Fez, orasul de la poalele muntilor Atlas, e una dintre destinatiile de prima marime a celor care ajung in Maroc. Asta din mai multe motive, unul dintre ele fiind ca tot orasul vechi, fosta capitala imperiala, este declarat monument Unesco.
Mai precis, aici va puteti rataci intr-o magnifica medina, cea mai mare si mai bine conservata din toata lumea araba. Daca iubiti calatoriile si vi s-a mai imtimplat sa aveti senzatia calatoriei in timp, aici o sa gasiti mediul perfect. Odata intrati prin marea Bab-el Boujloud (marea poarta albastra) simbolurile lumii din ultimele secolele nu prea o sa mai fie vizibile. Un labirint multicolor, aproape fara capat, fara masini, reclame sau obisnutele semne ale (post)modernitatii.
Desigur, Fezul nu inseamna doar medina. Ville Nouvelle, construita de francezi in mare masura, e un loc mai de-al nostru, dar unde nu ai prea multe de vazut.
Cate ceva de vizitat ar mai fi intre cele doua zone ale orasului. E vorba de fortificatii, de palatul regelui, de parcul si de muzeul Batha, locuri in care va puteti plimba in relativa liniste (e posibil sa mai fiti opriti de localnici curiosi sau vinzatori ambulanti). Totusi politia turistica, in uniforma sau in civil este destul de prezenta asa ca probleme nu trebuie sa va faceti.
Daca aveti mai multe zile la dispozitie si va ginditi la o iesire in arii mai putin citadine puteti inchiria o masina sau folosi trenul pentru o vizita in antica cetate Volubilis, foarte bine pastrata si cu unele dintre cele mai frumoase mozaicuri romane care s-au mai pastrat. E la cca 200 de kilometri si cu ocazia asta va puteti opri pe traseu sau innopta in unul dintre satele non-turistice din zona. Preturile sunt mai mici decit in Fez, suvenirurile autentice le luati direct de la gazde. Localnici sunt foarte prietenosi si veti avea ocazia sa savurati tagine sau cuscus care nu-s facute pentru turisti.
Fiind tara francofona, cunostiintele de franceza va vor fi foarte folositoare. De la primele negocieri ale taxiului, la aeroport (exista si un autobuz care circula des si va lasa in centru orasului nou) pina la cazare. Recomandarea mea este sa va cazati in medina pentru ca are un farmec cu totul special. O parte din turisti se cazeaza in orasul nou, ceilalti in cele citeva hoteluri de linga Bab-el Boujloud. Dar cel mai interesant este sa petreci macar o noapte intr-un riad sau dar. Un fel de palat marocan traditional, vechi de citeva sute de ani, restaurat cu fonduri Unesco (mai toate cladirile sunt restaurare minutios, in felul acesta). Pe net o sa gasiti unele la preturi mai mari, insa, cu exceptia perioadei celor doua-trei festivaluri, veti gasi cazare lejer, fara sa va faceti nici o rezervare.
Cum poate banuiti, mai tot se negociaza, preturile nu sunt afisate (cu exceptia restaurantelor si a supermarketurilor din orasul nou). Cu toate acestea nu se prea poate sa nu faceti cumparaturi aici. Marfurile sunt extreme de diverse, centrul artizanatului marocan se gaseste in orasul vechi.
In acelasi timp, Fez este un oras religios, este un centru sufi extrem de important al lumii arabe, unde toleranta si dialogul intre religii este la el acasa. Turistii sunt prezenti mai tot timpul anului dar foarte multi sunt cu ocazia festivalului sufi, al sarbatorii cireselor si al celui de muzica sacra. Multi europeni sau americani, ba si multe celebritati si-au cumparat cite un riad mai aratos pe ulitele medinei.
Daca tot am pomenit de festivaluri nu ar trebui ratat Festivalul de Muzica Sacra ce are loc in fiecare an in iunie. Concertele si conferintele sale aduna muzicieni, artisti, mistici si filosofi din toata lumea.
Din Romania cea mai buna si ieftina varianta de transport ramine Wizzair sau Blueair pina in Pisa, Bologna sau Bergamo de unde puteti prinde curse Ryanair directe spre Fez cu 6-7-8 euro, daca sunteti un pic norocosi. Asa ca astept sa ne intilnim vara asta in Fez, eventual la un concert sufi de la miezul noptii sau dimineata pe acoperisul unui riad, la un ceai de menta, sa ascultam impreuna muezinii acestui labirint in care timpul s-a ratacit si el.