Invingatorii crizei. Romania domina clasamentul Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50

Clasamentul din acest an Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 scoate la inveala o performanta record pentru tara noastra, sase companii de tehnologie din Romania fiind prezente in topul firmelor de profil din regiune. „Rezultatele clasamentului din acest an Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 confirma ca firmele romanesti care isi desfasoara activitatea in sectorul tehnologic raspund cu succes provocarilor crizei globale si continua sa-si consolideze pozitia in regiune.

Astfel, pentru al doilea an consecutiv, compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1, cu o rata record de crestere a veniturilor (17.323%, calculata ca medie pe ultimii cinci ani), in timp ce TeamNet International debuteaza in categoria dedicata companiilor de dimensiuni mari (Big 5), ceea ce reprezinta o premiera pentru industria locala de tehnologie”, se arata intr-un comunicat al Deloitte.

Aflat la a 13-a editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2007-2011). De asemenea, firmele trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa fie controlate de antreprenori locali si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Pe langa categoria principala, Deloitte recompenseaza si companiile de tehnologie care se afirma rapid – categoria Rising Stars, pentru firme ce nu indeplinesc criteriul activitatii de minimum cinci ani si care raporteaza venituri anuale mai mici. Incepand cu editia din 2010, o noua categorie a fost introdusa – Big 5, pentru firmele mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro) care inregistreaza in continuare cresteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de crestere ale companiilor din pozitiile de top ale Fast 50.

Lista finalistelor din Romania din acest an este formata din Vola.ro SRL (locul 1, din Bucuresti, cu o crestere de 17.323% a veniturilor in perioada 2007-2011, SmartTel SA (locul 14, Bucuresti, +894%), TeamNet International SA (locul 16, Bucuresti, +870%), Crys Computers SRL (locul 25, Bucuresti, +597%), Accesa (locul 28, Cluj-Napoca, +501%) si Ingenio Software SRL (locul 43, Bucuresti, +264%).

”Rezultatele clasamentului din acest an confirma asteptarile noastre in ceea ce priveste companiile locale din sectorul tehnologic. Nu putem decat sa felicitam finalistele pentru performantele lor. Vola.ro, compania situata pe primul loc si in 2012, a inregistrat cea mai mare rata de crestere de la debutul crizei in regiune (2008 – 2009), care s-a resimtit si in rezultatele acestei industrii, precum si a doua cea mai mare rata de crestere din istoria programului la nivel regional”, a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania si liderul echipei specializate pe industriile Tehnologie, Media si Telecomunicatii.

Reprezentantii Deloitte sunt de parere ca debutul unei companii romanesti in categoria Big 5 arata forta brandurilor locale si pozitia lor la nivel regional. “Raportul pe 2012 nu poate decat sublinia potentialul industriei locale de tehnologie, care are la baza o traditie si o scoala de calibru, recunoscuta international. Ritmul accentuat de crestere si perspectivele de dezvoltare ale industriei tehnologice, chiar si intr-o perioada de declin economic, vor atrage cu siguranta interesul investitorilor strategici in astfel de companii”, a explicat Ahmed Hassan.

Rezultatele din ultimii 5 ani, de cand tara noastra participa la acest program, arata ca cea mai mare parte a finalistelor din Romania ocupa din nou locuri in prima parte a clasamentului, fiind o situatie comparabila cu anul 2010, cand am avut cea mai buna reprezentare (7 companii). “Uitandu-ne la rezultate in contextul celor cinci ani de cand Romania participa la acest program, remarcam ca cea mai mare parte a finalistelor noastre ocupa din nou locuri in prima parte a clasamentului, o situatie comparabila cu anul 2010, cand Romania a avut cea mai buna reprezentare (7 companii). Pe de alta parte, rezultatele pe 2012 pot fi etichetate ca fiind cele mai bune din istoria clasamentului pentru industria romaneasca de tehnologie, tinand cont de performanta companiilor care au fost prezente in top si la editiile anterioare, dar si de cele trei companii nou-intrate. In plus, cu o cretere medie de 3.408%, finalistele noastre se situeaza cu mult peste media clasamentului per ansamblu, iar Romania ocupa acum locul 3 in regiune ca reprezentare, dupa Polonia si Ungaria” a precizat Alina Mirea, Partener Audit in cadrul Deloitte Romania.

Concluziile generale ale raportului arata ca in 2012 cresterea medie a companiilor din clasament a scazut usor la 1.026%, fata de 1.068% in 2011, in clasament fiind reprezentate opt tari, respectiv Estonia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Serbia si Slovacia. In acest clasament, Polonia are cea mai buna reprezentare, cu 27 de companii, fiind urmata de Ungaria cu 8 companii si Romania cu 6. De asemenea, raportul arata ca 23 de companii au intrat in clasament pentru prima data, fata de 19, anul trecut. Companiile dezvoltatoare de solutii software domina topul (27 companii), fiind urmate de Internet (17). Firmele cu activitati pe Internet au cea mai mare prezenta in celelalte doua categorii ale clasamentului – Rising Stars (4 din 10) si Big 5 (3 din 5).

Specialistii Deloitte spun ca, discutiile cu liderii companiilor incluse in clasament au identificat cinci arii prioritare pe care directorii executivi se vor axa si in cursul acestui an. Astfel, nivelul de incredere creste pe fondul cresterii anticipate in viitor, cresterea organica reprezinta in continuare cel mai vehiculat scenariu, calitatea si abilitatile angajatilor reprezinta conditii critice pentru companiile de tehnologie, managementul performantei este crucial pentru activitatea viitoare, iar tehnologia cloud computing prezinta cel mai ridicat potential.

Deloitte precizeaza ca finalistii din clasamentul regional vor fi in mod automat nominalizati in competitia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, iar ceremonia de premiere Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2012 va fi organizata pe 25 noiembrie la Lanesborough Hotel din Londra. Anul trecut, patru companii romanesti au fost incluse: Vola.ro (situata pe locul 13), TeamNet International SA (64), Crys Computers (333) s Fortech (497).

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news