Ce materiale sunt sigure si sanatoase in bucatarie?

Cand vine vorba de gatit, pe langa utilizarea gatitului sanatos, trebuie sa fim constienti de importanta materialelor pe care le folosim in ustensile si recipiente pentru a ne asigura ca sunt sigure pentru sanatatea noastra si respectuoase cu mediul inconjurator.

Vom analiza sanatatea, avantajele si dezavantajele unora dintre cele mai comune materiale pe care le folosim de obicei:

Sticla

Este un material complet  lipsit de toxicitate si, prin urmare, sigur pentru sanatate. Il putem gasi in sticle, borcane sau recipiente care sunt potrivite atat pentru depozitarea alimentelor in frigider, cat si pentru incalzirea in cuptorul cu microunde, deoarece sticla nu modifica gustul alimentelor si poate fi spalat vase. Cu toate acestea, exista anumite recipiente care arata asemanator sticlei, dar sunt fabricate din sticla taiata si pe care ar trebui sa le evitam deoarece pot contine plumb.

Titan

Este un metal inert si complet inofensiv pentru organism, deoarece nu elibereaza substante toxice in alimente. In plus, este foarte usoara, si rezistenta la caldura (este supus la aproximativ 20.000 de grade de temperatura, facand astfel rezistenta antiaderenta). Tocmai datorita procesului sau de productie, este un material al carui pret este mai mare decat restul pieselor din otel sau fier. Cu toate acestea, se plateste de la sine datorita rezistentei si durabilitatii sale sporite .

Otel inoxidabil

Acest material este un aliaj de fier cu o cantitate minima de carbon si proportii mici de alte metale (crom, nichel…) care pot fi eliberate in alimente in functie de timpul de contact, calitatea sau calitatea aliajului si contactul cu substantele . .acide ca rosiile. Desi otelul cel mai folosit la tigai sau oale este 18/10 (18 parti nichel si 10 crom) si este sigur in aceste proportii, exista un alt tip de otel (japonez) utilizat pe scara larga la cutite si de calitate superioara deoarece nu contine crom sau nichel. Un alt avantaj al ustensilelor din otel inoxidabil este ca sunt accesibile din punct de vedere economic, rezistente, antiaderente si usor de curatat. Cu toate acestea, ele sunt mai rele conductoare de caldura decat titanul.si ar trebui evitat la persoanele cu alergii la nichel si sensibilitati chimice.

Ceramica

Tigaile si oalele cu acoperire ceramica sunt o optiune economica si sigura deoarece sunt rezistente la temperaturi ridicate, nu elibereaza substante toxice sub 450°C si sunt, de asemenea, usor de curatat (de asemenea, pot fi spalat vase) . Au o suprafata de gatit antiaderenta, distribuie bine caldura (fie la gatit direct cu foc, la cuptor sau la microunde) si mentin aromele in mancare.. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca tigaile au acoperiri ceramice de inalta calitate si ca nu contin metale grele, precum plumbul, teflonul (PTFE), PFOA sau nanoparticulele. De asemenea, aceste acoperiri ceramice pot avea un strat de vopsea cu o baza ceramica mica, astfel incat, in aceste cazuri, se vor zgaria mai usor, isi vor pierde proprietatile de antiaderenta si nu distribuie bine caldura.

Silicon

Siliconul este un polimer sintetic destul de stabil deoarece rezista la temperaturi de la -60ºC (este potrivit pentru congelare) pana la temperaturi de 260ºC (il putem folosi in cuptoare si microunde atata timp cat acestea nu depasesc aceasta temperatura). Un alt dintre avantajele sale este proprietatile sale antiaderente si usurinta de curatare.

