“Peste decenii, americanii vor vizita monumentele ridicate in memoria celor care au murit pe 11 Septembrie. Vor trece cu mana peste locurile unde numele celor pe care i-au iubit sunt gravate in marmura si in piatra si se vor minuna de vietile pe care acestia le-au avut”, a declarat presedintele Barack Obama in timpul vizitei sale la cele trei locuri in care au avut loc atacurile din 2001.
“Si vor sti ca nimic nu poate zdruncina vointa Statelor Unite atunci cand sunt cu adevarat unite”, a asigurat Obama cu ocazia concertului de muzica clasica si rythm and blues “Concert pentru speranta” sustinut la Kennedy Center din Washinton.
La New York, intr-un gest de unitate, Obama si predecesorul sau, George W. Bush, au asistat, alaturi de sotiile lor Michelle si Laura, la ceremonia in cadrul careia fiecare familie a evocat numele celor disparuti, potrivit AFP.
Presedintele american a citit Psalmul 46 din Biblie, cel in care se vorbeste despre Dumnezeu ca despre “refugiul nostru si forta noastra”, dupa care un cor de adolescenti a intonat imnul Statelor Unite.
Pe locul unde s-au prabusit turnurile gemene World Trade Center, multimea de oameni a tinut sase momente de reculegere, in memoria celor 2.977 de oameni care si-au pierdut viata in urma atacurilor impotriva turnurilor si a Pentagonului.
Tinand la piept fotografiile celor dragi, toti cei prezenti la ceremonia de comemorare din New York au avut ocazia de a vedea spatiul deschis in memoria atentatelor de pe 11 Septembrie, care se intinde pe trei hectare si care va fi deschis publicului larg pe 13 septembrie.
Doua monumente uriase din granit negru au fost amplasate exact pe locurile unde se aflau turnurile gemene, pe ele fiind gravate in bronz numele tuturor victimelor de pe 11 Septembrie, precum si ale victimelor primului atentat impotriva WTC, din 1993.
Din cauza violentei socului suferit, in cazul a peste 1.000 de victime ale atentatelor teroriste nu s-a gasit nicio ramasita, nici macar o urma de ADN.
Ceremonia de la New York a avut loc la patru luni dupa ce liderul al-Qaida, Osama bin Laden, creierul sangeroaselor atentate, a fost ucis in Pakistan de catre un comando american.
Alaturi de sotia sa, presedintele Obama a mers si la Shanksville (Pennsylvania), unde a depus o jerba in memoria celor 40 de pasageri si membri ai echipajului zborului 93, care s-a prabusit in incercarea de a-i opri pe teroristii care vizau, cel mai probabil, sa atace Capitoliul din Washington.
“Ne-am salvat valorile, ne-am pastrat caracterul”, dar am comis si “greseli” dupa atentatele de pe 11 Septembrie, a recunoscut Obama intr-un interviu acordat canalului de televiziune NBC.
Ultima vizita pe care a efectuat-o Obama a fost cea de la Pentagon, unde atentatele teroriste au facut 184 de morti si unde avusese deja loc o ceremonie in prezenta vicepresedintelui american, Joe Biden, si a secretarului Apararii, Leon Panetta.
Panetta le-a adus un omagiu trupelor americane pentru sacrificiile depuse, sacrificii datorita carora “natiunea noastra este astazi mai sigura si mai puternica”.
Cele doua razboaie duse ulterior in Afganistan si in Irak au dus la moartea a peste 6.200 de soldati americani si au implicat costuri de cateva sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite.
Evenimentele de pe 11 Septembrie au fost comemorate in multe alte tari ale lumii, unii dintre liderii lor profitand de acest moment pentru a atrage atentia ca lupta impotriva terorismului este inca departe de a se fi terminat.
Secretarul general al NATO (Alianta Nord-Atlantica), Anders Fogh Rasmussen, a afirmat insa ca, dupa “lunga iarna” ce a inceput imediat dupa atentatele de pe 11 Septembrie, evenimentele “primaverii arabe” au reusit sa marcheze “un nou anotimp de sperante”.