De ce nu poti face contact vizual atunci cand vorbesti cu cineva? Sfaturi pentru a face asta!

Multi experti dedicati identificarii limbajului corpului unei persoane subliniaza ca ochii sunt cei care asigura cea mai mare comunicare a informatiilor, deoarece ei sunt punctul cel mai expresiv al fetei.

Intensitatea privirii, durata contactului vizual, miscarea ochilor pot oferi o cantitate mare de informatii celui care o observa, precum si ajuta interlocutorul sa transmita mesaje cu o calitate superioara.

Cu toate acestea, nu toata lumea este capabila sa mentina sau chiar sa initieze contactul vizual cu persoana cu care vorbesc. Te-ai intrebat vreodata de ce nu te poti uita in ochi cand vorbesti? In acest articol, ne propunem sa lamurim putin mai mult motivele pentru care interactiunea vizuala intre doua persoane este adesea complicata.

Ce inseamna cand eviti sa faci contact vizual

Nu s-a gasit cu adevarat niciun studiu care sa poata explica cu siguranta motivele pentru care oamenii nu au capacitatea de a face contact vizual cu cei din jur, totusi, s-a vazut ca aceasta ar putea avea o anumita relatie cu personalitatea si intentia oamenilor.

Atunci cand doua persoane poarta o conversatie, ascultatorul isi tine privirea asupra interlocutorului sau pentru a-si manifesta interes pentru ceea ce povesteste, in timp ce cealalta persoana, la randul sau, se abate usor in timp ce vorbeste. privirea si sa nu dea nastere unei situatii de nervi prin mentinerea contactului vizual.

Ce inseamna evitarea contactului vizual? De multe ori evitarea contactului vizual in psihologie a fost asociata cu persoanele care sunt diagnosticate cu o tulburare de anxietate sociala . Acest lucru a fost incercat sa determine de multe ori, deoarece acestor oameni le este frica de sentimentul de control, care poate fi dezvoltat printr-un contact vizual de durata. 

Cu toate acestea, a nu putea privi pe cineva in ochi poate fi declansat de multe alte cauze, cum ar fi:

1. Anxietate

Anxietate: Persoanele anxioase au tendinta de a evita sa se uite in ochii interlocutorului lor pentru a se uita in jurul lor si astfel sa caute o modalitate de a scapa din situatia care le creeaza anxietatea. Aici veti gasi mai multe informatii despre tulburarile de anxietate.

2. Distragerea atentiei

Sunt oameni care tind sa se distraga usor, pur si simplu au dificultati in mentinerea atentiei deplina in conversatia care are loc, asa ca nu pot sa nu se distraga si sa isi indrepte privirea catre acele locuri care le atrag atentia.

3. Minciuni

Un alt motiv pentru care nu privesti pe cineva in ochi cand vorbesti cu cineva poate fi incercarea de a ascunde o minciuna. Acei oameni care mint de obicei nu vor sa se uite in ochii interlocutorului lor din doua motive. Primul este ca sa nu fie prinsi, iar al doilea este ca sa nu se simta rau sa spuna minciuna. Cu aceste informatii vei putea sti daca o persoana minte prin gesturi.

4. Timiditate

Persoanele timizi, din cauza lipsei de incredere in sine, se pot simti intimidate de interlocutorul lor. De aceea nu sunt capabili sa priveasca persoana in ochi atunci cand vorbesc. Acest lucru se intampla foarte des atunci cand o persoana dominanta si extrovertita vorbeste cu un introvertit . In acest articol veti gasi Cum sa depasiti timiditatea si nesiguranta.

De ce nu pot privi in ochi persoana care imi place?

Dupa cum am spus mai inainte, nu exista o explicatie stiintifica care sa raspunda suta la suta la comportamentul mentionat. Totusi, avand in vedere acei factori care o pot dezvolta si da nastere la evitarea privirii in ochii celeilalte persoane, am putea ajunge sa credem ca, daca exista un sentiment de atractie fata de cealalta persoana, o situatie de jena din partea acestuia. subiectul.

Este logic sa ne imaginam ca, daca persoana se simte introvertita si nervoasa in fata cui ii place, va avea tendinta sa nu se uite in ochii lui, nefacandu-l astfel sa vada cum se simte in acel moment.

Cum sa faci contact vizual cu o persoana fara a fi nervos?

Nu este necesar sa ne uitam direct in ochii celeilalte persoane pentru a indica ca ascultam conversatia si pentru a ne arata interesul pentru ceea ce ne spune ea. Un mic truc folosit de multe persoane cu probleme la contactul vizual este sa se uite la triunghiul format intre ochi si gura . Ceea ce fac ei este sa-si miste incet privirea in jurul acelei zone, dand astfel interlocutorului impresia ca se uita in ochi, dar fara a se simti intimidat.

Pentru a depasi aceasta frica de a privi in ochi, s-ar putea recomanda sa o faci treptat si progresiv. De exemplu, poti incepe si exersa cu cineva cu care ai multa incredere , pentru ca in acest fel, stiind ca nu esti cercetat de cealalta persoana, posibilitatea de a dezvolta anxietate in legatura cu acea situatie va scadea.

Daca in orice moment simti ca anxietatea creste ca urmare a contactului vizual, incearca sa iei o serie de respiratii adanci pentru a te calma si a dobandi din nou controlul asupra situatiei. Va recomandam sa invatati tehnici de relaxare si respiratie.

Dezvoltarea acestei abilitati se obtine prin practica continua. Nu exista un tratament specific pentru a elimina aceasta frica si pentru a obtine un contact vizual sigur. Asa ca nu inceta niciodata sa-l practici si sa ai incredere in tine.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news