Probleme ale pielii cauzate de hormoni

Daca in ultima vreme ti-au aparut pete pigmentare, acnee sau chisturi sub piele, sa stii ca toate acestea pot fi provocate de hormoni. Tratamentele faciale scumpe si cremele miraculoase nu sunt suficiente pentru pastrarea frumusetii tenului tau. In continuare vom descoperi cateva probleme ale pielii cauzate de hormoni.

Din nefericire, dereglarile hormonale pot cauza probleme dermatologice indiferent de produsele pe care le folosesti sau de varsta pe care o ai. Hormonul dominant in cazul femeilor este estrogenul (denumit si hormonul feminin), iar in cazul barbatilor este testosteronul (hormon barbatesc). Asta nu inseamna ca in organismul feminin nu regasim si testosteron, insa un nivel mai crescut al acestuia poate avea anumite efecte nu tocmai placute precum ingrosarea vocii sau pilozitate excesiva.

Melanina este responsabila de colorarea pielii, insa atunci cand melanina este produsa in exces apar hiperpigmentarile. Hiperpigmentarea este o afectiune dermatologica ce poate aparea la orice femeie, in special la persoanele cu tenul mai inchis la culoare. Pe langa expunerea la soare, care poate fi o cauza a hiperpigmentariii, hormonii pot fi si ei invinuiti.

Hiperpigmentarea este data de o cantitate prea mare de estrogen din organismul feminin, aparand in acest fel petele maronii pe frunte, pometi sau barbie. Aceasta problema dermatologica este intalnita in special la femeile care iau anticonceptionale, datorita nivelului de estrogen din pilule.

Un nivel ridicat de hormoni androgeni (printre care si testosteronul) poate duce la cresterea secretiei de sebum, in special in perioadele stresante sau in cazul unei diete nesanatoase. Sebumul in exces, impreuna cu celulele moarte de la nivelul pielii sunt factorii ideali pentru dezvoltarea punctelor negre sau a acneei.

In cazul excesului de hormoni androgeni, medicul poate recomanda administrarea anticonceptionalelor, care, datorita estrogenilor din compozitie, pot regla nivelul hormonilor.

Chiar daca nu se cunosc inca cu exactitate efectele hormonilor asupra pielii noastre, cercetatorii au ajuns la concluzia ca un nivel crescut al cortizolului (hormonul stresului) duce la aparitia eruptiilor acneice la nivelul pometilor si de-a lungul maxilarelor.

Indiferent de problema pe care o ai, trebuie sa te prezinti la un consult dermatologic. Medicul iti poate recomanda produse mai bune pentru tipul tenului tau si poate incerca o terapie de substitutie a hormonilor astfel incat nivelul acestora sa ajunga cat de cat la normalitate. Uneori, chiar si tratamentele naturiste te pot ajuta astfel incat simtpomele dereglarilor hormonale sa nu mai fie atat de vizibile.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news