România trimite două echipe la Campionatul European de Bike Polo

Să ne mândrim. Avem două speranţe la europenele de bike polo de anul acesta: Easy Rider din Tg Mureş şi Paw Law din Bucureşti luptă pentru culori la Padova, în perioada 25-29 iunie. Baftă, băieţi!

Am mai jucat polo numai de câteva ori în Bucureşti, ultima dată a fost acum mai bine de un an, cu Kev şi Turific. Acum cei doi, împreună cu Matincă, deja pleacă la europenele din iunie de la Padova, unde sunt echipa Paw Law. Mă bucur pentru dumnealor, mă mâncă un pic şi gelozia la cât de buni sunt.

Locul în competiţia din Italia şi l-au câştigat în urma unui campionat naţional aproape ad-hoc, la Sf. Gheorghe, în mijlocul ţării. Paw Law, alături de o echipă din Târgu Mureş, Easy Rider, speră să facă o figură frumoasă pe teren italian, cum ar zice Dumitru Graur.

Trimisul nostru la faţa locului, Bogdan Turific Neagu, ne-a răspuns la câteva întrebări pasate pe mail. Iată cum a fost lupta de la Sf Gheorghe, ce aşteptări au cu Paw Law de la Padova şi care mai este starea de agregare a acestui sport care prinde aripi mai prin toate ţările multi-lateral dezvoltate.

Acum 2-3 ani nimeni nu stia de bike polo in Romania, acum avem turneu national? Cum de s-a intamplat totul asa de repede?

Ce s-a intamplat in Romania cu bike polo urmeaza trendul la nivel planetar – se spune despre bike polo ca este sportul de echipa cu cea mai rapida rata de crestere (dpdv al numarului de practicanti), si se pare ca este adevarat si pentru Romania.

Sunt absolut sigur ca in 5 ani vor fi comunitati de bike polo in toate orasele mari ale tarii (Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, etc)

Vestul tarii s-a dezvoltat mai devreme,de un an a explodat treaba si in Bucuresti, in ultimile luni au inceput sa apara si alte nuclee, cum e cel din Sf Gheorghe. Sunt absolut sigur ca in 5 ani vor fi comunitati de bike polo in toate orasele mari ale tarii (Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, etc).

Spune-ne mai mult despre turneul national. E prima editie, right? Cum de s-a intamplat? A cui a fost ideea? Ce stele s-au aliniat?

Este prima data cand se organizeaza un turneu national, right. Din cate stiu, ideea originala nu era de turneu national de calificare, ci de simplu turneu; si pe masura ce au confirmat prezenta echipe din toate centrele importante ale bike polo-ului, s-a conturat ideea de turneu national adevarat. Ideea organizarii ii apartine lui Csuri Bacsi, din Sf Gheorghe, care a fost ajutat puternic de Alex Tranda, de la Bucharest Bike Polo.

De ce tocmai la Sf Gheorghe?

La Sf Gheorghe pentru ca Csiuri traieste, munceste si are conexiuni in acest oras. Plus ca geografic orasul e bine plasat pe harta, permitand echipelor din Bucuresti, Tg Mures si Oradea sa ajunga relativ usor. Poate doar Sibiul sa fie mai bine plasat din acest punct de vedere, la distanta egala de Bucuresti si Oreadea, cele doua extreme geografice ale bike polo-ului romanesc.

Am vazut ca a fost si cu participare internationala. Zi-mi cate ceva despre echipele participante.

In afara de Romania au fost jucatori din Turcia, Italia, Canada, SUA si Elvetia. O singura echipa din afara a fost batuta in cuie inainte de inceperea turneului: Patlak Terlik (The Flip Flops), formata din James, Can si Murat. Ei au venit din Turcia impreuna cu o tipa, Elif, singura fata care a avut curajul sa participe la acest turneu (felicitari si multumim de participae). Ceilalti jucatori veniti din afara si-au gasit coechipieri in randul romanilor. A iesit un mix interesant, s-au legat prietenii, s-au facut promisiuni de vizite reciproce.

Ce premii au fost?

Sepci, pouch-uri pentru telefon si strapuri pentru pantaloni de la Turific, hamace de la MinorSwing, reduceri de la Biciclop, mingi de la Ovidiu Burghelea, veteranul bike polo-ului romanesc, ghidoane de bicla (nu stiu sigur ce magazin le-a oferit).


Ce inseamna ca mergeti la campionatul european? Dati-ne detalii despre unde, ce, cand, cum?

