Invertoarele. Ce sunt acestea si care este rolul lor?

Panourile fotovoltaice sunt foarte utile in orice locuinta, nu doar pentru ca te ajuta sa salvezi o suma importanta de bani la factura de energie. In plus, acestea sunt prietenoase cu mediul, ceea ce reprezinta un avantaj imens dat fiind faptul ca ne confruntam cu incalzirea globala.

Invertoarele joaca si ele un rol extrem de important, si asta pentru ca au rolul de a converti energia colectata de panouri in energie de care te poti bucura la tine acasa.

Care este diferenta dintre invertoarele de sir si microinvertoare?

Invertoarele de sir de pe Sunup.ro isi indeplinesc rolul prin conectarea panourilor fotovoltaice impreuna in ‘’siruri’’. Aceste siruri se conecteaza la un singur invertor. Pe de alta parte, microinvertoarele imperecheaza efectiv fiecare panou cu invertorul sau individual.

Sistemele de panouri fotovoltaice care include microinvertoare sunt conectate in paralel, si in nici un caz in serie asa cum se intampla in cazul invertoarelor de sir. Pentru a intelege mai bine acest aspect, te poti gandi la invertoare ca la niste siruri luminoase de Craciun.

Invertoarele de sir sunt analoage cu invertoarele de tip vechi, unde atunci cand un bec se stinge, intregul sir se va stinge de fapt. In ceea ce priveste microinvertoarele, acestea se pot asemana cu noile lumini de Craciun, adica atunci cand un bec se stinge, va trebui sa il inlocuiesti. Tocmai din acest motiv, microinvertoarele sunt cele mai apreciate.

Care sunt beneficiile microinvertoarelor?

O mare parte din acoperisurile caselor au un fel de umbra. Daca nu este vorba de copaci, atunci poate fi vorba de o umbra provenita de la un cos de fum. Este important de retinut faptul ca umbra impiedica panourile fotovoltaice sa ofere o eficienta de 100%.

Un kit invertoare sisteme fotovoltaice de sir functioneaza la fel de bine precum panoul cu cele mai slabe performante. Prin urmare, in cazul in care umbra sau frunzele cazute impiedica destul de mult performanta unui panou fotovoltaic, atunci fiecare panou in parte va functiona la o capacitate destul de redusa. 

In plus, capacitatea fiecarui panou fotovoltaic de a functiona individual utilizand microinvertoare, permite o eficienta foarte mare de energie, mai ales in situatia in care doar unul sau un numar mic de panouri se afla la umbra sau acoperite de zapada. Microinvertoarele sunt potrivite pentru majoritatea proiectelor solare de acasa, si asta pentru ca o mare parte din acoperisurile caselor au un fel de umbrire.

Totodata, trebuie stiut ca uneori este nevoie sa adaugi un optimizator in cazul anumitor invertoare centrale. Chiar si asa, kiturile fotovoltaice care au aceste optimizatoare D/C trebuie sa aiba o anumita tensiune pentru ca invertorul sa functioneze. In cazul in care jumatate din sistem este umbrit, atunci nu va fi suficient pentru ca optimizatorul sa isi indeplineasca rolul.

Eficienta

Fiecare panou solar poate functiona cu succes individual. Microinvertoarele fac insa o posibila crestere cu aproximativ 15% a productiei, in comparatie cu invertoarele de sir. Acest avantaj se datoreaza in cele mai multe cazuri, datorita superioritatii lor in conditiile de umbrire mentionate anterior. Insa, se poate aplica si atunci cand un panou solar este murdar sau deteriorat.

Nu exista doua panouri fotovoltaice identice. Cantitatea de energie solara produsa poate fi diferita. Aceasta poate varia cu pana la 5%. De asemenea, panourile se degradeaza in ritm diferit de-a lungul timpului. Cu un invertor de sir, productia de energie este mereu limitata de cele mai slabe panouri din sir. Un microinvertor are rolul de a permite fiecarui panou sa functioneze la capacitate maxima. De aceea, acesta este de nelipsit in cazul panourilor solare si trebuie avuta in vedere achizitionarea unuia de calitate superioara pentru o functionare optima.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news