Daca relatia ta este nefericita, ai si tu o contributie?

Toate relatiile au probleme uneori, dar cand relatia dvs. devine mai tot timpul complicata, poate fi timpul sa reevaluati. Este tentant sa recunoastem dinamica toxica doar atunci cand este cauzata de altcineva. Dar daca cel toxic din relatia ta esti tu?

Ce e o relatie toxica

Intr-o relatie de matrimoniale toxica, ambele persoane dezvolta comportamente nesanatoase si se trateaza reciproc lipsit de respect. In timp ce o persoana din relatie se poate implica in comportamente mai toxice decat cealalta, nu exercita un control coplesitor asupra celuilalt. In schimb, unul sau ambii parteneri se angajeaza in comportamente care fac ca relatia sa fie nesanatoasa, sugand viata si bucuria din ea si facand-o mai mult decat un sprijin.

Este greu sa recunosti ca ai gresit si sa fii responsabil. Dar singura modalitate de a avea relatii sanatoase in viitor este sa fii responsabil pentru comportamentul tau trecut. Iata semnele pe care pot contribui la o relatie toxica si cum puteti merge mai departe catre o mai buna sanatate a relatiei.

Accepta ca relatia dvs. poate fi toxica

O relatie buna ar trebui sa va imputerniceasca sa va faceti viata si mai frumoasa. Toate relatiile au momentele lor de drama, dar daca relatia dvs. necesita mai multa energie decat va da, poate este timpul sa o reevaluati. Un alt indicator al unei relatii toxice este, pur si simplu, cum te simti. Intrebati-va: aceasta relatie imi da mai mult decat ia de la mine?

Partenerul meu si cu mine crestem impreuna sau un partener creste pe cheltuiala celuilalt? Ma simt nervos sau incomod in jurul partenerului meu sau partenerul meu se simte nervos sau incomod in jurul meu? Aceasta relatie permite ca eu si partenerul meu sa fim cei mai buni prieteni sau ne transforma in oameni care nu ne plac?

Trebuie mentionat ca o relatie toxica este diferita de abuz. Intr-o dinamica abuziva, o persoana incearca sa-l controleze pe celalalt prin tactici psihologice, violenta fizica, abuz verbal sau o combinatie dintre cele de mai sus. Relatiile abuzive sunt intotdeauna vina abuzatorului, niciodata vina victimei.

Desi poate fi greu sa castigi perspectiva asupra unei relatii de matrimoniale toxice atunci cand te afli in ea, facand un pas inapoi si efectuarea unei cautari serioase de suflet poate ajuta la clarificarea dinamicii care altfel se pot simti coplesitoare.

Oare comportamentul tau contribuie la o relatie toxica?

Este dureros sa recunoastem ca comportamentul nostru poate contribui la o relatie toxica. Dar responsabilitatea este singura cale de crestere. Este mai bine sa ne confruntam cu propriile noastre modele toxice decat sa ramanem tristi si deprimati in relatiile noastre. Iata cateva comportamente care pot indica faptul ca contribuiti la o dinamica toxica:

1. Nu va oferiti afectiune sau complimente

Sau, oferiti afectiune conditionata pentru partenerul dvs. Desi nu trebuie sa fii niciodata afectuos cu cineva atunci cand nu vrei sa fii, folosind afectiunea ca tip de negociere pentru a obtine ceea ce vrei intr-o relatie creeaza o atmosfera toxica pentru ambii parteneri.

2. Esti pasiv agresiv

Cu totii suntem pasiv agresivi uneori. Dar daca iti versi adesea nervii pe partenerul tau, in timp ce refuzi sa ii spui de ce esti suparat sau ii dai frecvent tratamentul tacut, te angajezi intr-o comunicare nesanatoasa. Acest lucru poate face partenerul tau sa simta ca neimportant, ceea ce duce la lipsa de incredere in relatie si la o atmosfera toxica.

3. Te joci intentionat cu sentimentele partenerului tau, inclusiv incercarea de a-l face gelos

Intr-o relatie sanatoasa, nu trebuie sa „testati” sentimentele celeilalte persoane sau sa va manipulati reciproc. In schimb, fundamentul relatiei ar trebui sa fie atat de solid incat nu este nevoie sa joci jocuri de minte. Daca simtiti nevoia sa va „testati” partenerul sau sa-l faceti gelos intentionat, atunci tineti minte ca acest comportament este unul toxic.

Evitati comportamentul abuziv cu orice pret

Exista unele comportamente care sunt mai mult decat toxice: sunt de fapt abuzive. Va angajati intr-un comportament abuziv emotional daca folositi un limbaj urat, puneti in mod intentionat partenerul intr-o pozitie umilitoare, jucati pe vulnerabilitatile sa sau ii degradati identitatea.

Si, desigur, daca vreodata va agresati fizic sau sexual partenerul, acest lucru nu este toxic, este abuziv. Daca v-ati angajat in oricare dintre aceste activitati, este important sa va opriti imediat si sa obtineti ajutor de la un profesionist in domeniul sanatatii mintale.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news