Epuizarea psihica: simptome, cauze si cum se poate evita

Ce este epuizarea mentala? Ati suferit vreodata de oboseala mentala intensa care a generat stres si anxietate? Deci, poate ca stiti deja acest concept. Aflati de ce apare de obicei, care sunt simptomele sale si cum sa o preveniti.

Epuizarea psihica, numita si oboseala mentala, este o stare a corpului care apare ca urmare a stresului sau a unui anumit moment de tensiune. Se caracterizeaza, mai presus de toate, printr-o sarcina asupra fluxului normal al gandirii.

Adica ne simtim obositi fizic si psihic. Cu toate acestea, simptomele sale merg mai departe si aspectul sau poate ingreuna calitatea somnului, duce la probleme musculare si dureri de cap.

Ce alte simptome produce epuizarea psihica? De ce apare de obicei? Cum il putem evita? Despre toate acestea vorbim si la finalul articolului va propunem cateva idei cheie pentru a avea grija atat de trup cat si de minte, promovand astfel prevenirea acestei afectiuni. Ia-ti notite!

Epuizarea mentala: ce este?

Potrivit datelor, pana la 59% dintre angajatii spanioli sufera de stres la locul de munca. Dincolo de aceasta, realitatea este ca in interiorul si in afara angajarii, multi oameni sufera de factori de stres.

Acest lucru se datoreaza ritmului frenetic de viata pe care il ducem, mai ales in orase, numarului mare de responsabilitati pe care ni le asumam, dificultatilor de a gestiona timpul si de a deconecta. Epuizarea mentala are foarte mult de-a face cu asta si devine o alarma.

Deci, cum definim epuizarea mentala? Consta intr-o suprasolicitare a fluxului de gandire normala care ne provoaca stres si chiar anxietate , precum si oboseala insuportabila. Oboseala psihica datorata muncii apare, fundamental, la persoanele care au un exces de munca intelectuala. Adica li se cere sa inteleaga, sa motiveze, sa rezolve probleme, sa fie concentrati si sa memoreze aproape constant.

Oboseala este o manifestare clinica care se coreleaza cu diferite patologii si locatii ale sistemului nervos central. Afecteaza diferite parti ale corpului, asa cum vom vedea pe parcursul articolului.

Tulburari de prevalenta si comorbiditate

Pe de alta parte, conform unui studiu, epuizarea mentala afecteaza 10-33% din populatia lumii , desi alte studii vorbesc despre o prevalenta mai specifica, sugerand ca acest fenomen este prezent cu 10,5% .

Epuizarea psihica apare de obicei impreuna cu o alta tulburare sau boala secundara . Cu alte cuvinte, exista adesea diverse comorbiditati intre oboseala si boli medicale si rareori este un fenomen izolat.

Epuizarea psihica duce la apatie si poate fi confundata cu o tulburare depresiva.

Simptome de epuizare mentala

Epuizarea mentala implica o serie de simptome asociate cu stresul sau anxietatea pe care le-am mentionat. Desi fiecare persoana are propriile simptome, unele dintre cele mai tipice sunt dificultatile de a adormi sau de a ramane adormit (insomnie), probleme de mentinere a atentiei si de concentrare , palpitatii in repaus, tulburari digestive, dureri de cap sau migrene.

Dar sanatatea fizica nu este singura afectata. In comunicarea non-verbala a cuiva care prezinta epuizare psihica intalnim si simptome, intrucat corpul insoteste suferinta. Printre acestea regasim gesturi de durere (referitoare la cap sau gat), semne de tensiune (la nivel facial), neliniste motrica si agresivitate .

In ceea ce priveste modul de a vorbi, persoana o poate face intr-un mod rapid si nervos sau exact invers; Cei care erau deja nervosi pot incepe sa vorbeasca intr-un mod foarte liniar, cu o tendinta mai mare de a raspunde si miscari lente.

Cauzele epuizarii mentale

Cauza fundamentala a epuizarii psihice este stresul zilnic sau stresul cronic pe care multi oameni il sufera in fiecare zi , mai ales daca provine din nivelul ridicat de activare mentala necesar intr-un loc de munca. Un astfel de stres se poate transforma in anxietate si poate duce la simptome de epuizare.

Pe de alta parte, o pot declansa si situatii specifice de tensiune intensa. De exemplu, daca o persoana sufera o despartire cuplata cu probleme de munca si imbolnavirea unui membru al familiei; toate aceste evenimente ar putea veni impreuna.

