Telekinezia – adevar sau inselatorie?

Telekinezia, cunoscuta si sub numele de psihokinezie, este termenul care desemneaza miscarea materiei realizata prin exercitarea influentei mintii asupra unui sistem fizic. Acest fenomen nu poate fi definit de meditatia energiei fizice cunoscute pentru a fi incadrat in aceasta gama de miscari paranormale ce includ mutarea sau schimbarea infatisarii unui obiect si influentarea rezultatului unui generator de numere aleator. Studiul acestor fenomene tine de parapsihologie si are un numar de cercetatori care sustin ca fenomenul exista si necesita un studiu mai aprofundat desi acest tip de fenomen a dus la schimbarea directiei cercetarii de la miscarea obiectelor mai mari la influentarea zarurilor si generatoarelor de numare aleatoare. Cei mai multi cercetatori sunt de parere ca telekinezia nu a fost demonstrata inca in mod cert si ca exista dubii mari in ceea ce priveste acest subiect.

Telekinezia ca si termen a aparut pentru prima data in scrierile cercetatorului Alexander Aksakov in anul 1890 pentru ca, la 24 de ani, si psihokinezia sa apara in vocabularul lui Henry Bolt. Cel mai comun experiment incercat in anii `30 pentru a verifica acest fenomen a fost influentarea zarurilor. Pe langa cele doua denumiri deja comune, conceptul miscarii obiectelor cu puterea mintii a fost numit si „ influentare de la distanta”, „influentare telecomandata”, „influentare mentala de la distanta”, influentare mentala telecomandata”, „perturbare anomalica”, „intentie constienta directionata” sau „minte deasupra materiei”.

La inceput s-a crezut ca telekinezia se refera la miscarea obiectelor de catre fantome ale persoanelor decedate, de catre ingeri sau spirite malevolente, precum si de alte forte supranaturale necunoscute. Mai apoi, cand s-a descoperit ca mintea omului ar putea fi aceea care misca obiecte fara a insela publicul si fara a avea implicatii spiritualiste, termenul de psihokinezie a fost adaugat vocabularului. Comunitatea parapsihologica de mai tarziu a ajuns chiar sa prefere termenul de psihokinezie desi in opinia publica tot telekinezia este termenul folosit in mod frecvent. Oamenii obisnuiti includ in aceasta categorie miscarile paranormale ale obiectelor pentru ca le aseamana telepatiei si teleportarii. Cativa cercetatori timpurii ai fenomenului au sustinut ca in corpul uman exista un fluid neidentificat pe care ei l-au numit „psihoda” sau „forta psihica” si care, atunci cand este eliberat, este capabil sa influenteze materia.

In prezent, parapsihologia studiaza in paralel doua tipuri de efecte telekinetice si psihokinetice in laboratoare experimentale. Pe langa aceste cazuri, si evenimentele petrecute in afara laboratoarelor specializate sunt luate in colimator, specialisti parapsihologi studiind tot ce le cade la mana. Micro telekinezia si micro psihokinezia sunt efecte de modificare a moleculelor si atomilor sau particulelor sub-atomice care pot fi vazute numai cu echipament special in timp ce evenimentele macro-telekinetice si cele macro-psihokinetice sunt vizibile cu ochiul liber.

Si miscarile spontane ale obiectelor sau alte intamplari neasteptate au fost raportate de-a lungul timpului, acestea fiind asemuite psihokineziei de catre un numar relativ de parapsihologi. Psihokinezia spontana recurenta este numele primit de aceste evenimente. Miscarea spontana a obiectelor fara intentie si fara ca oamenii sa fie in apropierea acestora este considerata a apartine telekineziei al carei radacini se afla in subconstientul uman. „Agentul psihokinetic” este termenul folosit pentru a desemna posibilii subiecti ce au determinat miscarea spontana a obiectelor din jurul lor. Unele din aceste evenimente subite insa, care se petrec in casele oamenilor spre exemplu, sunt mai degraba catalogate ca evenimente paranormale in care ar fi de vina spiritele si nu oamenii.

 Ce este psihokinezia?

