Hemoroizii la copii: cauze, simptome si remedii

Hemoroizii sunt vene umflate in partea inferioara a anusului sau a deschiderii rectale. Hemoroizii sunt cunoscuti si sub denumirea de pile si pot fi foarte durerosi. Multi adulti sufera de aceasta problema. Dar poate aceasta problema sa afecteze si copiii? Raspunsul este da. Desi gramezile sunt mai frecvente la adulti, si copiii le pot obtine.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt cunoscuti si sub denumirea de pile. Este o afectiune care apare atunci cand venele din jurul zonei anale si din interiorul rectului sunt marite. Majoritatea pacientilor cu pile experimenteaza o multime de disconfort in zona, care uneori doare si sangereaza. Nu este doar jenant pentru unii, ci provoaca o cantitate enorma de suferinta fizica si mentala.

Cauzele aparitiei hemoroizilor la copii

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale pilor la copii sunt mentionate mai jos.

  1. Starea pe suprafetele dure pentru perioade lungi de timp poate duce la aparitia unor gramezi la copii.

  2. Daca un copil sta in mod regulat pe scaunul de toaleta pentru o perioada lunga de timp sau mai mult de 10 minute, el are un risc mai mare de a face gramezi. Starea indelungata pe oala poate duce la acumularea de sange si la stagnare in zona pelviana.

  3. Daca un copil petrece mult timp incercand sa faca caca si se straduieste din greu, acest lucru poate pune presiune asupra zonei sale anale, ceea ce poate agrava gramezile.

  4. Daca un copil nu mananca alimente sanatoase, daca alimentatia lui este lipsita de fibre si daca nu este hidratat, poate deveni constipat, ceea ce ii poate creste sansele de a face gramezi.

  5. Daca copilul tau face crize de furie in mod regulat si plange mult, este posibil sa aiba gramezi. Daca plange neincetat si este stresat, sangele se va repezi in zona pelviana si va creste presiunea asupra abdomenului. Acest sange poate stagna in zona rectului, ceea ce poate provoca apoi gramezi.

  6. Daca parintii unui copil au un istoric de gramezi, exista sansa ca copilul sa aiba acelasi lucru din motive ereditare. Astfel de gramezi congenitale sunt uneori observate chiar in prima saptamana a nasterii in sine. Aceste papule ies in afara scaunului sau plangand, provocand si mai mult disconfort.

  7. Formarea unei tumori in intestinul gros poate duce la stagnarea sangelui care poate duce la hemoroizi la copii.

  8. Un colon infectat poate agrava si mai mult zona rectala, ducand la formarea de gramezi.

  9. Daca un copil se joaca rar si isi petrece cea mai mare parte a timpului stand in jur, acest lucru poate creste sansele de gramezi.

Simptomele hemoroizilor la copii

Daca copilul dumneavoastra are hemoroizi, el poate avea urmatoarele. Acestea sunt cateva simptome comune ale hemoroizilor.

  • Sangerare rectala, mancarime in zona anala si senzatie de disconfort.

  • Sangele din intestine este, de asemenea, un semn de gramezi. Acesta este rezultatul spargerii vaselor de sange din zona anala. O astfel de sangerare rectala poate indica, de asemenea, diverse probleme si trebuie verificata imediat de un pediatru.

  • Prezenta gramezilor are ca rezultat secretia unei substante asemanatoare mucusului care mentine anusul si zona inconjuratoare incomod de umede. Ca urmare, exista intotdeauna mancarime sau iritatie in zona anala.

  • A merge la baie si a sta o perioada lunga de timp devine, in general, o activitate dureroasa. Uneori, copiii pot evita cu totul sa mearga la baie pentru a evita durerea.

  • Pile externe prezente prin iesirea din anus. Acesta este un semn dat de sangerare si necesita tratament.

Cum sunt diagnosticati hemoroizii la copii?

