Cele 7 diferente dintre fobie si frica explicate

Ca problema de sanatate mintala, fobiile sunt foarte prezente in populatie. In prezent, acestea sunt clasificate in asa-numitele tulburari de anxietate. Trebuie remarcat faptul ca severitatea si impactul unei fobii asupra vietii celui care sufera variaza foarte mult de la o persoana la alta. Desi exista fobii cu putina semnificatie in viata de zi cu zi, unele reduc serios calitatea vietii.

In acest articol vom incerca sa distingem o reactie de frica adaptativa de fobii , intelegand pe aceasta din urma o problema care poate interfera serios cu sanatatea si bunastarea, necesitand uneori ajutorul unui profesionist.

Ce este frica? Si fobiile?

Termenii frica si fobie sunt adesea folositi interschimbabil, mai ales in limbajul mai colocvial. Cu toate acestea, este important sa le folositi in mod corespunzator, deoarece uneori exista tendinta de a banaliza suferinta din spatele unei adevarate fobii. Pentru a diferentia ambele idei vom incerca, mai intai, sa le definim.

Frica: Ce este?

Frica face parte din repertoriul nostru al celor mai elementare si primitive emotii, cele strans legate de supravietuire . Frica a fost adesea demonizata de societate, asociind-o cu suferinta, nefericirea si chiar lasitatea. Cu toate acestea, s-a spus putin despre importanta enorma pe care frica o are in viata noastra. A simti frica nu este doar firesc, ci si necesar, pentru ca altfel ne-am expune la situatii extrem de periculoase care ne-ar pune viata in pericol. Astfel, frica constituie un raspuns esential care ne pregateste sa reactionam rapid si sa ne adaptam la situatii extrem de solicitante.

In loc sa cadem in dihotomia emotiilor bune si rele, este mai corect sa vorbim despre emotii placute si neplacute. In acest fel, desi frica nu este de dorit in niciun caz, simtirea ei actioneaza ca un ghid care marcheaza acele situatii in care trebuie sa fim vigilenti.

Frica incepe sa fie o problema atunci cand inceteaza sa-si indeplineasca misiunea . De exemplu, daca ne tine incordati cronic, daca se activeaza in situatii in care nu este potrivit sau daca devine o povara care ne impiedica sa mergem inainte si sa crestem. In aceste situatii este posibil sa se pregateasca o posibila tulburare psihologica.

Fobii: Ce sunt acestea?

Asa cum anticipam la inceput, fobiile constituie o reactie de frica foarte intensa, irationala si disproportionata fata de anumiti stimuli si situatii . In general, cei care sufera de un anumit tip de fobie sunt constienti ca reactia lor nu se adapteaza la pericolul real al acelui eveniment sau obiect care genereaza disconfort.

In unele cazuri, reactia de frica este insotita de comportamente care urmaresc sa evite stimulul fobic. Acesta ar fi cazul cuiva care are fobie de zbor si, prin urmare, nu calatoreste niciodata cu avionul. Cu toate acestea, alteori se observa comportamente de siguranta, cum ar fi infruntarea evenimentului temut insotita de o alta persoana sau folosirea ritualurilor si amuletelor care ofera un sentiment de control. Atunci cand apar comportamente precum cele descrise aici, este posibil sa apara un disconfort psihologic notabil, intrucat persoana se trezeste incurcata intr-un cerc vicios de frica si evitare care ii conditioneaza viata.

O caracteristica speciala a fobiilor este ca, atata timp cat nu exista nicio expunere la stimulul temut, persoana nu prezinta simptome. Totusi, cand stie ca in viitorul apropiat va trebui sa fie expus stimulului anxiogen, incep sa apara ganduri anticipative care declanseaza simptome de anxietate si chiar o stare de angoasa in fata neputintei percepute. Odata ce persoana se afla in fata obiectului fobiei sale, incepe automat o intreaga cascada de reactii somatice (transpiratie, tahicardie, tremor…) si psihologice (teroare, ingrijorare…) .

Cum difera frica si fobiile?

Acum ca am definit conceptele de frica si fobie, suntem clari ca nu sunt sinonime. Este timpul sa ne adancim in acele aspecte care fac diferenta intre cele doua. In acest articol vom evidentia cele sapte puncte cheie pentru a le distinge.

1. Frica

Dupa cum am anticipat mai devreme, ceva care determina daca raspunsul nostru la o situatie este patologic sau nu este functia pe care o indeplineste. Frica ne permite sa ne confruntam cu evenimente provocatoare, actionand ca un fel de alarma care ne pune in actiune pentru a supravietui. Cand simtim teama, corpul nostru este activat, muschii se incordeaza, inima ne bate mai repede si, pe scurt, toate energiile noastre sunt concentrate pentru un anumit timp pe un obiectiv anume.

Pe de alta parte, atunci cand experimentam reactia unei fobie, se intampla invers . Raspunsul intens al corpului nostru ne blocheaza, ne simtim neputinciosi in fata unui eveniment sau stimul care ne ingrozeste. Fobiile si blocajele pe care le provoaca pot interfera cu domenii fundamentale ale vietii noastre. De exemplu, fobia de a vorbi in public ne poate impiedica sa ne exploatam potentialul la locul de munca, la fel cum fobia de sange ne impiedica sa efectuam controale medicale importante pentru sanatatea noastra. Din acest motiv, fobia si frica sunt, fara indoiala, raspunsuri antagonice.

