Totul despre deochi

Deochiul este o notiune care a aparut la om probabil odata cu perceptia constienta a frumosului si a necesitatii de a proteja o fiinta iubita, asociata notiunii de frumos. In foarte multe culturi exista numeroase superstitii legate de pericolul privirilor admirative adresate atat femeilor tinere, cat si copiilor.

Atat antropologia culturala, cat si etologia, stiinta despre comportament, au oferit o multime de interpretari originii acestei superstitii. Astfel, studiile recente ale cercetatorilor au dovedit ca, in 30 la suta din cazuri, un copil expus excesiv privirilor adultilor poate avea diferite reactii negative in urmatoarele ore sau chiar zile. Mai mult decat atat, in unele cazuri pot aparea manifestari asemanatoare unor crize de tip epileptic.

Efectul privirii directe

Pentru cele mai multe specii de animale vertebrate si mai ales pentru om, privirea fixa este interpretata, in primul rand, automat, ca un semn al agresivitatii. Pentru copilul de varsta mica, acest comportament venit din partea unui admirator strain este un puternic semnal de avertizare agresiva.

Chiar si atunci cand strainul zambeste, creierul micutului va fi tentat sa proceseze mai intens semnalul agresiv reprezentat de privirea directa si mai putin zambetul, atitudinea de apropiere non-agresiva. Ca urmare, privirea admirativa fixa creste tensiunea psihica a micutului, iar reactiile sale pot deveni neadecvate, bizare. Problema reala apare in cazul in care copilul este impiedicat sa se manifeste, sa planga, sa se miste dupa ce a fost „deochiati.

Blocarea manifestarilor determina o puternica acumulare de tensiune ce poate rabufni apoi cu forta puternica. Aceeasi tensiune acumulata poate conduce la alte mici dezechilibre, cum ar fi miscari dezordonate, febra, agitatie, agresivitate. Pe scurt, privirea directa intensa a necunoscutilor incarca tensional creierul copilului, iar in lipsa posibilitatii de manifestare libera acesta o va face intr-un mod „bolnaviciosi.

Intrarea „admiratoruluii in spatiul vital

Prin obiceiul de a se apropia prea mult de micutul pe care-l admira, unii adulti ii incalca acestuia spatiul vital intim. Intrarea in spatiul vital pe o raza de 30-40 cm din jur reprezinta o agresiune foarte intensa pentru copil si, deseori, chiar si pentru adulti.

Acest spatiu de 30-40 cm, numit spatiu vital, trebuie respectat cu sfintenie de persoanele straine si chiar de rudele care nu locuiesc in casa cu micutul. Intrarea in spatiul vital al copilului de varsta mica determina o puternica reactie de alertare a creierului si a intregului organism, chiar daca acest lucru nu se observa. Dubla alertare, atat prin privire, cat si prin apropiere, sporeste riscul aparitiei unei stari tensionale ce poate conduce la indispozitie, febra, plans sau chiar voma.

Efectul hipnotic

Copiii de varsta mica, desi sunt alertati de privirile fixe, cauta foarte frecvent sa intalneasca privirea celor din jur. Intalnirea unei priviri admirative, chiar la distanta, il determina pe micut sa-si focalizeze inconstient atentia catre acea privire. Aspectul de alerta determinat de privirea fixa poate disparea brusc, fiind rapid inlocuit cu o stare de somnolenta.

Studiile recente au aratat ca, in cazul unor priviri compatibile, micutul poate fi rapid hipnotizat, ramanand intr-o stare de tranzitie intre veghe si somn. Aceasta stare, total nenaturala, poate avea efecte negative mai ales asupra compartimentului afectiv. Ca urmare, creierul afectiv va functiona foarte intens, in detrimentul altor zone nervoase importante.

