Operatia de liposuctie este poate una dintre cele mai cautate operatii estetice deoarece presupune lipoaspiratia unei anumite cantitati de grasime din locurile dorite. Cu ajutorul liposuctiei poti scapa de grasimea de pe abdomen, de pe brate, de pe coape, solduri, fese sau picioare. Si asta in doar cateva ore, fara riscuri foarte mari.
Aproape oricine poate fi un pacient bun pentru liposuctie. Insa operatia nu este recomandata in cazul in care pacientul a avut operatii recente, are o circulatie deficitara in zona unde se va face liposuctia, are probleme cardiace sau pulmonare. Pacientul va vorbi in primul rand cu medicul despre rezultatele finale la care se asteapta, daca acestea pot fi obtinute prin liposuctie, despre avantajele si dezavantajele acestei operatii.
Exista doua tehnici diferite prin care se face liposuctia: lipoaspiratia si liposculptura. Lipoaspiratia urmareste aspirarea depozitelor de grasime si este folosita in special in cazul femeilor care tind spre obezitate, sau sunt deja obeze. Deoarece cantitatea de grasmine extrasa este destul de mare, lipoaspiratia este recomandata a fi facuta in acelasi timp si cu operatia de excizie a excesului de piele.
Liposculptura remodeleaza anumite regiuni anatomice si se foloseste in cazul in care depozitele de grasime nu sunt mari. Ambele tehnici presupun introducerea unui cocktail de solutii prin canule direct sub piele, care permite grasimii sa se “desprinda” de alte tesuturi, lucru care face mult mai usoara aspirarea acesteia.
Liposuctia este potrivita pentru orice parti ale corpului care sunt mai greu de lucrat si care nu permit indepartarea grasimii decat prin proceduri chirurgicale. Operatia este potrivita pentru fata si gat (unde nu poti scapa de grasime), sani (la femeile obeze regasim grasime si in zona sanilor, iar prin aceasta procedura se pot miscora sanii pacientei), torace (operatia este realizata barbatilor care, o data cu pubertatea, se observa cresterea volumului sanilor), abdomen (fiind cea mai practicata), genunchi, glezna, brate si coapse.
Operatia dureaza in medie 1-2 ore, se face sub anestezie totala, iar recuperarea depinde in functie de suprafata supusa aspiratiei. Exista si riscuri, ca la orice interventie chirurgicala, iar acestea pot fi: edeme, echimoze, hemoragii, hematoame, infectii locale, tromboze venoase, embolii sau mici asimetrii. Sansele de a muri in urma unei astfel de interventie este de 1 la 10.000 de cazuri.
Liposuctia nu te scapa insa de mentinerea unei dietei si de practicarea unui sport, ci dimpotriva. Dupa operatia de liposuctie, medicii recomanda vizite la nutritionisti, care sa te invete sa mananci corect si sanatos, dar si la antrenori fitness, care sa iti puna musculatura la lucru si sa previna formarea unor noi depozite de grasime.
Pretul unei astfel de interventii depinde foarte mult de zona operata, de cantitatea de grasime extrasa si, evident, de clinica unde se efectueaza. Pretul pleaca de la 500 de euro si poate ajunge chiar si la cateva mii.