A fi insarcinata este o aventura de noua luni care se va incheia odata cu nasterea unui copil. Pentru ca sarcina ta sa evolueze fara probleme, este necesar sa iei anumite masuri de precautie in ceea ce priveste alimentatia. Medicii va vor spune sa nu mancati anumite tipuri de alimente, dar poate fi greu sa stiti care sunt acestea. In primul rand vom vedea de ce este posibil sa consumam branza tartinata in timpul sarcinii, apoi vom analiza potentialele riscuri asociate consumului altor tipuri de branza si, in final, vom aborda beneficiile consumului de branza tartinata in aceasta perioada.
De ce poti manca branza tartinata in timpul sarcinii?
Probabil ca esti ingrijorat pentru ca te intrebi daca poti manca branza tartinata in timp ce esti insarcinata. Sau poate pentru ca a mancat branza tartinata in timpul sarcinii si nu stie daca a facut ce trebuie. Nu va faceti griji, puteti manca branza tartinata in timpul sarcinii fara nicio problema.
De ce consumul de branza tartinata nu prezinta niciun risc pentru fat?
Nu exista niciun risc deoarece aceasta branza face parte din branzeturile autorizate in timpul sarcinii. Exista foarte putin risc de transmitere a listeriozei.
Care sunt riscurile evitate prin consumul de branza tartinata in timpul sarcinii?
Consumul de branza tartinata in timpul sarcinii nu provoaca probleme de sanatate pentru tine sau pentru copilul tau. Cu toate acestea, anumite branzeturi sunt riscante, deoarece pot purta listerioza. Listerioza este o boala transmisa de o bacterie (Listeria) care se gaseste de obicei in branzeturile moi, facute cu lapte crud sau lapte nepasteurizat. Listeria este rezistenta la frig, dar este ucisa de caldura si, prin urmare, de gatit. De aceea ar trebui sa mananci numai branza care a fost gatita sau facuta cu lapte pasteurizat.
Listerioza se prezinta de obicei cu un singur episod de febra. Nu este periculos pentru mama, dar poate fi pentru fat, deoarece poate provoca un avort sau o nastere prematura.
Ce fel de branzeturi nu sunt recomandate in timpul sarcinii?
Branzeturile proaspete, branzeturile moi din lapte crud sau nepasteurizat, branzeturile moi cu coaja mucegaita (brie, Camembert, Vacherin Mont d’Or si unele branzeturi de capra) si branzeturile albastre nu trebuie consumate.
Cu toate acestea, puteti manca orice branza atata timp cat o gatiti bine pentru a elimina toate urmele de listeria. In acest caz, branza trebuie sa atinga o temperatura foarte ridicata peste tot si nu doar la suprafata, nici doar topita.
Care sunt branzeturile permise in timpul sarcinii si de ce le puteti manca in timpul sarcinii?
Trebuie sa inveti sa citesti etichetele branzeturilor pentru a sti care este compozitia lor si cum au fost facute. Branzeturile care contin cuvintele „ lapte crud ” sau „ lapte nepasteurizat ” trebuie evitate. In mod similar, se recomanda evitarea branzeturilor moi sau semitare. In plus, este de preferat sa indepartati intotdeauna coaja din branza pentru a evita contaminarea cu listeria. Acum poti intelege mai bine de ce consumul de branza tartinata in timpul sarcinii nu iti va aduce probleme. Raclette este un preparat care genereaza multe indoieli. Da, puteti manca raclette, dar coaja branzei trebuie indepartata. Raclette trebuie facuta cu lapte pasteurizat si branza perfect fiarta.
Iata cateva exemple de branzeturi autorizate in timpul sarcinii:
- Branzeturi tari : cheddar, comte, gruyere, cantal, pecorino, chester, gouda, emmental, provolone…
- Branzeturi moi si topitoare : mozzarella, crema de branza, branza de vaci,…
ATENTIE! Am indicat ca puteti manca branza tartinata in timpul sarcinii, totusi este intotdeauna recomandat sa verificati daca branza a fost facuta din lapte pasteurizat. De exemplu, anumite tome se fac cu lapte crud, iar altele cu lapte pasteurizat.
Care sunt beneficiile consumului de branza tartinata in timpul sarcinii?
Principalul aport nutritiv al branzei tartinabile va fi calciul. Mancand branza tartinata in timpul sarcinii, mama ingera calciul necesar pentru ea si copilul ei.
Concluzie
In cele din urma, este permis sa mananci branza tartinabila in timpul sarcinii si nu implica niciun risc pentru fat. Atunci te poti trata!