Cum sa faci un bechamel perfect: cea mai buna reteta si cele mai bune trucuri

Bechamelul se prepara cu doar trei ingrediente si in cateva minute, dar aroma pe care o da in bucatarie este incredibila. Secretul succesului sau este sa il faci neted, cremos si fara cocoloase si pentru asta trebuie sa stii sa prajesti faina, sa adaugi laptele si cum sa amesteci sosul.

Va puteti imagina o lasagna fara bechamel? Cu greu. Si niste crochete? Imposibil. Desigur, exista si alte optiuni pentru a-l inlocui, dar nu este acelasi lucru. Acest sos alb care a fost inventat de un bucatar francez in urma cu mai bine de 300 de ani este inca ingredientul principal in multe retete, carora le aduce mereu aroma sa delicioasa si cremozitatea irezistibila…

Daca bulgarii te bantuie, nu te lasa tentat de caramida de supermarket si continua sa citesti, pentru ca avem cea mai buna reteta pentru ca bechamelul tau de casa sa fie moale, neted si fara bubituri infiltrate!

 Ce ingrediente are bechamelul?

Bechamelul de baza are lapte, faina si unt si este asezonat cu sare, piper si nucsoara , dar este un sos atat de versatil incat daca schimbi orice ingredient este la fel de delicios.

Poti inlocui untul cu margarina, floarea soarelui sau ulei de masline virgin, sau cu un amestec de unt si ulei… Si inlocuiesti tot laptele cu bauturi vegetale (migdale, cocos, orez…) sau o parte din el cu bulion de legume. , pasare sau peste.

Pentru a usura sosul, puteti folosi si amidon de porumb in loc de faina de grau. Sau inlocuiti-l cu fulgi de ovaz sau de porumb daca preferati un bechamel fara gluten . Alege a la carte.

 Inainte de a incepe sa gatiti bechamelul de casa, ganditi-va la utilizarea pe care o veti oferi. Pare o problema minora, dar nu este. In functie de felul de mancare pe care urmeaza sa il faceti, poate fi necesar sa adaptati reteta si sa cresteti putin cantitatea de lapte sau faina pentru ca sosul sa aiba o textura mai lichida sau mai densa .

  • Un sos bechamel usor va fi la indemana pentru a acoperi niste rulouri de vinete, niste felii de friptura sau acesti cannelloni reci cu legume si confit de rata.
  • Pregateste un bechamel cremos (cu reteta noastra o vei broda) pentru a umple crepe sau clatite sau pentru a obtine gratinate spectaculoase : conopida este excelenta pentru a incepe masa, cu sandvisurile croque-monsieur improvizezi o cina minunata, iar daca preferi un fel de mancare all-in-one care merita un meniu complet, alegeti acest cheesecake cu chiftelute.
  • Si, in sfarsit, optati pentru un bechamel mai gros , astfel incat crochetele, pieptii villeroy si alte aluate clasice precum midiile tigru sa fie potrivite, crocante la exterior si suculente la interior . Fiti foarte atenti: gros nu inseamna atat de tare ca un pavaj, asa ca nu exagerati cu adaugarea de faina.

 Reteta pentru a reusi cu bechamelul tau de casa

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 1 litru de lapte
  • 60 de grame de unt
  • 60 de grame de faina
  • Nucsoara
  • Piper
  • Sare

Pas cu pas

  1. masurati laptele

    Mai intai se toarna intr-o cana de masurat pana ajunge la cantitatea indicata in reteta. Se transfera intr-o cratita, se aduce la fierbere si se ia de pe foc.

  2. Rumeniti faina

    Topiti untul la foc mic, fara sa fiarba. Se adauga faina sub forma de ploaie si se prajeste putin, amestecand, pana se formeaza o pasta care se desprinde de peretii tigaii.

  3. Se amesteca ingredientele

    Adaugati laptele intr-un fir, fara a opri amestecul cu lingura de lemn, pana se integreaza complet si obtineti un preparat omogen.

  4. Gatiti pana se ingroasa

    Continuati sa gatiti, la foc mic si amestecand continuu, mai bine cu un tel, pana cand sosul incepe sa se ingroase si cocoloasele dispar.

  5. Verifica  sa fie fluida

    Gatiti aproximativ 10 minute, amestecand mereu si la foc mic, ca sa nu se arda. Apoi verificati ca atunci cand ridicati tijele sa fie groasa, dar fluida.

  6. Aromatizati sosul

    Se presara cu sare si piper dupa gust, se aromatizeaza cu un praf de nucsoara proaspat rasa si se amesteca pana se incorporeaza.

  7. Termina de gatit

    Gatiti sosul bechamel inca 1 minut, amestecand, si scoateti-l cand face din nou bule, ceea ce indica ca este gata.

Trucuri pentru un bechamel perfect

  • Faina, cernuta . Se trece prin sita sau prin sita sa fie lejer si fin, astfel se va amesteca mai bine cu laptele si iti va fi mai usor sa obtii un sos omogen.
  • Nu sari peste roux. Este esential sa rumeniti usor faina cu o grasime (unt topit, ulei fierbinte sau un amestec din ambele). Cand faina este gatita, va forma un aluat de culoarea alunei (roux), esential pentru ca sosul sa se lege bine si sa aiba mai multa aroma . Nu sari peste acest pas pentru ca atunci faina va fi cruda.
  • Se adauga laptele intr-un fir. Uitati sa scoateti laptele din frigider si sa-l turnati direct in roux daca nu doriti sa va petreceti masa mestecand bulgari. Incalziti mai intai laptele pe aragaz sau cateva minute in cuptorul cu microunde si nu il adaugati pe toate odata, ci incetul cu incetul, pe masura ce masa de faina o absoarbe.
  • Se amesteca fara oprire. In timp ce gatiti bechamelul, nu incetati sa-l amestecati cu telurile manuale, facand miscari circulare , pentru a preveni lipirea sosului de fundul recipientului si arderea.
  • Fara aglomerari! Daca ai respectat reteta la litera si bechamelul tau de casa mai are niste cocoloase puternice, nu te da batut. Puteti incerca sa le desfaceti cu tijele manuale , dar daca sunt multe, treceti preparatul printr-o sita sau zdrobiti-l in paharul blenderului cu un strop de lapte, 2 sau 3 minute, pana devine complet neted. Continuati apoi sa gatiti la foc mic, adaugand laptele ramas intr-un fir si amestecand, pana cand bechamelul este in punctul sau.

Cum sa va pastrati bechamelul de casa?

Daca ai facut prea mult bechamel, acesta va rezista perfect pana la 4 zile. Transferati-l intr-un bol si acoperiti-l cu folie transparenta de bucatarie, astfel incat plasticul sa fie in contact cu sosul , prevenind astfel formarea unei cruste la suprafata. Desigur, asteptati sa se raceasca complet bechamelul si lasati-l la frigider pana cand aveti nevoie de el.

Cand te duci sa faci o alta reteta cu bechamel, trebuie doar sa scoti vasul din frigider si sa scoti folia. Daca sosul este prea gros dupa bunul plac, pune-l intr-o cratita si incinge-l cu putin lapte, la foc mic si amestecand usor cu tija, pana capata textura potrivita. In cateva minute va fi ca proaspat facuta.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news