Despre Spanac

Spanacul, sau Spinacia Oleracea este o planta care poate fi cultivata de maxim doua ori pe an. Ca si inaltime, ea poate atinge pana la treizeci-patruzeci de centimetri, si este comestibila.

Scurta descriere

Frunzele de spanac sunt situate pe tulpina plantei. Forma lor este ovala si sunt lungi de pana la patruzeci de centimetri. Cele de la baza tulpinei pot fi si de regula sunt mai mari decat celelalte.

Florile spanacului nu sunt foarte mari si au un diametru de cativa milimetri.

Fructele, de asemenea, nu sunt mai mari de 10 milimetri, iar acestea au coaja uscata si sunt pline cu seminte.

Scurt istoric

Potrivit cercetatorilor din domeniu, se pare ca spanacul provine din Persia (Iranul din zilele noastre). Aceasta planta era transportata in Indii pentru comercializare peste tot in lume. Dupa cateva secole, spanacul a aparut si in China, iar in secolul al IX-lea a aparut si in Europa, mai intai in Italia. Doua secole mai tarziu, el a aparut si in Peninsula Iberica, si putin mai tarziu si in Marea Britanie. Prin anii 1600, el era foarte dorit si apreciat in curtile regale din Franta. In secolul al XX-lea, Popeye Marinarul, celebrul personaj de desene animate, a avut un rol foarte mare in popularizarea spanacului.

Proprietati si beneficii

Intrucat este foarte bogat in acid folic, care este responsabil pentru vitamina B, spanacul ajuta la mentinerea echilibrului psihic al oamenilor. De altfel, acest acid folic se regaseste in multe dintre legumele verzi.

De asemenea, se spune ca daca veti consuma spanac zilnic, veti elimina starile depresive de care suferiti. Si functiile creierului vor fi imbunatatite in urma consumarii acestei plante.

Daca va apuca astenia, atunci este recomandat sa mancati spanac, alaturi de salata verde sau urzici. Magneziul continut in spanac combate si diabetul.

Pentru ca spanacul are in componenta lui saruri minerale si multe vitamine, il puteti folosi si ca pe un calmant pentru sistemul cardiac sau ca solutie impotriva anemiei. Este bun si impotriva celor care prezinta diferite forme de rahitism.

In plus, spanacul are un rol purificator al sistemului digestiv. El mai este cunoscut si ca un remediu impotriva gretei sau a constipatiei. Eventual puteti consuma spanac si sub forma de suc, avand cam aceleasi beneficii.

Frunzele de spanac au rol anticancerigen. Pentru cei convalescenti, vinul rosu, in combinatie su sucul de spanac reprezinta apa vie. De asemenea, el are rol si impotriva depresiilor severe.

Ca si contraindicatii, este bine sa stiti ca spanacul nu este recomandat celor care sufera de hepatita, reumatism sau de diferite boli intestinale.

Mod de cultivare

Spanacul se cultiva la sfarsitul verii sau in primele luni ale toamnei. El se seamana la aproximativ 30 de centiemtri intre randuri si pana la cinci centimetri in adancime. Se poate recolta atunci cand frunzele sale au maxim 15 centimetri, prin taiere.

O reteta delicioasa de placinte cu spanac si branza:

Spanacul se spala, dupa care se curata cepele si se pun la calit. Peste aproximativ 10 minute, se adauga spanacul, alaturi de peperoni si de oregano. Se pun la foc timp de maxim 20 de minute, dupa care se iau si se pun peste pesmet.De ce aveti nevoie2 kilograme de spanac3 cepe2 legaturi de ceapa verde 3 catei de usturoi4-5 legaturi de patrunjel6 oua450 de grame de branzasmantana2 lingurite de fainapesmet12 foi de placinta75 mililitri de ulei de maslineoreganopeperoni2-3 lingurite de piper (dupa gust)

Cum se prepara:

Intre timp, se rade branza si se pune faina, ouale, patrunjelul si piperul. Smantana se pune peste, dupa care se amesteca.Asteptati circa 10-15 minute, dupa care turnati toata compozitia de branza peste cea de spanac. Se amesteca. Foile de placinta se pun intr-o tava. Aveti grija sa le ungeti cum trebuie cu ulei de masline. Cand v-ati asigurat ca ati facut asta, puneti toata compozitia formata peste foi. Acoperiti-le cu foile ramse. Folositi pentru aspect si foile de patrunjel, puse pe deasupra.Puneti la cuptor tip de maximum 30 de minute. Dupa ce s-au facut bine, asteptati sa se raceasca, dupa care puteti sa le mancati. Pofta buna!

Spanacul este una dintre cele mai bune plante pentru organismul nostru. Pe langa beneficiile pe care le are in reglarea sistemului digestiv, el este foarte indicat ca si calmant sau ca medicament impotriva diabetului. Daca nu aveti nevoie de el pentru aceste lucruri, puteti lua in calcul utilizarea sa in mancaruri diverse. La noi in tara, el este foarte folosit in combinatie cu ouale ochiuri, la micul dejun, insa cu siguranta puteti gasi si alte retete pe baza de spanac.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news