Medicii cauta de obicei semne de gramezi observand zona exterioara a anusului sau efectuand un examen anal intern. Deoarece gramezile interne sunt moi si nu pot fi considerate imediat ca hemoroizi, un medic poate folosi un proctoscop sau orice alt instrument care ii permite sa arunce o privire in interiorul anusului. Daca afectiunea este grava, un medic poate efectua o examinare cuprinzatoare a intregului colon printr-o colonoscopie.

Remedii pentru hemoroizi la copii

Pentru a trata gramezile la un copil, puteti incerca unul sau mai multe dintre urmatoarele remedii mentionate mai jos.

  1. Baile calde de doua sau trei ori pe zi pot oferi usurare si pot calma zona anala. In timpul imbaierii, totusi, copiii ar trebui sa evite sa foloseasca un sapun si sa usuce zona dupa baie.

  2. Daca zona anala este inflamata si exista o senzatie de mancarime, trebuie folosita o compresa cu gheata sau o compresa rece pentru a obtine o usurare rapida.

  3. Curatarea zonei anale cu apa poate oferi o usurare. Daca copilul dumneavoastra foloseste hartie igienica, rugati-l sa foloseasca in schimb servetele umede, deoarece hartia igienica uscata poate irita anusul.

  4. Daca devine prea dureros pentru copilul dumneavoastra, dati-i niste analgezice, cum ar fi acetaminofenul. Acest lucru poate reduce durerea, precum si durerea in acea zona.

  5. Puteti folosi si creme pentru hemoroizi disponibile pe piata pentru copilul dumneavoastra. Cu toate acestea, cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza medicamente sau creme fara prescriptie medicala pentru copilul dumneavoastra.

  6. Daca copilul dumneavoastra este constipat sau petrece mult timp pe toaleta incercand sa faca caca, cel mai bine este sa va ocupati mai intai de problema principala, adica constipatia. Faceti o schimbare in dieta dvs. incluzand fructe, legume si mancaruri pe baza de cereale. Evita sa-i dai alimente cu zahar si alimente facute cu faina rafinata, deoarece aceste alimente sunt greu de digerat. Includeti alimente fibroase in dieta sa.

  7. Asigurati-va ca copilul dumneavoastra ramane hidratat. Pune-l sa bea suficienta apa in timpul zilei. Apa de baut il va mentine hidratat, iar sistemul sau digestiv va ramane sanatos si functioneaza corespunzator. Ar trebui sa bea cel putin 8-10 pahare de apa pe zi.

  8. Fa-ti copilul in miscare. Lasa-l sa faca sport, sa faca jogging cu tine sau pur si simplu sa faca o plimbare in fiecare zi. Activitatea fizica este o necesitate, asa ca asigurati-va ca duce un stil de viata activ.

  9. Daca copilul tau se tine de caca, acest lucru poate deveni un obicei. Asigura-te ca copilul tau merge la baie in momentul in care simte nevoia sa faca caca. Daca te tii doar pentru ca se uita la desenul sau preferat sau are chef de plecare mai tarziu, nu va face decat sa creasca presiunea in zona anala si sa irita hemoroizii.

Puteti preveni aparitia hemoroizilor la copii?

Daca doriti sa preveniti gramezile la copii, iata ce le puteti spune sa faca.

  • Rugati-l sa faca miscare zilnic.
  • Fa-l sa manance alimente bogate in fibre.
  • Fa-l sa ramana hidratat. Spune-i sa bea multa apa si sa se hidrateze tot timpul.
  • Rugati-l sa stea pe toaleta in mod indian, adica ghemuindu-se pentru a facilita procesul de caca.

Adultii sunt mai predispusi sa dezvolte aceasta afectiune, dar uneori copiii pot dezvolta si gramezi. Lucrul bun este ca pot fi preveniti facandu-i sa urmeze o dieta sanatoasa si asigurandu-va ca fac suficienta miscare. In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta simptome de gramezi, este sugerat sa il duceti la un medic pentru a exclude alte complicatii.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news