Regimul igienodietetic in hipertensiunea arteriala

Regimul igienodietetic in HTA cuprinde:

A. Alimentatia este importanta prin:

a. dieta hipocalorica – reducerea greutatii cu un kg poate duce la scaderea tensiunii arteriale cu 1 mmHg si unii cercetatori considera ca 60% din hipertensivii obezi au reusit sa scada semnificativ tensiunea daca au slabit 5 kg.

Pentru a obtine acest deziderat, pacientul trebuie sa reduca numarul de calorii. Intr-o prima etapa poate fi suficienta miscorarea ratiei zilnice cu 500 kcal. Acest lucru inseamna, spre exemplu: 40 g paine, 40 g branza de vaci degresata, 35 g sunca de pui, 50 g cartofi fierti, 25 g de margarina, fiecare aducand cate 100 kcal. In urmatoarele etape, pentru o scadere mai eficienta in greutate, se reduc si mai multe calorii.

b. reducerea aportului de sare

Nevoile organismului sunt de 4-6 g/zi, dar in general se consuma cu mult peste necesar (10-15 g/zi) fapt ce favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale. Din aportul de sare, o treime este sarea care intra in compozitia alimentelor, o treime este sarea care se adauga in timpul gatitului si o treime este sarea care se adauga la masa. Asadar, primul lucru este sa renunati la solnita, al doilea este sa inlocuiti sarea cu alte condimente (ardei iute sau piper, busuioc, cimbru, oregano, usturoi – atentie la condimentele din comert ce contin sare !) si nu in ultimul rand sa renuntati la alimentele ce contin sare (cascaval, branza telemea, mezelurile, conservele din carne si ficat, pestele sarat, muraturile). In cazurile de hipertensiune cu valori ridicate si cu afectarea organelor tinta (creier, ochi, rinichi, inima) se iau in considerare si alte alimente care au in compozitia lor in mod natural sare: painea obisnuita, laptele de vaca, morcovul si telina, margarina, carnea.

Se considera ca reducerea cu 6 g/zi a consumului de sare poate duce la scaderea tensiunii arteriale cu 7 mmHg.

c. asigurarea unui aport optim de potasiu – prin efectul sau in principal vasodilatator poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Astfel este indicata o dieta bogata in legume fructe si produse lactate degresate are un aport optim de potasiu, calciu si magneziu.

d. reducerea consumului de alcool – nu trebuie sa depaseasca 20-30 de grame de alcool pe zi (acest lucru insemnand 150 g de vin sau 250 g bere).

B. Abandonarea fumatului

Deoarece fumatul contribuie nu numai la aparitia hipertensiunii arteriale, ci si la aparitia altor boli care se asociaza frecvent cu HTA, asa cum ar fi ateroscleroza, toti autorii recomanda abandonarea fumatului. Educatia sanitara in acest sens este foarte importanta!

C. Combaterea sendentarismului

Exercitiul fizic moderat practicat constant duce la scaderea in greutate, imbunatatirea performantei cardiace, creste capacitatea organismului de a face fata stresului, duce la scaderea LDL-colesterolului – „colesterol rau” si la cresterea HDL-colesterolului „colesterol bun”). Masuri de combatere a sedentarismului pot fi: mersul pe jos doua statii de autobuz pana la servici, accelerarea treburilor domestice, alergari usoare, urcatul scarilor, etc. Efortul fizic se face gradat, in fuctie de toleranta individuala, la incepand cu 10-15 minute zilnic ajungandu-se pana la 30-50 minute zilnic (daca pacientul poate vorbi in timpul exercitiilor fizice insemna, in linii generale de apreciere, ca efortul este bine tolerat).

D. Combaterea stresului psihic

Stresul psihic, prin crestera eliberarii unor hormoni (ACTH, cortizon, prolactina) si prin stimularea sistemului nervos (eliberare de adrenalina) duce la cresterea tensiunii arteriale si la cresterea frecventei cardiace.

Este recunoscut faptul ca stresul duce la aparitia unor pusee hipertensive, chiar la pacientii cu valori tensionale controlate anterior prin medicamente.

Trebuiesc astfel evitate zgomotele, conflictele, discutiile in contradictoriu. Se stie ca unele meserii sunt mai stresante, asa cum ar fi: pilot, supraveghetor trafic, medic chirurg si in general functiile de conducere. Cateva masuri de gestionare a stresului ar fi: reducerea nivelului de aspiratii, planificare mai corecta a activitatilor, cresterea capacitatii de a face fata stresului prin psihoterapie, reesalonarea scopurilor cu gasirea unor alternative, etc.

Asadar, ameliorarea stilului de viata, prin cele enumerate mai sus, poate fi extrem de utila pentru prevenirea si tratamentul hipertensiunii arterale si de multe ori acest lucru poate fi suficient in tratamentul formelor usoare si moderate de boala.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news