Fier topit

Este varianta cea mai traditionala si sigura (nu elibereaza substante toxice in timpul gatitului), desi trebuie sa ne asiguram ca unele ustensile emailate nu contin plumb sau cadmiu. Piesele din fonta sunt mai robuste si mai durabile decat alte materiale, precum si singurul material potrivit pentru inductie. Un alt avantaj al acestui material este rezistenta ridicata la temperaturi ridicate si o mai mare disipare a caldurii: acest lucru duce la economii de energie, deoarece putem termina gatitul profitand de caldura reziduala pe care o mentine recipientul. Cu toate acestea, ingrijirea lor este mai delicata deoarece, desi uneori au un smalt vitrificat care previne oxidarea, daca le lasam in contact cu apa pot rugini .. Din acest motiv, la primele utilizari, acestea trebuie bine uscate dupa spalare si depozitate cu o mica aplicare de ulei pentru a preveni lipirea alimentelor in timpul gatirii ulterioare, deoarece este initial un material antiaderent.

Materiale de evitat

Teflon (PTFE)

Acest material este folosit de obicei ca material antiaderent pentru acoperirea oalelor si tigailor, dar pentru unirea lui este nevoie de un alt component numit acid perflouroctan (PFOA), a carui toxicitate se datoreaza faptului ca, la temperaturi de peste 260ºC, se descompune si este eliberat sub forma de gaz , ale carui efecte sunt legate de boli oncologice si actioneaza, de asemenea, ca un perturbator endocrin. Prin urmare, trebuie sa evitam folosirea ustensilelor de teflon sau, in orice caz, sa ne asiguram ca acestea sunt lipsite de compusi perfluorurati  precum PFOA si PFOS.

Aluminiu

Acest metal ar putea migra in alimente provocand efecte neurotoxice in fata expunerii excesive la acesta. Cu toate acestea, in prezent, utilizarea sa in fabricarea ustensilelor de bucatarie este aproape nula datorita cunoasterii acestor efecte.

Cupru

Tigaile si oalele de cupru au fost utilizate pe scara larga in bucatariile de altadata deoarece este un material cu o mare conductie de caldura care permite prepararea tocanelor fara a folosi surse mari de caldura. Totusi, principalul dezavantaj al ustensilelor din cupru se datoreaza faptului ca acestea contin aliaje de staniu sau nichel, metale care reactioneaza la caldura prin oxidarea cuprului si dezvoltarea unui produs numit „verdigris” (acetat de cupru) care apare sub forma de strat. culoare verzuie pe peretii tigaii care pot migra spre alimente (mai ales daca contin acizi precum rosiile sau otetul) si provoaca efecte toxice in organism. Cu toate acestea, in prezent exista oale si tigai din cupru cu o captuseala interioara din otel inoxidabil care previne aceste oxidari si sunt potrivite si sigure pentru gatit.

Materiale plastice sau PVC

Utilizarea materialelor plastice care contin BPA sau PVC este total contraindicata in bucatarie, deoarece temperaturile ridicate duc la migrarea acestor substante toxice in alimente . De fapt, din 2015 UE a interzis utilizarea BPA peste anumite proportii din plastic in scopuri alimentare. Cu toate acestea, exista anumite tipuri de gatit, cum ar fi gatitul „sous-vide” , in care sunt necesare pungi de plastic pentru a sigila alimentele sub vid pentru gatirea ulterioara la temperaturi sub 68ºC: in aceste circumstante, se pot folosi pungi facute pentru aceasta. capat si fara BPA (fara bisfenol A) si, prin urmare, sigur in aceste preparate.

Ce ar trebui sa stii…

  • Fonta este varianta cea mai traditionala si sigura (nu elibereaza substante toxice in timpul gatitului), desi trebuie sa ne asiguram ca unele ustensile emailate nu contin plumb sau cadmiu.
  • Trebuie sa evitam folosirea ustensilelor din teflon sau, in orice caz, sa ne asiguram ca acestea sunt lipsite de compusi perfluorinati precum PFOA si PFOS.
  • Utilizarea materialelor plastice care contin BPA sau PVC este total contraindicata in bucatarie, deoarece temperaturile ridicate duc la migrarea acestor toxine in alimente.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news