Notele mici si depresiile copilului

Una dintre cele mai disputate teme ale psihopedagogiei este cea legata de eficienta sistemelor de motivare si de problema traumelor provocate de pedepsirea prin note mici.

Psihologii englezi considera ca notele foarte mici pot reprezenta cauze ale unor depresii reactive ale copilului. Mai mult dect atat, s-a dovedit ca, in cazul a peste 70% din copii, notele foarte mici primite n anumite perioade critice pot determina grave traume psihice, iar acestea risca sa aiba repercusiuni pe termen lung asupra evolutiei normale a copilului. Astfel, un studiu recent finalizat a scos in evidenta faptul ca notele mici, precum si calificativele inferioare au un impact negativ deosebit, mai ales iarna.

Mai putina energie

Cercetarile psihologilor englezi au aratat ca in anotimpul rece copiii sunt mult mai sensibili la oricare aspect critic sau sanctiune. Acest lucru se datoreaza in primul rnd slabirii capacitatii de reactie a sistemului lor nervos, ca urmare a eforturilor de acomodare la conditiile meteorologice. Ca urmare, orice eveniment negativ va persista n memoria lor mai mult timp, creierul neavand indeajuns de multa energie pentru a inhiba aceste procese.

Mai mult dect o critica sau o jignire verbala, o nota sau un calificatv inferior trecut in carnetel va avea efectul unei certificari a nereusitei sau nonvalorii. In creierul micutului va ramane o stare afectiva negativa, care are consecinte nefaste asupra biochimiei creierului, persistnd urme de substante capabile de a crea stari afective negative (dopamine, serotonine).

Efectul acestora asupra unor cai de transmitere a informatiei in creier poate declansa o stare accentuata de depresie. S-au descris cazuri in care asemenea traume au declansat chiar si depresii unipolare sau mecanismele genetice ale sistemului maniaco-depresiv.

Posibile consecinte ale depresiilor

1.Declansarea instinctului distructiv sau autodistructiv

O componenta aparte a instinctului agresiv o constituie tendintele distructive, neorientate insa asupra unui obiect cauzal. Astfel, specialistii in stiinte comportamentale au constatat ca trauma psihica din cauza unei note mici luate pe nedrept, iarna, ii poate stimula copilului latura instinctului distructiv. Studiile arata ca, in urma unei usoare depresii, 10% dintre baieti si 6% dintr fete devin foarte atrasi de dorinta de a distruge obiecte proprii sau ale celor din jur.

Aceasta tendinta este mult mai evidenta in lunile ianuarie si februarie, la copiii care considera ca au primit calificative proaste pe nedrept. Mult mai periculos este nsa comportamentul autodistructiv care uneori conduce la acte de autoflagelare sau suicid, intlanit mai frecvent la fete. O nota mica nu duce direct la suicid sau autoflagelare, insa trauma psihologica, fondul depresiv declansat de o nota mica pot crea, in anumite conditii, un teren favorabil unui eventual act autodistructiv. Mai mult, cercetatorii englezi cred ca traumele psihologice intense provocate iarna pot favoriza structurarea unor modele de evolutie eronata a creierului, compatibile cu tendintele homosexuale sau sado-masochiste.

2. Dereglarea sistemului de motivatie

Motivatia este motorul oricarei actiuni pe care o facem constient sau semiconstient. O nota mica provoaca o puternica dezamagire si poate avea un efect extrem de neasteptat asupra mecanismelor neurologice ale motivatiie. S-a constatat ca peste 15% din copii pot suferi drastice modificari ale configurarii fiziologice a sistemului motivatiei.

Ca urmare, poate aparea o blocare temporara a vointei, care poate conduce la formarea unui sistem chimic de blocaj al unor motivatii. Astfel se formeaza premisa unui sistem de blocare a vointei care ne apare in exterior ca o manifestare pasiva, marcata de un dezinteres pentru tot ce se intampla in jur. Acest lucru se suprapune si peste un efect similar al depresiei, care anuleaza motivatia si interesul pentru orice activitate sau obiect din jur.

3. Scaderea interesului pentru nvatat

Este mai mult dect evident ca o nota mica poate bloca comportamentul cognitiv (de nvatare) al micutului. Din nefericire, foarte multi psihologi considera ca o nota mica ii poate creste ambitia de a iesi din acea situatie. S-a dovedit insa ca notele mici stimuleaza vointa micutilor in mai putin de 30% din cazuri si numai in anumite conditii. Nota mica, la fel ca si orice sanctiune scrisa, are un impact foarte puternic asupra comportamentului de nvatare, mai ales iarna. In acest anotimp, copilul vede deseori lucrurile mai dure dect sunt si, in mod inconstient, se va teme ca efortul sau de invatare este inutil, asa ca si va bloca automat o parte din interesul instinctiv de a afla ceva nou.

Reactii in urma notelor mici

1.Creste reactivitatea agresiva.

2. Somnul devine mult mai agitat, neodihnitor, iar deseori apar cosmaruri care pot induce dereglari comportamentale.

3. In 20% din cazuri pot aparea tulburari digestive, insotite de cresterea aciditatii gastrice si risc de ulcer.

4. Copilul devine mai atras de negativ n sens general, riscand sa fie antrenat de anturaje cu tendinte antisociale.

Sfaturi pentru parinte

1.Incearca sa nu-i arati ca nota sa te ntristeaza foarte mult, incurajndu-l.

2. Explica-i ca el este inteligent si ca poate sa repare situatia oricnd.

3. Daca se simte nedreptatit, ncearca sa nu comentezi foarte mult acest subiect, chiar daca are dreptate sau nu.

4. Nu-l pedepsi in niciun caz atunci cnd ia note foarte mici, doar arata-i ca ai fi foarte fericit daca va reusi sa ia note bune.

5. Daca simtiti ca-l afecteaza in mod deosebit nota mica, incearca sa-l linistesti si sa comunici cu el despre subiectele care-i plac.

6. Trateaza eventuala stare melancolica prin iesiri in parcuri sau la filme si piese de teatru pe gustul sau.

Atentie! Nu-l obisnui cu aceste lucruri ca recompense!

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news