Gradinitele cu program prelungit, scolile primare, gimnaziile si liceele au in incinta lor (sau cumulate mai multe institutii de invatamant) un cabinet medical, in care isi desfasoara activitatea un medic si una sau doua asistente medicale.
La acest cabinet elevii se adreseaza cu diferite probleme de sanatate, pentru efectuarea examenelor de bilant anuale, pentru efectuarea vaccinarilor din Programul National de vaccinari, dar periodic sunt programate si aceste ore de educatie sanitara. Acestea se desfasoara de cele mai multe ori in salile de clase, in timpul orelor de dirigentie sau educatie civica. Tematica acestor cursuri este foarte variata si de multe ori la propunerile elevilor. Parintii se pot adresa de asemenea la cabinetul medical al scolii cu propuneri de tematici medicale, pe care acasa, nu au cunostiinte necesare sau timp sa sa le fie explicate elevilor.
a. Educatia sanitara a elevilor privind preventia bolilor
Medicul scolar poate alege impreuna cu asistenta medicala teme variate, pentru a informa elevii in functie de varsta si capacitatea de intelegere. Cel mai frecvent, copii sunt informati privind prevenirea infectiilor de cai aeriene superioare, despre simptomatologia pentru care sa se prezinte la cabinet. De asemenea, discutiile pot fi despre diferitele traumatisme si masuri de prim ajutor, despre regimul alimentar al copiilor cu gastrite, enterite si cel de urmat dupa hepatite virale.
b. Educatia sanitara a elevilor privind un stil de viata sanatos
Copii beneficiaza de informatii privind igiena corporala si dentara, privind alimentatia sanatoasa (avand in vedere ca foarte multi consuma fastfood, bauturi carbogazoase, in timpul recreatiilor, multe adolescente tin cure de slabire haotice sau multi adolescenti consuma preparate hiperproteice pentru a le creste masa musculara, cu efecte negative asupra sanatatii). De asemenea exista ore special dedicate importantei activitatilor sportive.
Cabinetul medical scolar primeste de la Directia Sanitara Judeteana, periodic, brosuri, pliante cu informare despre diferite vicii (fumat, consum de alcool si etnobotanice), si acestea pot ajunge la elevi fie in cadrul orelor de educatie special organizate, sau la cabinet cu ocazia unor consultatii sau examene de bilant.
c. Educatia sanitara a elevilor in timpul vaccinarilor obligatorii sau la cerere
Copii sunt instruiti privind tehnica vaccinarii, rolul vaccinului respectiv in sanatatea ulterioara, eventualele mici reactii adverse si cum pot fi tratate acestea.
d. Educatia sanitara a elevilor privind activitatea sexuala
Aceste subiecte, legate de boli cu transmitere sexuala, masuri de contraceptie, sunt de multe ori greu de abordat in familii si nu de putine ori apar boli sau sarcini nedorite, datorita dezinformarii. Astfel, medicul si asistenta medicala reusesc sa aiba o abordare profesionista si mai apropiata de capacitatea de intelegere a elevilor. Informarea de la varste fragede, inca de la pubertate privind aceste aspecte mai delicate, reprezinta calea spre o sanatate deplina a elevilor.
e. Educatia sanitara a elevilor privind principalele boli infectocontagioase si a bolilor date de diferiti paraziti (pediculoza, scabie, lambliaza, ascaridiaza, etc.)
Aceste informari se fac periodic, cu ocazia examenelor de bilant si triajelor epidemiologice la inceputul fiecarui semestru. Elevii primesc cu aceasta ocazie pliante si brosuri informative si chiar la fisierul cabinetului se gasesc postere cu aceste afectiuni.
Daca esti elev, mergi cu incredere la cabinetul medical scolar si vei primi acolo toate informatiile de care ai nevoie despre sanatate.