Care sunt cele cinci pachete de servicii de sanatate propuse

Noul proiect al Legii Sanatatii ii nemultumeste pe asiguratorii privati, care spun ca vechile case de asigurari sunt avantajate. Asistatii sociali ies cel mai bine.

Discutiile la noua lege a Sanatatii, care va fi pusa in dezbatere publica la inceptul lunii iulie, sunt pe ultima suta de metri. Fata de varianta veche, care a fost scoasa de pe site-ul Ministerului Sanatatii dupa scandalul care l-a implicat pe secretarul de stat Raed Arafat, in noul act privatii sunt mai putin favorizati. „Evenimentul zilei” a intrat in posesia proiectului de lege la care se lucreaza si, cu ajutorul celor care au participat activ la discutarea lui, va prezinta cele mai importante schimbari avute in vedere. 

Cat costa serviciile suplimentare

Noutatile aduse sunt multe si variate, cu toate ca nu se explica foarte clar ce implica pachetul de baza de servicii medicale.

Legea stipuleaza ca se introduc cinci pachete de servicii de sanatate, si stabileste clar ca spitalele private pot incheia contract de furnizare de servicii medicale in aceleasi conditii ca spitalele publice. Spitalele pot deveni fundatii daca vor sa-si plateasca angajatii mai bine decat pana acum, iar salile de operatii si aparatura spitalelor publice vor putea fi folosite contra-cost. In plus, medicii romani ar putea sa ofere servicii private in spitalele publice, lucru care se practica deja in mai multe tari ale Uniunii Europene. „In majoritatea spitalelor, la ora 13-14.00, activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleaca in privat. Ce ar fi daca spitalul ar putea sa dea posibilitatea medicului sa desfasoare tot acolo aceste activitati private? O astfel de decizie ar putea aduce beneficii si spitalelor”, declara Vasile Cepoi, actualul ministru al Sanatatii si secretarul de stat desemnat de la inceputul anului 2012 sa se ocupa de acest proiect de lege.

Cresterea salariilor doctorilor prin transformarea spitalelor in fundatii nu e pe placul sindicatelor, care au alta propunere. „Am dori ca Guvernul sa transforme spitalele prin lege in unitati care nu sunt bugetare, se poate face asta. La limita, acceptam si organizarea ca fundatii care ar permite cresterea salariilor cadrelor medicale”, comenteaza presedintele Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, Viorel Rotila.

In ceea ce priveste pachetele ce vor fi oferite asiguratilor, acestea sunt mult mai multe decat pana acum. Statul plateste de doua ori pentru asistati

„Exista un pachet minimal obigatoriu, care include vaccinuri si asistenta medicala de urgenta atat pentru asigurati, cat si pentru neasigurati. Apoi, un pachet de baza care poate fi accesat de orice asigurat. Suplimentar, se introduce un asa-numit pachet social. Este un pachet pe langa cel de baza, dedicat celor au nevoie de ajutoare sociale. Punctul nostru de vedere este ca un astfel de pachet preferential e nepotrivit, e o discriminare pozitiva inutila”, crede presedintele Federatiei „Solidaritatea Sanitara”. Concret, pentru asistatii sociali statul va plati de doua ori: o data sa le asigure intrarea in pachetul de baza, dar si pentru pachetul de servicii sociale, adica zona de asigurari pentru care alte categorii platesc.

Pe langa acestea, mai exista un pachet complementar, in care se acorda servicii pentru boli rare si costisitoare, cum ar fi dializa, dar si pentru resul serviciilor care nu mai intra in pachetul de baza. Un ultim pachet este dedicat celor care se asigura voluntar si care pot plati zeci de euro in plus pe luna pentru a accesa servicii medicale la standarde ridicate si chiar de lux.

Aceasta din urma categorie de persoane se pot asigura atat complementar (pentru ce nu e in pachetul de baza), cat si suplimentar (pentru conditii de lux in spitale, pentru o a doua opinie medicala in cazuri complicate, alegerea anumitor medici). Serviciile suplimentare costa de la cativa euro pe luna la 50 de euro (deductibili), dar si mai mult de atat, pentru cei care vor servicii considerate „de lux”. In Romania, se aloca pentru Sanatate 200 de euro pe cap de locuitor, in timp ce in tarile din vest se ajunge la 7-8.000 de euro”E bine ca se spune clar in lege ca spitalele private pot incheia contracte ca si cele publice. Se facea si pana acum, insa cu discutii.”Adina Geana, expert in servicii de Sanatate

Trei forme de organizare pentru spitale

Noua lege a Sanatatii prevede ca spitalele functioneaza, in functie de regimul proprietatii, in:

– spitale publice, organizate ca institutii publice sau fundatii; – spitale private, organizate ca persoane juridice; – spitale publice cu structuri in care se defasoara activitate privata.

CAT VA COSTA ASIGURAREA DE SANATATE PRIVATA

1. Asigurarile voluntare se pot incheia in limita a maximum 50 Euro/persoana/luna pentru a fi deductibile (grevate de alte impozite).

2. Firmele care vor intra pe piata trebuie sa fi incheiat polite de asigurare de sanatate pentru cel putin 700.000 de asigurati in anul fiscal anterior intrarii in vigoare a titlului privind asigurarile de sanatate din prezenta lege.Cinci pachete de servicii medicale

1 PACHETUL MINIMAL DE SERVICII DE SANATATE se acorda neasiguratilor, cuprinde urgente si boli ce pot cauza epidemii

2 PACHETUL DE SERVICII DE SANATATE DE BAZA se acorda persoanelor asigurate si cuprinde serviciile profilactice, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitive medicale

3 PACHETUL SOCIAL DE SERVICII DE SANATATE se acorda, impreuna cu pachetul de servicii de sanatate de baza, asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social

4 PACHETUL SPECIAL se acorda asiguratilor pentru acoperirea costurilor bolilor cu prevalenta scazuta si impact financiar ridicat, gen dializa

5 PACHETUL VOLUNTAR se acorda celor care incheie un contract de asigurare voluntara pentru servicii de sanatate suplimentare si complementare

„Nu e un parteneriat echitabil public-privat”

Societatile private de asigurare nu vad cu ochi buni forma actuala a legii si spun ca nu este utila pentru mediul privat.

„Nu va fi vorba de un parteneriat echitabil intre stat si privat. Practic, doar privatul va trebui sa vina cu un capital social, iar casele publice de sanatate, nu. Ceea ce nu cred ca este corect. Apoi, nu se va schimba nimic din punct de vedere al finantarii. Ca si pana acum, se va lucra cu un buget limitat. O persoana nu poate sa aiba parte decat de aceleasi servicii de baza in limita unor fonduri. Al treilea punct este legat de faptul ca asiguratorii trebuie sa aiba un portofoliu de 700.000 de clienti. Niciun asigurator din Romania nu are acest numar, doar Casa Nationala indeplineste acest criteriu. Este o masura discriminatorie”, este de parere Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurari.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news