In timp ce salariatii de la Oltchim isi striga in strada nemultumirile legate de modul in care sunt tratati, guvernantii si avocatii lui Dan Diaconescu fac schimb de replici prin intermediul media in legatura cu privatizarea combinatului chimic.
Daniel Fenechiu, unul dintre reprezentantii legali ai patronului OTV, sustine ca exista un document potrivit caruia compania Gliding Ltd Amsterdam confirma faptul ca Dan Diaconescu detine suma de 46 milioane euro. Avocatul acuza partenerii de negociere, autoritatile, de furnizarea in presa a unor documente confidentiale. “Sunt rezerve ale lui Dan Diaconescu in legatura cu onestitatea si pastrarea unor informatii confidentiale. Aceste principii au fost prima data incalcate cu publicarea ofertei. Nu putem fi acuzati ca nu am inaintat planul de afaceri. Astazi ( n.r.ieri), un document confidential, care a fost inaintat unor entitati care erau obligate sa pastreze confidentialitatea – Eximbank si OPSPI – a ajuns in presa. Este un fapt grav care se incadreaza intr-o tendinta din ce in ce mai evidenta de a incerca sa il discrediteze. Este un document care avea caracter confidential”, a declarat Fenechiu.
Nu exista confirmare de la HSBC
In replica, premierul Victor Ponta spune ca nu a fost depusa nicio dovada din care sa rezulte ca Diaconescu ar dispune de fondurile necesare preluarii Oltchim.”Asteptam sa vedem ziua de luni. Domnul Diaconescu nu a depus dovada ca are banii”, a spus seful Guvernului la Romania Tv adaugand ca a vazut hartia pe care a depus-o patronul OTV.
“Daca eu iau acum o foaie de hartie si scriu pe ea ca am sa-i dau domnului Striblea salariul pe luna octombrie, inseamna ca vi l-am dat? Sau ca o sa vi-l dau? Dumneavoastra ma credeti?”, a mai aratat premierul. El a mentionat ca, potrivit legii, daca depui o oferta scrisa sub semnatura la institutiile statului se numeste fals in declaratii si inselaciune in forma agravata, iar Parchetul se autosesizeaza.
“In cazul in care Dan Diaconescu vine cu banii luni, semnam contractul imediat, luam cele 45 de milioane de euro si ii imprumutam pe maxim sase luni, avem voie, combinatului pentru a-l reporni, dupa care, insa, inainte sa-i transferam actiunile lui Diaconescu, discutam despre faptul ca trebuie sa cumpere Arpechimul, sa rezolve cu datoriile la Electrica si AVAS. Datoriile totale ajung la 700 de milione de euro”, a explicat Ponta. Premierul a precizat ca aceasta licitatie trebuia facuta pentru ca altfel, astazi, in board-ul FMI nu se discuta scrisoarea de intentie a Romaniei.
Presa a relatat ieri, citand un document oficial, ca firma Gliding din Amsterdam garanteaza ca Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro intr-un cont din Olanda al bancii HSBC.„Va confirmam prin prezenta ca domnul Dan Diaconescu dispune de suma de 46 de milioane de euro intr-un cont al HSBC Olanda”, se arata intr-o adresa trimisa de compania respectiva catre Ministerul Economiei din Romania. Oficialii statului au incercat sa ia legatura cu institutia financiara respectiva, dar nu au primit inca niciun raspuns.
Plan de rezerva pentru Oltchim
Chiar daca Diaconescu sustine ca dispune de sumele necesare preluarii Oltchim, Guvernul si-a facut un plan de rezerva, iar in cazul in care omul de televiziune nu plateste actiunile combinatului chimic statul va interveni financiar. Executivul a pregatit o ordonanta de urgenta pe care o va aproba miercurea viitoare prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor si repornirea combinatului, bani care vor fi acordati din fondul de privatizare.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca odata cu aprobarea actului normativ va fi notificata si Comisia Europeana cu privire la acest ajutor de stat. Luni, 1 octombrie, expira termenul pana la care Dan Diaconescu trebuie sa plateasca 45 de milioane de euro pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim. La randul sau Ponta a afirmat ca Executivul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.