Termenul de psihokinezie este un asa-zis termen umbrela care include mai multe tipuri de abilitati printre care si telekinezia. Aceasta din urma este caracterizata ca miscarea materiei la nivel de micro sau macro cosmos si include miscarea, ridicarea, agitarea, invartirea, vibratia, spargerea, indoirea sau impactul unor obiecte pe o suprafata sau in aer. In cadrul telekineziei sunt incluse si manipularea atomilor si a vibratiei acestora sau alterarea temperaturii pana la ignitie sau inghetare ( fenomene cunoscute si ca pirokinezie si criokinezie) si levitarea proprie.

Pe langa acestea, psihokinezia mai include si influentarea evenimentelor printre care se includ alegeri, jocuri de noroc si prelungirea vietii, vindecarea biologica, trecerea efectiva prin materie, teleportarea, transmutarea materiei, electro-psihokinezia (manipularea obiectelor electrice si a fluxului electric), metamorfoza, creearea campurilor de energie, controlul magnetic si al fotonilor si proiectia telepatica.

Datorita faptului ca telekinezia a fost inca de la debutul ideii un fenomen controversat, acesta a fost  mai mereu in centrul atentiei. A devenit subiect de sondaje, motiv in filme si reviste sau element surpriza in spectacole. Un studiu de piata din Statele Unite ale Americii a conchis ca aproximativ 29% din participanti credeau ca lumea poate fi influentata prin intermediul exclusiv al mintii. In cazul magicienilor insa, rezultatul nu a mai fost acelasi. Un jurnalist britanic a realizat in 2008 un studiu la care au participat 300 de magicieni din intreaga lume. Acestia au fost intrebati daca cred ca prin aplicarea unei forte asupra obiectelor prin mijloace paranormale acestea si-ar schimba caracteristicile fizice si au raspuns intr-un procent de 84% ca nu cred in posibilitatea acestui lucru.

Uri Geller, Martin Caidin, Nina Kulagina si Miroslaw Magola sunt cativa din cei mai cunoscuti oameni ce declara ca au abilitati psihokinetice. Evenimente de ordin psihokinetic au fost marturisite atat de cercetatori cat si de oameni obisnuiti, unii dintre acestia ajungand sa creda in existenta anumitor efecte de ordin parapsihologic. Majoritatea experimentelor efectuate pentru a demonstra puterea mintii sunt realizate la scara micro-cosmica si, deci, acestea au o sansa mai mare de a se indeplini.

Curiozitati legate de psihokinezie

In anii `80, telekinezia era la mare cautare, doritorii participand la asa-zise petreceri unde erau invatati cum sa isi canalizeze energia pentru a trezi puteri mentale nebanuite. In cadrul ritualurilor, cei ce doreau sa isi dezvolte abilitatile parakinetice erau incurajati sa tipe la vesela pe care o adusesera cu ei si sa tipe sau sa sara pentru a creea o atmosfera de haos. Participantilor li se spunea sa nu se uite la mainile proprii iar criticii erau exclusi din start. Cum mii de oameni veneau la aceste petreceri, multi erau aceia care credeau ca au dobandit puteri telekinetice dupa participarea la ritualuri.

Tehnicile conjurarii sunt intens cercetate de oamenii de stiinta. Un experiment in anii `80 a dus la o descoperire interesanta. Doi subiecti au demonstrat intr-o serie de teste ca pot folosi telekinezia. Cei doi au demonstrat ca pot indoi metalul si pot creea imagini pe film printre alte abilitati psihologice. Cercetatorii au fost uimiti de acest fapt pentru ca nu stiau un lucru despre subiectii lor. Cei doi erau magicieni, conjuratori amatori de profesie si au reusit sa „demonstreze ca au puteri paranormale” prin intermediul unor siretlicuri; cercetatorii respectivi nu erau la curent cu tehnicile din magie si s-au lasat pacaliti.

Cine se indoieste de telekinezie?

Telekinezia nu este indragita de toata lumea, fizicienii fiind primii care se indoiesc de acest fenomen. In principiu, ei au motive serioase, printre care legile fizicii bine stabilite (legea a doua a termodinamicii, principiul actiunii si reactiunii). Majoritatea experimentelor si aparitiilor telekinezice care sunt sarlatanii sunt considerate de oamenii de stiinta niste facaturi pentru care nu este necesara schimbarea intregului set de legi ale fizicii. Carl Sagan, un cunoscut om de stiinta care s-a impotrivit existentei efectelor parakinetice, a spus ca el considera aceste eveninemte a fi superstitii si pseudostiinte care nu se bazeaza pe date stiintifice solide. Laureatul la premiul Nobel Brian Josephson a gasit o explicatie pentru evenimentele paranormale, considerand ca acestea ar putea fi explicate prin intermediul fizicii cuantice.

