Ultimele momente ale Printesei Diana: un doctor francez isi aminteste „noaptea tragica”

Femeia se afla pe podeaua unui Mercedes stricat, inconstienta si se straduia sa respire. Doctorul francez habar n-avea cine era ea si s-a concentrat doar sa incerce sa o salveze.

Douazeci si cinci de ani mai tarziu, doctorul este inca marcat de ceea ce s-a intamplat in tunelul Alma din Paris la 31 august 1997 si de constientizarea ca a fost unul dintre ultimii oameni care au vazut-o pe Printesa Diana in viata.

„Imi dau seama ca numele meu va fi intotdeauna atasat acestei nopti tragice”, a declarat doctorul, care se indrepta spre casa de la o petrecere cand a dat peste accidentul de masina. „Ma simt un pic responsabil pentru ultimele ei clipe.”

In timp ce admiratorii Marii Britanii si ai Dianei din intreaga lume marcheaza un sfert de secol de la moartea ei, doctorul a povestit consecintele accidentului.

In acea noapte, doctorul mergea cu masina in tunel cand a zarit un Mercedes fumegand aproape rupt in doua.

„Am mers spre epava. Am deschis usa si m-am uitat inauntru”, a spus el.

Ce a vazut: „Patru oameni, dintre care doi erau aparent morti, fara reactie, fara respiratie, iar ceilalti doi, din partea dreapta, traiau, dar in stare grava. Pasagerul din fata tipa, respira. Ar putea astepta cateva minute. Iar pasagera, domnisoara, era in genunchi pe podeaua Mercedesului, avea capul in jos. A avut dificultati sa respire. Avea nevoie de ajutor rapid.”

A fugit la masina lui pentru a suna serviciile de urgenta si a luat o punga respiratorie.

„Era inconstienta”, a spus el. „Multumita pungii mele respiratorii (…) si-a recapatat putin mai multa energie, dar nu a putut spune nimic.”

Doctorul avea sa afle mai tarziu vestea, impreuna cu restul lumii, ca femeia pe care a tratat-o ​​era Diana, comoara nationala a Marii Britanii adorata de milioane.

„Stiu ca este surprinzator, dar nu am recunoscut-o pe Printesa Diana”, a spus el. „Eram in masina, pe bancheta din spate, oferind asistenta. Mi-am dat seama ca este foarte frumoasa, dar atentia mea era atat de concentrata asupra a ceea ce trebuia sa fac pentru a-i salva viata, incat nu am avut timp sa ma gandesc cine era aceasta femeie.”

„Cineva din spatele meu mi-a spus ca victimele vorbesc engleza, asa ca am inceput sa vorbesc engleza, spunand ca sunt medic si am chemat ambulanta”, a spus el. „Am incercat sa o consolez.”

In timp ce lucra, a observat blitul becurilor camerei, al paparazzilor adunati sa documenteze scena. O ancheta britanica a constatat ca soferul Dianei, Henri Paul, era beat si conducea cu viteza mare pentru a evita fotografiile care ii urmareau.

doctorul a spus ca „nu are niciun repros” fata de actiunile fotografilor dupa accident. „Nu m-au impiedicat sa am acces la victime. … Nu le-am cerut ajutor, dar nu s-au amestecat cu munca mea.”

Pompierii au venit repede, iar Diana a fost dusa la un spital din Paris, unde a murit cateva ore mai tarziu. Insotitorul ei Dodi Fayed si soferul au murit si ei.

„A fost un soc enorm sa aflu ca este Printesa Diana si ca a murit”, a spus doctorul. Apoi a inceput indoiala de sine. „Am facut tot ce am putut pentru a o salva? Mi-am facut treaba corect?” se intreba el. „Am verificat cu profesorii mei de medicina si am verificat cu anchetatorii de politie”, a spus el si au fost de acord ca a facut tot ce a putut.

Aniversarea trezeste din nou acele amintiri, dar revin si „de fiecare data cand conduc prin tunelul Alma”, a spus el.

In timp ce doctorul vorbea, stand in varful tunelului, masinile s-au repezit pe langa stalpul in care s-a prabusit, purtand acum un desen cu sablonul chipului Dianei.

Monumentul Flacara Libertatii din apropiere a devenit un loc memorial care atrage fanii Diana de toate generatiile si nationalitatile. Ea a devenit o figura atemporala a emanciparii si o icoana a modei chiar si pentru cei nascuti dupa moartea ei.

O pariziena de 16 ani care viziteaza flacara, a spus ca o cunoaste pe Diana prin videoclipurile TikTok si prin mama ei.

„Chiar si cu stilul ei, era o feminista. Ea a contestat eticheta regala, purtand pantaloni scurti de ciclism si pantaloni casual”, a spus ea.

O tanara olandeza de 16 ani care s-a oprit la memorialul Dianei in timp ce se afla intr-o excursie cu bicicleta la Paris, si-a descoperit povestea datorita „Spencer”, un film recent cu Kristen Stewart in rolul principal.

„Este o inspiratie pentru ca evolua in gospodaria stricta, familia regala si dorea doar sa fie libera”, a spus ea.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news