Tratamente naturiste pentru hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala consta in cresterea accidentala sau permanenta a presiunii de curgere a sangelui din ventriculul stang spre sistemul venos si arterial. Aceasta afectiune implica suprasolicitarea inimii, care pompeaza sangele impotriva unei presiuni superioare si astfel are loc o ingrosare a peretilor ventriculilor, care cu timpul se agraveaza, ajungandu-se la insuficienta cardiaca.

Aceasta este cea mai frecventa boala cardiovasculara, carea afecteaza 20% din populatia adulta, fiind mai mult intalnita la femei decat la barbati.

Simptomele bolii:

Apar dureri de cap, dureri de torace. Ameteli, intepaturi, vajaieli in urechi si sangerari in nas. Persoana in cauza transpira excesiv si se simte foarte slabita. Apar palpitatii, crampe musculare, amorteala membrelor si urinari frecvente. Greata, vedere incetosata, tulburari de memorie, confuzie si insomnie.

Cauzele aparitiei hipertensiunii arteriale:

Ereditatea, consumul mare de sare, obezitatea si stresul sunt principalele cauze. Bolilele de rinichi – Este o mare legatura intre rinichi si tensiunea arteriala. Cand are loc o incetinire a circulatiei sanguine prin rinichi, tensiunea arteriala creste. Este important sa fie eliminat acidul uric. Contactul sexual duce la cresterea tensiunii diastolice si sistolitice. Colesterolul produce ateroscleroza care scade elasticitatea peretelui arterial. Alcoolul creste intotdeauna tensiunea arteriala.

Tratamente naturiste pentru hipertensiunea arteriala:

Tratamentele naturiste vindeca aceasta afectiune daca valorile hipertensiunii nu sunt prea mari. Cand valorile depasesc 160-170 mg Hg trebuie apelat de urgenta la un medic specialist.

Cand hipertensiunea arteriala este mare este obligatoriu sa se faca o saptamana repaus la pat si sa se consume mai ales supe de legume, deoarece contin multe elemente bazice.

Vascul – Poate fi folosit sub forma de pulbere sau tinctura. Timp de doua saptamani se ia jumatate de lingurita de pulbere pe stomacul gol dimineata si se tine un sfert de ora sub limba, apoi se inghite cu apa. De asemenea, se recomanda sa se ia 50 de picaturi de tinctura de vasc de 4 ori pe zi, inainte de a manca, timp de doua luni si apoi o luna pauza. Cel mai bun este vascul de par.

Usturoiul – Reduce colesterolul deoarece are un continut bogat in sulfide. Se recomanda maceratul de usturoi, care se prepara din 300 g de usturoi pisat si pus la macerat in 80 g alcool o perioada de 10-12 zile. Prima zi se ia dimineata o picatura, apoi la pranz doua picaturi si trei picaturi seara. A doua zi se adauga cate o picatura, astfel dimineata se iau doua picaturi, la pranz trei picaturi si seara patru. Se continua astfel pana se ajunge la 15 picaturi, apoi se face tratamentul scazand numarul de picaturi administrate in fiecare zi. Metoda se repeta pana ce se termina toata cantitatea de macerat. Picaturile se iau intotdeauna inainte de masa, pot fi asociate cu apa indulcita sau cu putin lapte.

Legumele cu pastai, iaurtul, laptele, uleiul de masline – Sunt alimente recomandate deoarece au efect hipotensiv.

Rozmarinul – Contine ulei volatil care amelioreaza circulatia sangelui si regleaza ritmul cardiac. Se recomanda bai calde de rozmarin timp de 4-5 minute apoi cu apa rece timp de un minut. Se repeta de 3-4 ori si apoi se invelesc picioarele bine si se sta in pozitie relaxata. Aceste bai imbunatatesc circulatia periferica, regleaza tensiunea arteriala si calmeaza nervii. De asemenea, se poate prepara un macerat care este un remediu foarte bun: o lingurita rozmarin, trei lingurite vasc si o cana cu apa rece. Se lasa o perioada de 12 ore, apoi se strecoara si se consuma cate doua pahare pe zi, dimineata si seara, o perioada de 30 de zile.