Tipul locului de munca

Slujbele foarte mentale , adica cele care necesita o mare activare mentala si cognitiva din partea subiectului, ar fi, de asemenea, predispuse sa provoace oboseala mentala. In plus, sunt de obicei locuri de munca care necesita o implicare fizica mica (foarte statica).

Pe de alta parte, factorii organizatiei in care se lucreaza pot favoriza si aparitia acestui tablou. In acest fel, climatul si cultura corporativa, colegii sau stilurile de conducere ale superiorilor provoaca si oboseala mentala.

Factori personali

Resursele de care dispune fiecare persoana la nivel psihologic influenteaza si aspectul acestui tablou. Astfel, exista cei care tolereaza mai bine decat altii situatiile stresante si de asta i-ar aduce beneficii atunci cand vine vorba de prevenirea epuizarii psihice.

Pe de alta parte, sunt cei care manifesta o anumita tendinta de a crea griji inutile, de a avea ganduri ruminative (in bucla) si de a suferi mult de incertitudinea viitorului sau de ceea ce nu pot controla.

Acesti oameni pot fi mai predispusi la acest tablou, la fel si cei care nu stiu sa delege in munca lor sau care isi asuma sarcini care nu le corespund. Adica epuizarea mentala poate aparea dintr-o serie de evenimente reale din viata , dar si din lucruri imaginate.

A nu se confunda cu depresia

Este important sa nu confundam epuizarea psihica cu depresia sau alte tipuri de tulburari psihice . Astfel, in depresie sunt afectate probleme precum conceptul de sine sau stima de sine si apar de obicei si sentimente de vinovatie, dezgust sau dispret fata de sine cu tristete profunda.

In plus, lipsa de energie care apare in depresie nu este cauzata de oboseala reala , ci de lipsa de motivatie (apatie, anhedonie, abulie). In cazul epuizarii psihice, frustrarea nu este indreptata atat spre sine, ci mai degraba catre ceilalti, catre societate in general.

Sanatatea nu este o stare a materiei, ci a mintii.

Cum sa evitati epuizarea mentala?

Cum putem evita sau preveni epuizarea mentala? Ce idei cheie ne pot ajuta? Le-am grupat dupa tema.

Controleaza-ti mintea

Pentru inceput, va fi important sa inveti sa controlezi gandurile, precum si sa gestionezi emotiile . In acest sens, trebuie sa evitam sa ne gandim excesiv la acele lucruri pe care nu le putem controla sau la viitor in general.

In schimb putem alege sa ne concentram asupra momentului prezent, asupra celebrului aici si acum. Acest lucru ne poate ajuta sa reducem acele simptome anxioase care apar odata cu oboseala mentala. De asemenea, ne va ajuta sa nu ne mai gandim la lucruri.

Simptomele fizice apar atunci cand exista oboseala psihica. De exemplu, dureri de cap.

Incurajeaza ingrijirea de sine

Pe de alta parte, exersand putina meditatie sau mindfulness inainte de a merge la culcare sau la trezire, a face miscare regulat, a respecta orele si programele de somn in general, a dormi si a manca bine, totul ne poate ajuta sa imbunatatim calitatea vietii si sa prevenim mentalul oboseala. Ingrijirea de sine va fi un instrument care va juca in favoarea noastra .

Pentru a va asigura o sanatate buna, mancati usor, respirati adanc, traiti cu moderatie, cultivati bucuria si pastrati interesul pentru viata . 

Deconectati-va si gestionati-va timpul impotriva oboselii mentale

Dupa cum am spus, desfasurarea activitatilor care ne permit sa ne deconectam va fi un factor cheie in ingrijirea mintii. Despre asta este igiena mentala: desfasurarea unor activitati care ne plac si care necesita o concentrare jucausa , cum ar fi vizionarea de filme, ascultarea muzicii, dansul, desenul. Acest lucru ne va ajuta sa resetam stresul.

Gestionarea timpului, organizarea noastra bine si stabilirea prioritatilor in ziua noastra ne pot aduce beneficii si atunci cand vine vorba de prevenirea epuizarii mentale. Nu uitati ca ingrijirea sanatatii fizice implica si ingrijirea sanatatii mintale (si invers).

Ai grija de corpul tau; Este singurul loc in care trebuie sa locuiesti.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news