Romania a primit doua sloturi la Campionatul European – EHBPC 2014, care o sa aiba loc la Padova (Italia) in perioada 25-29 iunie. Campioana de la Sepsi Bike Polo Cup, echipa Easy Rider din Tg Mures, merge direct pe panoul principal. Locul 2, echipa Paw Law din care fac parte alaturi de Matinca si Kev trebuie sa joace calificari pentru a accede pe panoul principal. Calificarile se joaca pe 25 iunie, cu o zi inainte de debutul efectiv al turneului, intre 36 de echipe care au castigat/primit wild-card-uri.

Exista o federatie internationala de bike polo? Sunteti afiliati la asa ceva?

Pentru ca jocul modern de bike polo s-a nascut in SUA, cel mai vechi for de polo vine de pe continentul american – NAH (North American Hardcourt). Europa este in plin proces de cristalizare a unui for similar (EHBP). Momentan toate turneele de bike polo din lume se joaca dupa regulamentul updatat in fiecare an de NAH. Romania este afiliata la EHBP, dar intrucat sportul este relativ nou si EHBP nu este un organism de talia FIFA sau UEFA, afilierea nu inseamna documente oficiale semnate de reprezentanti oficiali, ci se rezuma la schimburi de email-uri si voturi in Google Forms. Se merge pe incredere si onoare, pe care jucatorii de polo se pare ca le prefera birocratiei.

Care-s cele mai tari echipe/natiuni din Europa la bike polo?

Cea mai tare natiune in Bike Polo este Franta, motiv pentru care francezii primesc 8 sloturi la EHBPC 2014. Foarte puternici sunt si englezii, nemtii si italienii.

Ce pronosticuri aveti pentru ce-o sa faceti la europene?

Obiectivul principal pentu Paw Law e sa se califice pe panoul principal. Dincolo de asta, daca o sa reusim sa accedem in fazele superioare, nu putem decat sa ne bucuram. Cert e ca nivelul jocului la EHBPC o sa fie mult mai ridicat decat in Romania, deci o sa trebuiasca sa dam 120% daca vrem sa nu ne facem de ras. Dar am incredere in echipa mea ca putem functiona ca un mecanism bine uns – ne recomanda distinctiile de „cea mai buna aparare” si „cel mai bun golaveraj” castigate in prima faza a turneului de la Sf Gheorghe. Oricum ar fi, turneul din Italia va fi pentru noi un prilej de invata mai mult si mai rapid decat am facut-o pana acum, si nu putem decat sa ne bucuram ca ne-am castigat aceasta sansa.

Cateva cuvinte despre PawLaw? Ce-i cu echipa asta? De cand joaca impreuna? Cat de des?

Paw Law e o echipa formata cu jucatori din primele doua echipe de bike polo din Bucuresti – Titanii si Error 404. Inainte de turneu am jucat foarte rar in formula asta, Soze+Matinca+Kev, pentru ca atunci cand ne strangem pe teren, echipele se formeaza aleator, prin tragere la sorti. Dar pe hartie arata bine formula, si eram increzatori ca si in realitate jocul echipei va functiona. De jucat, jucam aproape in fiecare weekend in Dobroesti, pe un teren pus la dispozitie de Primaria Dobroesti, institutie careia vrem sa-i multumim pentru sprijinul acordat.

Care e reteta ca sa te califici la un campionat european?

Experienta noastra in competitii oficiale este relativ redusa, asa ca a contat foarte mult cum am reusit sa progresam in timpul jocurilor de placere pe care le incingem la sfarsit de saptamana. Pe de o parte, n-am facut niciodata antrenamente specifice imbunatatirii unui anumit skill (suturi la poarta, deposedari, intoarceri in loc, etc), dar, pe de alta parte, cred ca a contat faptul ca in pauzele dintre sau dupa jocuri ne-am analizat si ne-am sfatuit unii pe altii cu privire la ce facem bine si ce facem prost pe teren. Iar in timpul turneului, lucru la care cred ca am fost destul de buni, important e sa nu te pierzi cu firea si sa nu te abati de la strategia stabilita inaintea jocului.

In faza eliminatorie a turneului de la Sf Gheorghe am avut doua momente cruciale in care am fost condusi cu 2-0, dar am revenit si castigat in special pentru ca am fost calmi si ne-am facut jocul asa cum stabilisem inatnea meciului.

De exemplu, in faza eliminatorie a turneului de la Sf Gheorghe am avut doua momente cruciale in care am fost condusi cu 2-0, dar am revenit si castigat in special pentru ca am fost calmi si ne-am facut jocul asa cum stabilisem inatnea meciului. Acum ca ne-am calificat, probabil ca o sa incercam sa ne antrenam cat mai mult in formula actuala, pentru a roda echipa, a imbunatati automatismele, comunicarea in teren si increderea in fortele proprii.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news