S-a urmat maretia „Game of Thrones” cu ceea ce s-ar putea numi „jocuri ale tronului” in „House of the Dragon”, un serial a carui maretie vizuala epica incalca o lupta de putere mai mica si mai putin captivanta, concentrata mai restrans pe linia Targaryen. Nu este rau si exista dragoni din abundenta, dar nu produce genul de personaje care l-au definit si l-au ridicat pe predecesorul sau la calitate de regalitate TV de prestigiu.
Lucrand din prequelul autorului George RR Martin, „Fire & Blood”, noua serie are dezavantajul ca este plasata cu aproape doua secole inainte de evenimentele cheie din „Game of Thrones”, care au loc cu 172 de ani inainte de nasterea lui Daenerys Targaryen. Acest lucru creste presiunea de a se scufunda sau de a inota – sau mai degraba, de a se ridica sau de a pulveriza – strict in propriile sale conditii.
Actualul ocupant al Tronului de Fier, regele Viserys Targaryen (Paddy Considine), este oarecum nepasator in timp ce merg monarhii, atat de mult incat este numit slab de fratele sau Daemon (Matt Smith, jucand un print foarte diferit de rolul sau din „Coroana”. „), un libertin nemilos care pofteste deschis dupa putere.
In mare parte, Viserys tanjeste dupa un mostenitor de sex masculin. Cu sotia sa din nou insarcinata, fiica sa adolescenta, Printesa Rhaenyra (Milly Alcock), o calaret de dragon desavarsita, isi da seama ca soarta ei depinde de nasterea unui fiu, la fel ca si unchiul ei ca un alt potential succesor. (Deoparte, toate acele suvite de Targaryen alb-blond ar trebui sa incuie un Emmy de coafura, daca nu altceva.)
Practic, toata lumea pare sa joace unghiuri care sugereaza ca sunt cu un pas sau doi inaintea lui Viserys, inclusiv Mana Regelui, Otto Hightower (Rhys Ifans), care detine autoritate linistita fara a ridica vocea peste o soapta tacuta.
Martin impartaseste emisiunea creata prin credit cu Ryan Condal, un nou venit in lumea „Tronurilor”, cu Miguel Sapochnik (care a regizat unele dintre cele mai memorabile episoade, printre care „Battle of the Bastards”), de asemenea, conducand emisiunea.
Cu toate acestea, in timp ce s-a deschis in mod clar pusculita pentru a se asigura ca aspectul este la fel de somptuos pe cat s-ar putea anticipa – iar partitura usor modificata a compozitorului Ramin Djawadi aduce un drum lung in a reaprinde starea de spirit – astfel de seriale sunt construite pe personaje. Mai simplu spus, ocupantii acestui regat palid initial langa oameni ca Tyrion, Arya sau, intr-adevar, oricare dintre copiii Lannister sau Stark.
Concepand un salt de timp de un deceniu la jumatatea sezonului, povestea devine treptat mai convingatoare pe parcursul celor sase episoade previzualizate, laudandu-se cu momente la fel de brutale si sangeroase ca orice a produs „Tronurile”. Exista, de asemenea, amenintarea vaga a razboiului la marginile exterioare ale regatului si utilizarea periodica a dragonilor ca arma suprema in razboiul aerian in stilul Evului Mediu.
Dezbaterea viguroasa care a inconjurat sezonul final al „Game of Thrones” a ascuns oarecum locul exaltat pe care serialul l-a ocupat pana atunci, sustinand un nivel de excelenta practic de neegalat. In special, s-a semnat in 2019 inainte de lansarea mai multor servicii de streaming care au crescut semnificativ nivelul de ambitie si investitii ale televizorului in domeniul fanteziei.
Cand a inceput originalul, personajul lui Cersei spunea ca atunci cand joci jocul tronurilor, „Castigi, sau mori”. Intr-un fel, acea mantra a reflectat pariul masiv si recompensele uriase, facute si culese de spectacol in sine.
„House of the Dragon” incearca sa joace un joc similar, dar la 11 ani de la debutul primei serii, lumea TV s-a schimbat. Si in cel mai bun caz, acest serial va trebui probabil sa se multumeasca cu o victorie mai mica, mai calificata si mai putin decisiva.