Totul despre sarcina molara

Sarcina molara este o forma de boala trofoblastica gestationala si este rezultatul unei erori genetice aparute in cursul fertilizarii. In urma acestei erori in uter se dezvolta un tesut anormal. Afectiunea este foarte rara, aparand la 1 din 1000 de sarcini.

Sarcina molara este de doua feluri: sarcina molara completa si incompleta. Sarcina molara completa este caracterizata prin absenta embrionului si a unei placente normale si dezvoltarea in uter a tesutului placentar anormal. Sarcina molara partiala presupune dezvoltarea placentei si mai apoi transformarea acesteia in tesut molar.

Sarcina molara apare in urma anomaliilor genetice a ovulelor sau spermatozoizilor. Factorii de risc pentru aparitia sarcinii molare:

– Varsta de sub 18 sau peste 35 de ani a femeii;

– Antecedente de avort spontan;

– Antecedente de sarcina gemelara bivitelina;

– Tulburari endocrine;

– Antecedente de sarcina molara;

– Dezechilibre alimentare (in special carenta de vitamina A);

– Antecedente de infectii virale;

– Tulburari ale ph-ului din vagin sau uter.

Sarcina molara se comporta ca o sarcina absolut normala, in special in primul trimestru. Apar amenoreea, modificari ale sanilor, tulburari urinare sau greturi matinale, semnele oricarei sarcini. Insa sarcina molara are ca simptom exagerarea fenomenelor si semnelor unei sarcini normale.

Astfel, vor aparea:

– Varsaturi mai intense si mai frecvente decat in sarcina normala;

– Hemoragie vaginala, de obicei dupa a doua luna de gestatie;

– Scurgeri vaginale insotite de eliminarea veziculelor molare (tesut);

– Tulburari metabolice: oboseala, intoleranta la caldura, transpiratii excesive, tahocardie, artimii, palpitatii, irascibilitate, depresie, anxietate;

– Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina;

– Preeclampsia;

– Uter cu dimensiuni mai mari decat in mod normal in functie de varsta gestationala.

Pentru diagnosticarea unei sarcini molare, medicul va recomanda cateva investigatii si teste:

– Examenul ginecologic complet pentru determinarea dimensiunilor uterului;

– Analize hematologice pentru masurarea hormonilor de sarcina;

– Ecografia pelviabdominala sau intravaginala pentru verificarea continutului uterului.

Tratament. Sarcina molara nu are niciun fat viabil (doar in cazurile extrem de rare exista un fat viabil, insa sarcina este greu de dus pana la capat), deci este important ca tesutul anormal sa fie cat mai repede scos din cavitatea uterina. In functie de cat de avansata este sarcina se poate recomanda un chiuretaj sau se poate interveni chirurgical. Declansarea travaliului este strict interzisa deoarece riscul de hemoragie este foarte ridicat.

Daca pacienta nu isi mai doreste copii, in cadrul operatiei se poate opta pentru histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului), acest lucru diminuand riscul de boala trofoblastica gestationala dupa o sarcina (in cazul in care ramane un fragment de tesut in uter, acesta poate evolua afectand starea de sanatate a pacientei).

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news