Queen’s Gambit: 10 secrete ascunse pe care probabil nu le-ati vazut in serie

Lady’s Gambit a fost cel mai vizionat serial din istoria Netflix si, ca atare, a fost analizat, studiat si interpretat de toate partile, dar mai sunt cateva secrete pe care doar cei mai atenti le-au putut descoperi.

Popularitatea si recenziile sale bune au determinat-o sa obtina doua nominalizari la Globurile de Aur. Ca cel mai bun serial sau miniserie TV, iar protagonista sa Anya Taylor-Joy nominalizata pentru cea mai buna actrita intr-un film TV sau miniserie. 

Stim deja ca Queen’s Gambit , care spune povestea lui Beth Harmon , visul ei de a se confrunta cu marii maestri de sah si lupta ei impotriva alcoolului si drogurilor (de care a devenit dependenta din cauza orfelinatului in care locuia copii medicati cu sedative), este bazat partial pe povestea lui Bobby Fischer si pe unele dintre cele mai faimoase meciuri de sah din istorie.

De asemenea, stim ca serialul arata ca o tinuta buna iti poate oferi securitatea de care ai nevoie pentru a avea succes, iar Razboiul Rece s-a desfasurat in multe feluri si pe mai multe niveluri. Fiind un serial atat de complex si plin de mesaje ascunse, este de inteles ca exista cateva secrete ascunse intre scene, personaje si problemele cu care se confrunta Beth.

Indiferent daca ati vizionat serialul intr-o singura miscare sau ati impartit-o in bucati, astfel incat sa nu ramaneti fara ceva bun de transmis in flux (desi exista o multime de alte miniseriale grozave din 2020), trebuie sa stiti ca nimic nu este acolo intamplator si ca, daca acorzi putina atentie, poti descoperi cateva surprize.

Care sunt secrete in Queen’s Gambit?

Domnul Shaibel si consiliul lui peste tot

Shaibel a fost cea care a invatat-o pe Beth sa joace sah, motiv pentru care, cand vede imagini cu table in minte, isi imagineaza mereu acea tabla pe care a invatat-o cand era la orfelinat. Si tabla se repeta chiar si in numarul de capitole, care este de 7 ori cele 7 patrate pe care un pion trebuie sa le traverseze pe tabla pentru a deveni regina.

Jucatori adevarati si jocuri 

Personajul lui Beth este vag inspirat de Bobby Fischer , legendarul campion la sah care a fost si inspiratia cartii. La fel ca Beth, Bobby a suferit si de unele probleme de sanatate mintala si a avut succes la o varsta foarte frageda.

La orfelinat, Beth ii cere profesorului ei carti de sah si ii spune ca au una de Capablanca. Jose Raul Capablanca y Graupera a fost un jucator de sah cubanez care a devenit campion mondial in anii 1920. De asemenea, a invatat sa joace in copilarie.

In plus, aproape toate jocurile Queen’s Gambit sunt inspirate din jocurile reale din istoria sahului, mai ales jocul in care Beth isi bate adversarul in mai putin de 12 mutari, care este inspirat de un joc al lui Gioachino Greco.

Un spion rus?

Cand Beth este in Rusia pentru cel mai mare joc al ei, se intalneste cu o frantuzoaica care o impinge sa-si rupa sobrietatea si sa riste totul inainte de meci. Potrivit unei teorii, aceasta este o referire la momentul in care Rusia ar trimite spioni pentru a sabota planurile inamicilor lor, iar scopul este ca Rusia sa nu piarda jocul a doua zi. 

Cea mai importanta piesa de pe tabla

La sfarsitul seriei, Beth apare purtand o rochie alba, care pare a fi o referire la piesa reginei, care este cea mai importanta piesa de pe tabla de sah. De asemenea, culoarea alba de pe tabla este cea a pieselor care au avantaj. 

De la Harry Potter la Game of Thrones

Diverse personaje din serie sunt inspirate din figuri reale din lumea sahului. Personajul lui Harry Beltik isi desfasoara jocul folosind miscari similare cu ale lui Carlsen si anterior l-am vazut ca fiind varul crud al lui Harry Potter. Pe langa Beltik, apare si Thomas Brodie-Sangster, care i-a dat viata lui Jojen Reed, unul dintre tovarasii de calatorie ai lui Bran Stark in Game of Thrones. Mr. Shiabel, Bill Camp, a aparut si in 12 Years a Slave si Birdman. 

Alma este un regizor recunoscut

 Alma este femeia care o adopta pe Beth si ii permite sa paraseasca orfelinatul si sa-si dezvolte talentul in joc. Ca fapt curios, Alma este interpretata de Marielle Heller, regizoarea unor filme precum A Beautiful Day in the Neighbourhood, Can You Ever Forgive Me si Diary of a Teenage Girl. 

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news