Polonia are un nou președinte. Andrzej Duda, reprezentantul Partidului Dreptate si Justitie – considerat de unii analisti ca facand parte din dreapta radicala, a castigat alegerile defasurate ieri. Potrivit exit-poll-urilor, el a obtinut 53% din voturi, fata de 47 de procente castigate de actualul sef de stat, conservatorul Bronislaw Komorowski. Komorowski si-a recunoscut infrangerea si i-a urat adversarului sau politic un mandat prezidențial plin de succes.
Rezultatul scrutinului a fost o surpriza pentru multa lume deoarece, presedintele in exercitiu era un politican popular, care a reusit sa-si mențina tara pe crestere economica, chiar si in cele mai negre perioade ale crizei. Totusi, multi cetateni spun ca aceasta prosperitate economica a fost acaparata de o minoritate favorizata – in vreme ce marea majoritate a populatiei, se lupta cu saracia extrema. De asemenea, Polonia are o rata a somajului destul de ridicata in randul tinerilor si numerosi oameni spun ca nu au siguranta locului de munca.
Astfel, fenomenul migratiei spre vest, declansat imediat dupa caderea Comunismului, continua si astazi pe scara larga – numeroși cetateni polonezi considerand, in continuare, ca pot avea o viata mai buna in Germania sau Marea Britanie. De asemenea, conservatorii lui Komorowski si-au pierdut din popularitate dupa ce au votat creșterea varstei de pensionare – un gest respins vehement de majoritatea cetatenilor.In aceste conditii, analistii spun ca oamenii au votat schimbarea – iar Andrzej Duda reprezinta aceasta schimbare.
La doar 43 de ani, el este membru al Parlamentului European si, inaintea campaniei electorale era, practic, un necunoscut. Totusi, tineretea sa a atras votantii dub 45 de ani, iar promisiunile sale din campania electorala au cucerit o mare parte a populatiei, Duda a anuntat ca va impune taxe mai mari pentru banci si pentru lanturile de supermarketuri – care sunt detinute de companii straine si a promis, in general, o distributie mai echitabila a resurselor.De asemenea, el s-a angajat sa reduca din nou varsta de pensionare– o masura pe care nu o va putea lua decat daca partidul sau castiga alegerile parlamentare din aceasta toamna.
Lege si Justitie nu a mai castigat un scrutin de zece ani, dar unii analisti spun ca ar putea iesi victorios in toamna – pe fondul nemultumirii generale si al dorintei de schimbare. De altfel, victoria lui Duda din aceste alegeri reprezinta un semnal de alarma si pentru guvernul premierului Ewa Kopacz – care a avut o relatie stransa cu fostul presedinte Komorowski si va trebui acum sa se adapteze unei convietuiri dificile cu adversarul.Venirea lui Duda la putere a alaramat si unele cancelarii europene care se tem ca, sub conducerea sa, Polonia si-ar putea tensiona relatiile cu partenerii comunitari.
In ultimii 8 ani, tara a fost condusa de Platforma Civica – o formatiune conservatoare si fatis pro-europeana.Partidul Lege si Justitie al lui Duda, are insa antecedente neplacute in privinta relatiei cu celelalte state UE. Formatiunea a fost fondata si condusa mult timp de celebrii frati gemeni Lech si Jaroslaw Kaczynski. La mijocul anilor 2000, ei si-au impartit putere la Varsovia, cu Lech in functia de presedinte si Jaroslaw in cea de premier. In acest interval, ei au adoptat politica usor izolationista, care a tensionat relatiile Poloniei cu UE.
Presedintele Lech Kaczynski a murit in 2010, in celebrul accident aviatic din Smolensk, Rusia. Atunci, o aeronava cu demnitari polonezi sositi in oras ca sa participle la o comemorare – s-a prabusit iar Polonia si-a pierdut practic, cei mai inalti lider, intr-o clipa.
Date fiind circumstantele, au existat numeorase teorii care sustineau ca “accidentul” ar fi fost aranjat de autoritatile din Rusia.Dupa aceasta tragedie Jaroslaw Kaczynski a disparut din lumina reflectoarelor insa el este mentorul declarat al noului presedinte polonez, Andrzej Duda.