2. Tema

Frica este o emotie indiscutabil universala. In general, oamenii se tem de acei stimuli sau situatii care implica un risc pentru integritatea si securitatea noastra. In chestiuni la fel de esentiale precum supravietuirea suntem cu totii la fel, asa ca cei mai multi dintre noi simtim frica, intr-o masura mai mare sau mai mica, in fata acelorasi lucruri.

In cazul fobiilor vor fi mult mai multe diferente intre indivizi . Fobiile pot aparea in fata nenumaratilor stimuli, iar uneori ii dobandim influentati de factori precum istoria noastra de viata, experientele pe care le cunoastem de la altii si chiar varsta si temperamentul nostru. De exemplu, daca o persoana este muscata de un caine in copilarie, poate dezvolta o fobie fata de acest animal. Fiecare persoana are experiente unice care, impreuna cu caracteristicile sale personale, pot duce la o reactie de frica excesiva in fata unor stimuli variati. Astfel, exista fobii la fel de deconcertante precum xantofobia (frica de culoarea galbena) sau ombrofobia (frica de ploaie).

3. Impactul asupra vietii de zi cu zi

Dupa cum am discutat anterior, fobiile afecteaza viata celor care sufera de ele intr-o masura variabila, in functie de anumiti factori, cum ar fi tipul de stimul fobic. De exemplu, pentru un director, fobia de a vorbi in public este mai incapacitante decat fobia de inaltime.

Cu toate acestea, chiar daca expunerea la evenimentul de temut este putin probabila, persoana isi desfasoara zi de zi temandu-se de posibilitatea, oricat de mica, de a retrai o reactie incontrolabila de teroare. Aceasta anticipare, impreuna cu sentimentul de angoasa pentru a nu putea controla frica, face din fobii o tulburare psihopatologica departe de frica adaptativa.

Mai degraba, frica este un raspuns care inceteaza imediat ce pericolul trece . Nu exista anticipari deoarece reactia este ajustata la cererea reala, astfel incat individul sa poata continua sa fie functional in ziua sa.

4. Nevoia de ajutor profesional

Frica este o reactie adaptativa si normala la o situatie data, deci nu necesita sprijin profesional . In cazul fobiilor, in functie de caz, poate fi necesara o evaluare si interventie psihoterapeutica. Multi oameni cu fobii specifice nu vad niciodata un psiholog sau un psihiatru, deoarece isi pot continua viata fara interferente.

Cu toate acestea, anumite tipuri de fobii, precum fobia sociala, necesita un tratament precoce pentru a evita consecintele pe termen mediu si lung asupra bunastarii persoanei. De asemenea, uneori fobiile sunt doar varful aisbergului, mascand alte probleme psihologice subiacente.

Tratamentul de electie pentru fobii este de obicei terapia de expunere , care consta in expunerea persoanei la situatia de temut intr-o maniera progresiva si controlata. Aceasta expunere poate fi imaginata la inceput, desi idealul este intotdeauna ca persoana sa se poata expune intr-un mod real. In unele cazuri, aceasta terapie este combinata cu utilizarea de medicamente care amelioreaza simptomele fiziologice in stadiile incipiente ale tratamentului.

5. Setarea

Unele situatii genereaza in noi raspunsul de frica, care, dupa cum stim deja, este uneori necesar pentru a face fata situatiilor provocatoare. Cand vine vorba de o fobie, vorbim de un raspuns clar inadaptat. Persoana experimenteaza un raspuns excesiv la stimulul fobic , care este perceput ca irational si ilogic de mediul in care se afla.

Aceasta lipsa de adaptare in reactia de frica face dificil ca persoana afectata sa se simta inteleasa, mai ales daca stimulul fobic nu se incadreaza in ceea ce populatia generala considera de obicei periculos sau anxiogen.

6. Memoria

Intensitatea mare a reactiilor fobice are un efect curios asupra amintirilor noastre. Continutul memoriei care este legat de evenimentul de temut este blocat, astfel incat persoana nu poate si nu vrea sa-l aminteasca. In mod similar, activarea fiziologica si emotionala ridicata a momentului contribuie si ea la crearea de goluri in episod. Dimpotriva, acele momente in care am simtit o frica adaptativa sunt recuperate din memorie fara dificultate .

7. Prognosticul

Faptul de a simti frica in anumite momente ale vietii nu indica faptul ca exista o posibila psihopatologie si nu creste riscul de a suferi tulburari psihologice in viitor.

Totusi, in cazul fobiilor nu putem spune acelasi lucru. La unele persoane cu fobii extrem de intruzive care nu au primit tratament (de exemplu, fobia sociala), este obisnuit sa apara o izolare sociala semnificativa si sa se dezvolte alte tulburari secundare. Printre cele mai frecvente se numara tulburarile depresive si abuzul de substante, consumul excesiv de alcool fiind foarte frecvent. In cele mai grave cazuri, persoana se poate sinucide.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news