnezeu care a intervenit in mod direct in momente cheie ale lumii. In acest fel se accepta mai multe idei stiintifice precum cea referitoare la varsta Universului, selectia naturala si evolutie biologica. Si teoria „varstei zilei” este acceptata de creationistii progresisti. Aceasta teorie spune ca cele sase zile din Geneza in care a fost creat Pamantul aveau o cu totul alta durata fata de cele din prezent, fiind mult mai lungi.

Creatia inteligenta

Forma de creationism care sustine creatia inteligenta spune ca anumite parti ale universului si fiintelor vii sunt explicate prin cauze inteligente si nu prin selectia naturala. Creatia inteligenta este de fapt o remodelare a stiintei creatiei care a fost folosita in scolile americane pentru a permite indoctrinarea copiilor cu idei creationiste. Aceasta incercare a esuat insa pentru ca organele federale au interzis orice fel de ora de religie sau cu continut religios in scoli.

Neo-creationismul considera ca difera in mod profund de alte forme de creationism, incercand sa se separe din toate puntele de vedere de aceasta filosofie. Neo-creationistii cauta sa reinstaureze creationismul in asa fel incat sa fie primit bine de catre public, improspatand dezbaterea cu privire la originile vietii fara a apela la mijoace scripturale religioase. In principiile neo-creationistilor intra si vederea conform careia stiinta ortodoxa este doar o forma dogmatica de religie ateista. In mod similar, si eliminarea unor fenomene de la a fi cercetate sau chiar efectele daunatoare ale stiintei asupra familiei si opiniei publice duc la ateism.

Evolutia teista

Desi in prezent este cunoscut drept creationism, in trecut, acest curent era numit creatie directa a sufletelor individuale. Odata cu aparitia scrierilor evolutioniste, creationistii au asimilat acest concept ca termen nobil de a descrie zeitatile. In America se considera ca evolutia este doar un efect al creatiei, designului uman. Unii teisti sustin si ca religia nu se afla in opozitie cu evolutia biologica, majoritatea invatamintelor religioase referitoare la creatie fiind compatibile cu descoperirile stiintifice. Teistii vad evoluta ca pe o ustensila a lui Dumnezeu care este creatorul si sustinatorul universului insa Geneza este vazuta ca o alegorie, o poveste, si nu un adevar literal. Legile naturii au fost create de Dumnezeu cu un scop, iar intreaga evolutie stelara si cea a speciei nu sunt decat o evolutie biologica. Evolutionismul teistic poate fi vazut ca sidrept creationism pentru ca se sustine interventia divina in originile vietii si legile divine care guverneaza formarea speciilor.

Creationism si religie

Biserica Romano-Catolica nu se afla in conflict cu evolutionismul, cel din urma fiind considerat un concept care trebuie sa stea in picioare prin mijloace stiintifice si nu din punct de vedere religios. Teoria evolutiei este acceptata de crestinism si nu este inclusa in invatamintele religioase. Evolutionismul este predat in scolile Romano-Catolice fara a fi controversat deoarece stiinta nu se extinde peste fizic, deci adevarul stiintific nu se poate ciocni cu cel religios.

Creationismul si critica

Cei mai multi adepti ai acestor forme de creationism fac parte din Statele Unite ale Americii si Australia. Evolutionismul, in schimb, este mult mai bine vazut in Europa, unde creationismul este rejectat in totalitate. Danemarca, Islanda si Suedia sunt tarile care cred in evolutie cu tarie, acestora urmandu-le si Canada.

Constitutia care prevede ca biserica si statul sa fie separate a dus la o controversa in Statele Unite unde s-a incercat „intrarea” creationismului pe bancile scolii. Desi creationistii au incercat in cateva randuri sa introduca in scoli stiinta creatiei, acest concept a fost desemnat ilegal de organele abilitate. Multe credinte crestine reneaga creationismul prin prisma faptului ca invataturile crestine nu intra in conflict cu stiinta. Credintele creationistilor nu pot fi aprobate sau renegate de catre oamenii de stiinta care lucreaza cu dovezi empirice, observatii si explicatii care se pot testa. Majoritatea credintelor creationistilor nu pot fi testate pentru ca nu exista dovezi concludente in acest sens si interpretarile literale ale textelor religioase nu ajuta la o imagine mai buna a creationismului in ochii lumii.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news