Paducelul – Poate fi utilizat sub forma de infuzie, macerat, decoct, tinctura, deoarece are proprietati tonice cardiace si este hipotensiv.

Mesteacan, porumbar, sulfina – Se prepara infuzia dintr-o lingura de amestec de plante uscate la o cana de apa fierbinte si se bea una sau doua cani pe zi.

Isopul – Sunt recomandate doua cani de infuzie de isop pe zi, deoarece scade presiunea sangelui. Aceasta infuzie se prepara dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa fierbinte, lasandu-se sa infuzeze 15 minute.

Patlagina, traista ciobanului – Ceaiul din aceste plante normalizeaza tensiunea arteriala.

Talpa gastei – Infuzia din aceasta planta este sedativa, scade tensiunea si regleaza presiunea sangelui si ritmul cardiac.

Coada soricelului, coada calului – Sunt indicate doua cani de ceai indulcit cu miere de albine.

Drojdia de bere – Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de drojdie de bere inainte de masa.

Branca ursului – O lingurita de tinctura de doua ori pe zi ajuta in dilatarea vaselor de sange periferice si astfel scade mult tensiunea arteriala.

Menta – Baile de frunze de menta sunt un remediu excelent, daca se fac timp de 20 de minute, in fiecare zi, timp de o luna. Se foloseste 400 g menta la 5 l de apa fierbinte.

Orezul – Mai ales orezul nedecorticat este un bun hipotensor.

Sucul de legume – Se prepara din morcov, telina, sfecla, castravete si spanac.

Paducelul – Este un bun tonic cardiac, este sedativ, diuretic si normalizeaza ritmul inimii. Este recomandat mai ales persoanelor in varsta.

Pedicuta uscata – Noaptea se aplica pe zona rinichilor un saculet cu pedicuta uscata.

Tratamentele cu laptisor de matca, tinctura de propolis, polen si otet de mere cu miere au efecte extraordinare in tratarea acestei afectiuni.

Vinul, mustul – Se pune la fiert timp de 10 minute, 1 l de must sau vin cu 200 g patrunjel maruntit si 50 ml otet de mere. Apoi se aduga 200 g miere de salcam si se fierbe 5 minute. Se lasa la racit si se pastreaza la rece, in sticlute inchise la culoare. Se iau cate doua lingurite pe zi, acest preparat fiind un bun tonifiant pentru inima, indicat in cardiopatie ischemica, in nevroze cardiace si insuficienta cardiaca.

Sucul de sfecla combinat cu mierea de albine si apa fiarta si racita este un remediu excelent.

Malaiul – Se pune intr-un pahar cu apa o lingura de malai si se lasa 12 ore, apoi se bea numai lichidul dimineata, pe stomacul gol.

Coacaze negre – Siropul ajuta in reglarea tensiunii arteriale.

Biterul suedez – Se recomanda in caz de apoplexie, care apare datorita tensiunii.

Uleiul de peste – Acest produs se poate cumpara de la farmacie. Este bogat in acizi grasi omega 3, care reduc concentratia grasimilor din sange, fluidizeaza sangele si previn afectiunile biliare si vasculare.

Spirulina si coenzima Q10 ajuta foarte mult in tratarea hipertensiunii.

Vitaminele si mineralele ajuta in scaderea tensiunii arteriale, dintre acestea potasiu are un rol important.

Regimul alimentar este foarte important, fara grasimi animale, fara prajeli, conserve, alcool, sare, cafea, tigari. Regimul trebuie sa contina alimente hipotensoare: praz, usturoi, ceapa, sparanghel, urzica, salata, sfecla, leustean, fasole, cartofi, peste, hrean, paine graham. Sunt indicate semintele oleaginoase neprajite: dovleac, floarea-soarelui, alune, susan, nuci. Trebuie sa se consume zilnic fructe ca de exemplu: mere, lamai, grapefruit, zmeura, struguri, coacaze negre.

Nu trebuie uitat sa se faca plimbari zilnice de 3-5 km, mult sport si o buna respiratie, meditatie timp de 15-20 minute pe zi si eventual un concediu placut este intotdeauna binevenit.

 

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news