Intr-un deceniu si jumatate, fosta federatie iugoslava s-a separat in cele sase componente, iar procesul destramarii nu va fi incheiat decat dupa incheierea negocierilor privind statutul provinciei Kosovo. Sapte tari, din care patru comparabile ca marime cu Dobrogea si cu populatii cam de talia Bucurestiului, dar cu ambitia de a participa in nume propriu la arhitectura continentala, rescriu harta batranului continent pecetluind astfel falimentul panslavismului sud-european.
„Doamnelor si domnilor, permiteti-mi sa va anunt ca, prin vointa cetatenilor sai, Muntenegru si-a restabilit independenta”, a declarat premierul Milo Djukanovici in fata sustinatorilor sai entuziasmati, reuniti la sediul guvernului din Podgorica. Vorbind de „restabilire”, Djukanovici a facut referire la scurtele perioade din istorie in care Muntenegru a fost o tara independenta. Premierul a declarat ca sustinatorii independentei au votat in proportie de 55,5%, cu jumatate de procent (aproximativ 2.000 de voturi) mai mult decat limita minima de 55% fixata de UE pentru validarea rezultatului referendumului, regula fara precedent in Europa.
Muntenegrenii au votat masiv, cu o rata de participare de aproape 90%, cu foarte mult deasupra limitei de 50% impusa tot de UE. Seful comisiei de politica externa a UE, Javier Solana, a dat asigurari ca Uniunea va respecta in totalitate rezultatul votului.
Independenta fericita, Serbia!
Independenta Muntenegrului implica aparitia unui nou stat pe glob si sfarsitul definitiv al Iugoslaviei, de care Slovenia, Croatia, Bosnia si Macedonia s-au separat deja dupa razboaiele din anii ’90, care au devastat Balcanii. Ea reprezinta totodata o victorie personala pentru Djukanovici, care militeaza de ani intregi in favoarea independentei tarii sale.
„Muntenegru este un nou stat independent, un nou membru al ONU care pretinde, in cel mai scurt timp posibil, sa devina un membru cu drepturi depline al comunitatii popoarelor europene”, a declarat Djukanovici. In seara votului, cand rezultatul era deja cunoscut, premierul nu s-a putut abtine sa-si tachineze vecinii sarbi: „Serbia, iti doresc o independenta fericita si tie!”.
Anuntul obtinerii independentei a provocat o explozie de bucurie la Podgorica, o dezlantuire de focuri de artificii, cu petarde si focuri de arma, dar si petreceri zgomotoase intinse pe tot parcursul noptii. Automobilele cu claxoanele „incinse” au traversat strazile orasului, pasagerii agitand steaguri si strigand „Traiasca Muntenegru”.
Micile state din Balcani
Tara Anul independentei Populatie Suprafata PIB
Slovenia 1991 2 milioane 20.000 km2 42,2 mld. $
Croatia 1991 4,5 milioane 56.500 km2 53,5 mld. $
Bosnia-Hertegovina 1992 4,5 milioane 51.000 km2 28,5 mld $
Macedonia 1991 2 milioane 25.000km2 15,5 mld.$
Muntenegru 2006 650.000 13.000 km2 1,9 mld. $
Serbia 2006 7,5 milioane 88.000 km2 28,3 mld. $
Kosovo – 2,1 milioane 10.000 km2 1,3 mld. $