Investitorii se inghesuie in Cluj. Cine umple golul lasat de plecarea Nokia

La cateva luni de la plecarea producatorului de telefoane mobile Nokia, anunturile despre noile unitati de productie care vor ocupa parcul industrial Tetarom se tin lant in Cluj.

Producatorul italian de electrocasnice De’Longhi urmeaza sa inceapa in acest an productia de electrocasnice in spatiile industriale folosite de Nokia la fabricarea telefoanelor. Investitia grupului italian, care a primit ajutor de stat din partea guvernului roman, se ridica la 30 de milioane de euro, De’Longhi urmand sa creeze intre 600 si 1.000 de noi locuri de munca.

Un alt investitor care va lua locul finlandezilor este grupul german Bosch, care va construi o unitate de productie a componentelor auto, in urma unei investitii de 77 de milioane de euro. Fabrica va fi construita pe un teren din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu, la cateva sute de metri de cladirea in care a functionat Nokia.

Bosch, care va primi de asemenea ajutor de stat, va derula investitia de la Cluj in doua etape si are in vedere, in faza finala, construirea a peste 80.00 de metri patrati de spatii industriale, incluzand o unitate de productie, spatii de birouri, centru logistic, cladire tehnica, parcari, alei si spatii verzi. Germanii vor crea in total, in urmatorii trei ani, 2.000 de noi locuri de munca.

Un al treilea nume despre care se vorbeste ca este in negocieri pentru deschiderea unei unitati de productie intr-unul dintre parcurile industriale Tetarom de la Cluj este grupul indian Tata Motors.

La inceputul acestei luni, Elisabeta Dumitrescu, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Cluj, declara pentru Finantistii.ro ca o companie cu profil medical din Elvetia vrea sa realizezeze o investitie greenfield in Romania. Elvetienii intentioneaza sa ridice in judetul Cluj o fabrica de materiale sanitare care va produce ace de seringa. Proiectul este evaluat la cateva zeci de milioane de euro si va da nastere, in prima faza, unui numar de 600 de locuri de munca.

Desi lalelele sunt boicotate, olandezii fac investitii

Planuri de investitii in judetul Cluj au si doua companii olandeze, in ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu, suparat ca „Tara Lalelelor” nu isi da acceptul pentru primirea Romaniei in Spatiul Schengen, a solicitat boicotarea produselor olandeze.

Asfel, compania olandeza Fencs urmeaza sa deschida o hala de productie pentru piese industriale din inox din comuna Apahida, langa Cluj-Napoca, potrivit reprezentantilor Ambasadei Olandei in Bucuresti. Fencs va investi aproximativ doua milioane de euro si va genera in jur de 150 de locuri de munca.

A doua companie este Vos Logistics, care va deschide primul centru logistic din Romania in apropierea Autostrazii Transilvania. Firma, care detine 30 de puncte de lucru in Europa, va angaja 100 de lucratori in judetul Cluj.

Investitii recente

Clujul a atras, de altfel, investitii importante in ultimii ani. Producatorul american de echipamente industriale Emerson dezvolta in parcul industrial Tetarom II o platforma unde va aduce zece dintre diviziile sale, investitiile totale fiind estimate la 125 de milioane de euro.

SI producatorul japonez de electronice pentru autovehicule Fujikura Automotive detine doua unitati de productie in judetul Cluj, la Cluj-Napoca si Dej, cu peste 2.000 de angajati.

Pe de alta parte, tot langa Cluj-Napoca, in localitatea Mihai Viteazu, retailerul german Kaufland a dat in folosinta al doilea centru logistic din Romania.

Chiar daca noile investitii vor depasi in cele din urma suma investita de Nokia si vor crea mai mult de 2.200 de locuri de munca, ramane de vazut daca vor putea sa compenseze si livrarile fabricii Nokia, al doilea exportator al Romaniei dupa Dacia in ultimii doi ani.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news