Cel mai bun RCA pentru tine si pentru masina ta

Ne dorim mereu ce este mai bun pentru noi si pentru masina noastra, indiferent daca avem una noua sau veche, performanta sau ceva mai lenesa, fie ca o conducem constant sau doar din cand in cand. Iar pe langa asta, alaturi de aspectele optionale pe care la alegem din dorinta de a avea la dispozitie un autoturism eficient, exisata si cele obligatorii fara de care nu am putea circula in mod legat pe strazi, atat in tara cat si peste hotare. Printre acestea se numara si asigurarea obligatorie RCA (raspundere civila auto), prin care, in cazul in care suntem vinovati de producerea unui accident, daunele provocate sunt acoperit de firma care actioneaza ca asigurat.

Asigurarea RCA se obtine, indiferent de tipul autoturismului si al entinatii pe numele careia este realizata, o persoana fizica sau o firma, pe o anumita perioada de timp, care poate fi de regula de 12 luni, 6 luni sau chiar si mai putin, in anumite conditii, ca de exemplu, in cazul celor ce au numerele de inmatriculare rosii, provizorii, pentru o prioada de doar o luna de zile. De asemnea, aceasta se poate obtine de la numeroase agentii, acreditate in acest sens, de catre institutiile guvernamentale. Astfel, consumatorii, care poarte denumirea de asigurati, au la dispozitie doua variante prin care pot obtine o polita de asigurare RCA: direct prin adresarea catre agentia respectiva sau prin intermediul unui broker de asigurari profesionist, precum Prestigeasig.

Raspunderea Civila Auto este o asigurare obligatorie care garanteaza plata daunelor materiale si corporale cauzate tertilor printr-un posibil accident de circulatie. Absolut toate politele de asigurare RCA includ si cartea verde, valabila pentru toate tarile din  Uniunea Europeana. Ba mai mult, unii asiguratori nu au nicio excludere chiar si pentru tarile din afara Uniunii. Unele tari sunt incadrate intr-un chenar, daca nu sunt barate, chiar daca sunt in chenar inseamna ca polita este valabila in acele tari. Exista mult cazuri in care excluderile sunt scoase in evidenta.

Primirea despagubirii in cazul unei asigurari RCA depinde de natura accidentului care a avut loc. In cazul in care accidentul a avut loc numai intre doua autovehicule si s-a soldat numai cu pagube materiale, nu este necesar ca documentele de despagubire sa fie intocmite de Politie, ele pot fi intocmite si semnate de posesorii autovehiculelor implicate in accident. Formularul va fi apoi depus la compania de asigurari, care va elibera documentele necesare repararii autovehiculelor. Fiecare polita, indiferent de firma asigurator, este impartita in doua categorii majore: daunele pe care le poate acopri si cele pe care nu le poate acoperi, acestea din urma purtand numele de fransiza. Printre cele mai importante se numara faptul ca asigurarea RCA nu protejeaza masina noastra si nici nu ne da dreptul la despagubiri, indiferent daca in cazul unui accident, suntem sau nu cel vinovat de producerea lui. Asigurarea de Raspundere Civila Auto are un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul. In acest fel, asigurarea  este atat in interesul celui care a suferit paguba, cat si al celui care a fost vinovat de producerea sa.

Calculatorul prezent pe site-ul celor de la Prestigeasig, un bun broker de asigurari, ne ajuta sa gasim cele mai bune oferte si n calculeaza calculeaza cel mai ieftin rca din Romania. Fiind un broker, Prestige actioneaza ca si intermediar intre consumator si agentia numita asigurator. Un broker se poate ocupa de absolut orice detaliu, de la gasirea cele mai bune polite RCA si pana la finalizarea contractului si inmanarea acestuia catre clientul final. De asemnea, actioneaza in acelasi fel si la reinnoirea unei polite de asigurare auto. Astfel, nu mai este nevoie ca noi sa pierdem timp cu cautarea celor mai bune oferte de pret precum si cu intocmirea si inaintarea documentelor necesare.

Cateva dintre aspectele mai detaliate pe care un RCA le acopera sunt urmatoarele:

– vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial, prin care si membrii familiei asiguratului vinovat de accident sunt acoperiti de asigurarea RCA pentru propriile vatamari corporale

– prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere si inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, dovedite cu acte

– costuri pentru readucerea vehiculului la starea initiala

– prejudicii reprezentand consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii pagubitului;

– cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat pana la unitatea reparatoare aleasa de vatamat de la locul accidentului la locatia in care se gaseste centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasa de pagubit in vederea repararii vehiculului.

– cheltuieli de judecata sau aferente solutionarii alternative a litigiului

– pentru avarierea sau distrugerea bunurilor aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, si pentru bunurile aflate in interiorul vehiculului vinovat, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul vehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau proprietarului, utilizatorului ori conducatorului vehiculului raspunzator de producerea accidentului. In acest caz, despagubirile se acorda in functie de valoarea prejudiciului si pana la nivelul maxim prevazut de lege.

Limitele maxime de despagubire acoperite prin asigurarea RCA sunt:

– pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite – contravaloarea in lei a valorii de 1.220.000 euro;

– pentru vatamari corporale si decese contravaloarea in lei a valorii de 6.070.000 euro.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news