Posteritatea editoriala a lui Philip K. Dick

Pe parcursul unei cariere literare ce s-a intins de-a lungul a mai bine de patru decenii, Philip K. Dick (1928-1982) a publicat 44 de romane (intre care 36 de romane science fiction) si 121 de povestiri, in care a explorat definitia umanitatii si pericolele unei puteri centralizate.

Catre sfirsitul vietii, operele sale au capatat accente profund personale, avind drept punct focal intrebarea metafizica suprema: care este esenta divinitatii? Unsprezece dintre romanele si povestirile sale au fost adaptate pentru marele ecran. Cea mai recenta ecranizare este un remake al filmului Total Recall (1990), inspirat de una dintre cele mai celebre povestiri dickiene: „We Can Remember It for You Wholesale” (tradusa si la noi cu titlul „Ne putem reaminti totul pentru dumneavoastra” in Almanahul Anticipatia 1987). Scrierile sale au fost traduse in peste douazeci si cinci de limbi.

In 2005, a fost inclus in Science Fiction Hall of Fame, iar doi ani mai tirziu, opera sa a fost recunoscuta ca fiind parte a canonului literar american, prin includerea in seria Library of America (unde au aparut trei volume ce-i sint dedicate, grupind in 2950 de pagini nu mai putin de 13 romane, un sampling edificator din creatia sa).

La treizeci de ani de la disparitia sa, Dick este mai prezent ca oricind pe piata editoriala anglo-saxona. Subterranean Press a pornit proiectul reeditarii integralei povestirilor sale, cu trei volume (dintr-o proiectata serie de cinci) aparute pina in prezent, King of the Elves (2010), Adjustment Team (2011) si Upon the Dull Earth (2012).

In acelasi timp, Mariner Books (divizie Houghton Mifflin Harcourt), editorul sau american, si-a asumat sarcina reeditarii romanelor lui Dick (mai exact, a 39 dintre acestea), intr-o noua prezentare grafica. Douazeci si doua de romane au aparut deja, esalonat, din octombrie 2011 incoace. Tot HMH a publicat, sub titlul The Exegesis of Philip K. Dick, o ampla selectie din paginile inedite de meditatii metafizice ale lui Dick, editor fiind Jonathan Lethem, cel care a ingrijit si editia de la Library of America.

In sfirsit, editorii americani au anuntat si achizitionarea drepturilor pentru o parte din corespondenta lui Dick, care va alcatui materialul pentru doua volume viitoare. In acelasi timp, britanicii de la Gollancz/Orion profita de re-ecranizarea recent lansata pentru a „impacheta” intr-o infatisare grafica noua – si cu titlul Total Recall – culegerea care contine povestirea ce a inspirat filmul.

Si in Romania, Dick pare a fi actual pentru editorii sai traditionali. In acest an, Nemira a demarat un program ambitios de republicare in editii hardcover a celor mai importante scrieri dickiene. Pina in prezent, in noua seria de autor (numerotata!) au aparut trei volume: Timpul dezarticulat, Ubik si, chiar in aceasta luna, Furnica electrica (o selectie excelenta din povestirile lui Dick).

Una peste alta, desi in timpul vietii autorul nu s-a bucurat de prea multa atentie din partea establishment-ului, posteritatea editoriala (si nu numai!) a lui Philip K. Dick e una demna de invidiat.

In galeria de mai sus puteti admira copertele reeditarilor de la Nemira si o parte dintre copertele elegantei serii de autor de la Mariner Books.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news