Exista insa si explicatii conform carora telekinezia nu este decat o iluzie din mintea omului. Acest gen de iluzie este fie una a puterii proprii pe care ar avea-o subiectul fie una a intamplarii paranormale la care acesta crede ca este martor. De exemplu, oamenii folosesc experientele personale pentru a le relationa cu ceea ce se intampla in jurul lor: intr-un joc de noroc castigul este un succes iar pierderea jocului s-a intamplat din cauza ca jucatorul nu s-a concentrat destul, desi jocul nu are de-a face cu inteligenta sau efortul mental al acestuia. Oamenii vad deci tipare acolo unde acestea nu exista de fapt, iar credinciosii sunt susceptibili sa creada mult mai usor ceea ce li se arata, fara a pune intrebari.

Un experiment in care subiectii au vazut inregistrarea needitata a unui magician care indoia linguri pe care le si rupea a avut un efect revelator. In timp ce scepticii au considerat ca filmul este fals, cei care credeau in paranormal au crezut in autenticitatea puterii magicianului si i-au catalogat performanta drept telekinezie. Ei au uitat anumite detalii ale prezentarii care le-ar fi aratat ca magicianul facea o inselatorie. Se pare deci ca teoria conform careia cei care cred intr-un fenomen il vor clasifica drept adevarat pe baza unei cantitati infime de dovezi este admisibila.

Magicienii si iluzionistii reusesc cu succes sa simuleze anumite fenomene din sfera psihokineziei, uimindu-si de fiecare data publicul. Exista foarte multe situatii in care telekinezia si celelalte fenomene ale parapsihologiei pot fi utilizate pentru a creea iluzii credibile. Companiile de „magie” sunt infloritoare, punand la dispozitie recuzita necesara unui show iluzionist in toata regula. Obiectele cumparate de la asemenea magazine sunt usor de manipulat chiar daca magicianul nu le-a mai atins niciodata. In prezent apar tot felul de magicieni amatori care isi uploadeaza clipurile cu magie pe Youtube, acesta devenind unul din canalele populare de propagare a siretlicurilor sau trucurilor de magie.

Exista in lumea cativa sceptici intr-ale paranormalului care ofera premii substantiale in bani daca li se aduce o demonstratie a existentei evenimentelor paranormale sau a unor puteri extraordinare psihice precum telekinezia. Majoritatea cer ca acei care se incumeta sa isi testeze abilitatile speciale sa faca acest lucru descriind dinainte ce se va intampla, participand la „experiment” in conditii controlate. Cel mai mare premiu oferit de o fundatie pentru cineva care are un profil cunoscut in media si care este sustinut de membri ai comunitatilor academice in realizarea unui eveniment paranormal in conditii stabilite dinainte de inceperea experimentului este de 1 milion de dolari.

Si in religie si mitologie se vorbeste despre evenimente paranormale. Telekinezia a fost descrisa prin intermediul legendelor transmise pe cale orala inca din vremuri timpurii, avand in principiu legatura cu mitologia si religia. Iisus este unul dintre personajele despre care se spune ca ar fi avut puteri paranormale, acesta preschimband apa in vin, vindecand bolnavii si inmultind mancarea. Vrajitoarele, fiinte mitice, au fost descrise ca fiind capabile sa leviteze oameni, obiecte si animale. Vrajitorul Merlin este prezent intr-o legenda in care se povesteste ca a mutat Stonehenge din Irlanda in Anglia cu puterea mintii.

Si in filme, carti si jocuri video, telekinezia este o tema destul de populara. Literatura fantastica si cea stiintifico -fantastica prezinta acest fenomen ca o superputere cu care sunt inzestrati unii oameni. In mod similar, jocurile fantastice sau jocurile role playing prezinta personaje ce pot face lucruri incredibile, ce pot muta sau utiliza obiectele din jurul lor doar cu puterea mintii.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news