Ca urmare a acestei stari, dupa ce micutul isi revine, va fi tulburata zona vegetativa a creierului, asa cum este, de exemplu, cea implicata in controlul functiilor digestive. Din acest motiv, dupa o stare de usoara hipnoza, pot aparea dureri stomacale, intestinale, voma sau diaree. Din fericire, aceste aspecte sunt extrem de rare iar sansa intalnirii unei priviri hipnotizatoare este de sub 1 : 1000. In realitate, este vorba de acelasi fenomen care poate explica dragostea la prima vedere.

Efectul „aglomeratieii

Contactul vizual al micutului cu foarte multe persoane necunoscute este uneori foarte neplacut si poate fi chiar periculos. Copilul care se simte rau dupa ce a fost privit sau atins de multi adulti necunoscuti in aceeasi zi nu este sub vraja deochiului, ci poate fi pur si simplu obosit sau alertat de privirile diferite pe care nu le intelege.

Uneori, este vorba chiar de efortul de a intelege complexitatea atitudinilor si privirilor diverse adresate lui sau mamicii si, nu in ultimul rand, de mirosurile umane la care copilul este foarte sensibil. Toate acestea la un loc reprezinta o cantitate foarte mare de informatie care, pe de o parte, atinge latura instinctiva, defensiva, iar pe de alta parte oboseste scoarta cerebrala. Efectul se poate manifesta prin cefalee, senzatii de greata, agitatie si chiar atacuri de panica si plans necontrolat.

Nu trebuie uitat ca un contact apropiat cu mai multi necunoscuti nu aduce „vraja deochiuluii care imbolnaveste, ci poate aduce insasi boala, prin virusurile si bacteriile pe care „admiratoriii micutilor ii poarta, chiar daca nu sunt bolnavi. Un copil obosit si nervos din cauza contactului cu mai multi straini va avea si o reactie imunitara mai scazuta, contaminandu-se mai usor cu germeni patogeni.

Obiceiurile magice populare de inlaturare a deochiului

Descantecele de deochi, asa cum se cunosc in folclorul romanesc, sunt in realitate benefice pentru cei mai multi micuti. Lasand la o parte aspectul magic, micile poezioare de alungare a deochiului au un efect linistitor. In realitate, orice poezioara cu rima in silabe terminate in vocale poate echilibra sistemul nervos central, deci si celelalte functii ale organismului.

Pe langa acest aspect dovedit recent, mangaierile ce insotesc descantecul si chiar masajele in zona incheieturilor determina descarcarea de edorfine, hormoni ai placerii care pot regenera potentialul nervos pierdut prin contactul „agresivi al micutului cu admiratorii. Unul dintre obiceiurile rituale periculoase de inlaturare a vrajii deochiului este scuipatul precipitat catre copil. Acest gest ritual, important in trecut datorita efectului antibiotic al salivei, este astazi periculos, saliva fiind incarcata de obicei cu germeni patogeni mai agresivi.

Cateva sfaturi pentru parinti:

1.Sugarul si micutul de varsta mica, pana la 1,5 ani, nu trebuie sa aiba contact vizual cu mai mult de trei persoane.

2. Micutii trebuie sa aiba un spatiu vital protejat pe o raza de minim 0,5 m in care nu trebuie sa patrunda strainii si nici chiar fratiorii, pana la varsta de 1 an si 2 luni.

3. Prezentarea copilului rudelor, prietenilor si vecinilor trebuie facuta de la o distanta minima de 70-90 cm. La aceasta distanta, efectul agresiv al privirii fixe, ca si cel hipnotiv este aproape nul.

4. Copilul trebuie sa fie ferit de iesirile in aglomeratie pana la varsta de 2 ani si 6 luni, de preferat pana la 3 ani si jumatate.

5. Oricare ar fi credinta voastra despre deochi, evitati sub orice forma contactul cu vrajitoare sau practici magice recomandate de acestea sau de vecini binevoitori, mai ales daca implica atingerea micutului cu diferite obiecte.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news