Casa pe care o prezentam apartine unei arhitecte. Desi clientii sai optau pentru materialele cele mai bune, iar ea se implica trup si suflet in gasirea cat mai multor variante de materiale de constructie, textile, accesorii, mobilier de la cele mai bune magazine, pentru propria casa nu a ridicat un deget.
Cand am inceput sa umblu prin magazine pentru casa mea, cumparam cel mai ieftin lucru pe care il aveau. Si incercam sa mi-l imaginez (obiectul) in fel si chip, astfel incat sa-l fac sa se potriveasca la mine in apartament, precizeaza ea. Trei ani mai tarziu, spune cu onestitate ca, si daca ar fi avut mai mult de cheltuit, nu ar fi facut nimic diferit – afirmatie ce confirma ca, atunci cand treaba e bine facuta, chiar si un buget mic, cheltuit cu cap, poate face minuni.
Doua zone
Spatiul deschis de la parterul casei este divizat in doua parti generoase, separate de o structura din rigips incompleta, care delimiteaza livingul de bucatarie, lasand lumina sa patrunda pe la partea superioara. Peretele urmareste spatialitatea parterului, nu numai partitia acestuia. In zona livingului este amplasat, pe acest peretele separator, un semineu simplu, aceasta fiind piesa ce exprima cel mai bine locul – spatiu de sedere, relaxare si conversatie (foto 1).
Pe partea opusa, acelasi perete inglobeaza alta piesa de rezistenta – frigiderul – ce defineste spatiul care urmeaza, respectiv bucataria. Arhitecta gaseste aceasta solutie perfecta pentru casele cu spatii mici, in care obiectele mari incomodeaza. Cele doua piese (frigider, semineu) diametral opuse sunt despartite de unul dintre stalpii de rezistenta. Elementul arhitectural construit este acoperit in intregime cu placute mici ceramice, asortate culorilor dominante din ambele incaperi. O alta parte interesanta, care aduce mai multa luminozitate interiorului in amenajarea adoptata, este scara, confectionata din cea mai ieftina cherestea de stejar (foto 2).
Treptele au spatii libere intre ele, iar balustrada, facuta din bare subtiri de fier, sustinute de profile din acelasi material fixate solid in structura, formeaza un parapet delicat, dar trainic. Lemnul a fost netezit, dupa care s-au dat mai multe straturi de lac transparent brun. Aspectul natural al lemnului astfel lucrat face ca spatiul sa para cald si primitor, in contrabalans cu raceala metalului utilizat. In bucatarie, a optat pentru dulapuri simple, suspendate, si mobilier in culoarea lemnului, identica pardoselii (foto 3). Dusumeaua si-a pastrat continuitatea, formand un ansamblu unitar cu livingul. Placarea cu piese ceramice a peretelui s-a facut in mod eficient – pana la o inaltime suficienta, care asigura protectia peretelui zugravit si curatirea facila a zonelor celor mai expuse la murdarire. Astfel s-au redus si costurile. Am obtinut totul la un sfert din pretul obisnuit pentru amenajarea bucatariei.
Singura extravaganta a fost frigiderul mare, din inox. In afara de capacitatea lui imensa de stocare, obiectul a fost ales din inox pentru a amplifica si reflecta lumina. Din acelasi motiv s-a folosit la insula din mijlocul bucatariei un blat din granit verde inchis, slefuit si lucios. Ambele aduc mai multa modernitate si situeaza tabloul in peisajul trendurilor actuale. In plus, sparg cumva rigiditatea ambientala. Combinarea materialelor este o cale sigura de a face ceva diferit, original, afirma arhitecta. O alta idee ingenioasa este masa.
In prelungirea tejghelei de mijloc s-a conceput, cu blat identic, o masa dotata cu role care se muta cu usurinta atunci cand membrii familiei vor sa urmareasca, in timpul mesei, programul de la televizor. In prelungirea bucatariei exista un spatiu anume pentru ca cele doua activitati sa se desfasoare simultan. Aici, mai multe dulapuri joase cu sertare de depozitare indeplinesc functia de bancuta (foto 4), iar pe zidul de vizavi e pozitionat un dulap mare incastrat, ce mascheaza o alta incapere.
Bani salvati
Deasupra dulapului e inglobat in perete un televizor ce pare a fi ultimul tip de aparat TV cu ecran plat. In realitate, este un model vechi, mare, ascuns in perete (foto 5). Dormitorul copiilor este tapetat partial (foto 7). Cu motive geometrice stilizate, camera imbina culori calde de grej si cafea cu lapte cu gri si maro intens, dar in cantitati mici. Suprafata calda a dusumelei este asigurata de lemn natural de stejar, bine slefuit si lustruit. Mobilierul putin aduce cu sine imaginea unei organizari perfecte si pastreaza un mediu curat. S-a renuntat la covoare, perdele si alte adaosuri care colecteaza praf si impuritati, imbacsind atmosfera.
Cu mult loc liber in camera, copiii vor fi mai fericiti. Ajustarea si reconditionarea mobilei vechi, revopsirea ei intr-o singura culoare in dormitorul matrimonial a salvat o suma de bani considerabila. Un moft a fost baia (foto 6). Totdeauna familia si-a dorit o camera de baie luxoasa. Si arhitecta asta a facut!
A achizitionat placute ceramice de culoarea mierii si a onixului, pe care le-a combinat obtinand un perete elegant in partea cu lavoarele si la cabina de dus. La impresia de ansamblu – lux si facilitati – au contribuit si usile inalte de sticla cu accesorii metalice arginti (foto 8). S-a pastrat, prin solutia adoptata, nevoia de lumina a carei rezolvare a fost urmarita de la inceput.Chiar daca are contact permanent cu cele mai exclusive surse din lumea amenajarilor, cand vine vorba de propria casa, arhitectul reduce totul la bugetul minim.