Soia, o planta miraculoasa la moda

O planta cu propietati exceptionale, extrem de mediatizata si foarte „la moda” este soia, al carui nume se afla pe buzele tuturor. Tinand cont de faptul ca sunt promovate multe produse total nesanatoase, promovarea alimentelor sanatoase, asemeni acestei planete, nu poate decat sa ne bucure. Importanta foarte mare asupra sanatatii organismului nostru se datoreaza continutului sau bogat in vitamine, valorile nutritive pe care le detine fiind asemanatoare produselor de origine animala. In India si China este cea mai raspandita, pentru chinezii fiind urmatorul aliment pe care ei il consuma, dupa orez.

Soia a fost cultivata pe teritoriul Chinei inca din anul 2838 i.e.n., iar de-a lungul timpului a fost numita de catre asiatici „vita chinezeasca” sau „carnea fara oase” si a fost considerata o cereala sacra, facand parte din cele cinci cereale sacre, (orezul, orzul, graul, meiul si soia), numite de regele Shennong, care se afla la conducerea Chinei acum 5000 de ani in urma. La inceputul secolului al XVIII-lea patrunde in Europa, iar la noi in tara, planta incepe sa fie cultivata pentru prima data in Trasnilvania, in anul 1876. In ultimul timp, planta a capatat o importanta deosebita si este cultivata in foarte multe zone din intreaga lume, cu precadere in locurile unde exista clima temperata.

In Romania, soia incepe sa fie cultivata pe suprafete mari din anul 1937, cand era plantata pe o suprafata de 100 000 ha. De la descoperirea propietatilor curative ale plantei, de la inceptul secolului XX, planta a fost privita atat ca un aliment, cat si ca un medicament, castigand increderea oamenilor din intreaga lume, considerandu-se ca reprezinta secretul pentru care asiaticii sunt atat de sanatosi si o viata mult mai longeviva. Astazi este o planta extrem de apreciata, mai ales de vegetarieni, sau de persoanele care postesc, pentru propietatile ei nutritive, deoarece poate inlocui cu succes produsele de origine animala.

Fiind o planta erbacee, soia are tulpina subtire si frageda, cu o inaltime cuprinsa intre 50-200 de centimetri. Pe aceeasi codita se afla trei frunze, fiind numite frunze trifoliate, iar florile sunt mici, nu au miros si sunt colorate in nuante de alb-liliachiu sau alb-galbui. Perioada de inflorire are o durata de 18-27 de zile. Din aceste flori se formeaza pastai mici, in interiorul caruia se afla boabele. Acestea sunt de culoare galbuie, insa pot cuprinde nuante de negru-rosiatic si se afla intre 3-5 boabe intr-o pastaie.

Datorita componentelor pe care le detine, soia este utlizata in foarte multe domenii, precum la fabricarea sapunurilor, produselor cosmetice, cernelurilor, solventilor, in industria de uleiuri, pentru productia de plastic, imbracaminte si chiar producerea biocombustibilului sintetic lichid, in Statele Unite ale Americii. In urma procesarii, poate fi folosita la fabricarea unui numar mare de produse, existand pe piata branza de soia, numita tofu, proteina vegetala texturata, pasta obtinuta din soia fermentata, numita miso, faina, prajitura din seminte de soia fermentate, numita tempeh, si renumitul sos, ideal pentru pregatirea multor retete, extrem de gustoase.

Printre substantele benefice organismului, continute de soia, se afla vitaminele A,C, P, PP, K, B1, B2, B3, B6, B12, mineralele potasiu, calciu, magneziu, fier, celuloza (care reprezinta o importanta sursa de glucoza), fiind, de asemenea, bogata si in fibre, responsabile cu scaderea nivelului de colesterol. Calitatile deosebite ale acestei plante sunt date si de cei 8 aminoacizi pe care ii contine, acestia reprezentand toti aminioacizii pe care organismul nostru nu ii poate sintetiza, importanti pentru refacerea tesuturilor si celulelor, existand putine plante care pot fi o sursa a acestora.

Soia este recomandata pentru foarte multe boli, precum pentru afectiuni ale inimii,(datorate proteinelor din soia, care au rolul de a scadea colesterolul), sau pentru osteoporoza, datorita continutului de izoflavone ( fito-estrogen), deoarece reduc pericolul unei asemenea afectiuni a oaselor. Totdata, protejeaza organismul de cancer, determinand stoparea procesului de dezvoltare si raspandire a celulelor canceroase in organism. Un alt beneficiu adus sanatatii consta in probioticele pe care le contine, acestea fiind bacterii si ciuperci sanatoase, necesare pentru o buna functionare a sistemului intestinal. Probioticele sunt favorabile sanatatii noastre si pentru rolul anticanceigen pe care il au, ajutand si la echilibrarea colesterolului.

Carnea preparata din soia poate fi solutia ideala, atat pe perioada posturilor, cat si atunci cand respectam anumite diete. Ne ajuta sa avem un meniu variat si sa mancam sanatos, fara sa existe pericolul colesterolului sau al hormonilor pe care ii contine carnea de origine animala. Desi este fara gust, condimentata si preparata in retete delicioase, poate incanta papilele gustative ale consumatorilor. De exemplu, poate inlocui cu succes carnea din sarmale, putand pregati niste sarmale de post extrem de gustoase.

Cu certitudine, preparatele din soia sunt interesante si din punct de vedere culinar. Tofu este preparata prin fierberea boabelor, pisarea si trecerea acestora prin strecuratoare, rezultand astfel laptele, care, dupa ce este inchegat cu ajutorul unui coagulant, se scurge si se preseaza. Dupa ce laptele a fost bine presat, se obtine branza, folosita in multe retete culinare, precum supe, salate sau sosuri. Un alt produs pregatit din boabele acestei plante, faina, poate fi un adevarat ajutor in bucatarie, utilizata atat pentru a ingrosa sosuri, cat si pentru aluaturi, in aceasta situatie combinandu-se cu alt tip de faina, fiind indicata datorita lipsei glutenului din compozitie.

Odata cu descoperirea valorilor nutritive si curative din soia, aceasta devenit elementul de baza pentru foarte multe persoane, care o foloseau in exces, lucru total nerecomandat, deoarece la baza unei alimentatii sanatoase, nu poate sa stea un singur aliment.

Totodata, in urma unor studii, calitatea nutrionala a produselor fabricate din boabele acestei plante, este pusa la indoiala. Aceasta se datoreaza modalitatilor de productie si de procesare, care nu mai sunt traditionale, fiind inlocuite cu cele moderne, care pot modifica proprietatile calitative ale alimentelor, transformandu-le in reale pericole pentru sanatatea noastra. Din nefericire, acest lucru nu se intampla doar cu soia, ci si cu alte alimente, care pot fi afectate de procedeele prin care sunt fabricate.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news