Comunitatea Alevi

Comunitatea Alevi este reprezentativa pentru Turcia si are la activ peste 15 milioane de credinciosi. In cadrul acesteia, numeroase credinte islamice si traditii locale anatoliene sunt incorporate pentru a da viata unei noi religii sincretice. Fiind una dintre sectele islamului Shi’a, alevii mai sunt numiti si Bektasi pentru a fi diferentati de Alawi, o alta religie asemanatoare gasita in principal in Siria. Ceremoniile religioase ale comunitatii au loc in case parohiale unde participa atat barbatii, cat si femeile. Fiecare comunitate isi desfasoara ceremoniile, dansurile si muzica in limba locala, neavand o limba oficiala a religiei.

Comunitatea Alevi se bazeaza pe credinte islamice, chiar numele sau provenind de la un personaj specific islamului. Numele religiei provine de la Ali, varul si ginerele lui Mohamed, in sens etimologic Alevi fiind tradus prin sintagma „care ii apartine lui Ali”. Intreaga comunitate deci ii este fidela lui Ali si realizeaza tot felul de ceremonii in cinstea acestuia.

Originile istorice ale comunitatii religioase

Se spune ca Alevii s-au format dintr-o secta a islamismului Shi’a (siit) si sunt considerati drept o grupare radicala. Ei insa combina atat elemente islamice, cat si zoroastrianism sau yazidism in credintele lor, putand fi vizibile si cateva elemente de ortodoxism sau gnosticism. Un intreg amalgam de credinte se aduna la un loc pentru a da nastere unei alte secte. Dovezile istorice constata ca Alevii existau pe teritoriul Turciei inca din timpul perioadei mongoleze de dinainte de cucerirea Persiei. Cum comunitatea Alevi a fost de partea Imperiului Persan in secolul XVI, sute de mii de credinciosi au fost ucisi de catre Imperiul Otoman si alte sute de mii au fost persecutati. In cadrul Imperiului, ei au fost vazuti cu suspiciune si mai mereu au fost priviti cu ura de catre conducerea otomana si, in special, de catre Suleiman Magnificul.

Asa cum se intampla si in alte religii, si comunitatea Alevi se afla in conflict cu alte aripi ale islamului. Si faptul ca Alevii se indreapta in ultimii ani tot mai mult spre politica de stanga poate avea repercursiuni asupra comunitatii si a perceptiei sale. Un incident din vara anului 1993 a dus la moartea a sute de credinciosi Alevi din cauza a zeci de mii de islamisti suniti care i-au atacat pe acestia dupa un festival Alevi. Politia, autoritatile statale in general, nu au facut nimic sa opreasca acest eveniment tragic. Desi evenimentele tragice in care au fost implicati credinciosii acestei religii nu s-au oprit nici in prezent, acestia au inceput sa revitalizeze credinta lor si sa fie mandri de identitatea religioasa pe care o au.

Credinta din comunitatea Alevi

Credinciosii Alevi nu au o religie bine definita cu limite centrale si elemente specifice. Majoritatea invatamintelor religiei sunt transmise pe cale orala in cadrul comunitatii si raman un secret pentru cei din afara acestei religii. Alevii au insa scrieri specifice si legende legate de religia lor, imnuri si scripturi.

Asa cum si in ortodoxism exista o unitate a lui Dumnezeu cu cele trei infatisari ale sale, si in cadrul Alevilor Mohamed, Ali si Allah sunt vazuti intr-o unitate care nu este insa o trinitate. Allah este vazut drept prima energie divina, iar Ali si Mohamed sunt alte reprezentari divine ale acestuia. In cadrul doctrinei Alevi, Allah este constiinta divina care a creat tot ce exista prin puterea sa de a da viata tuturor lucrurilor. Intreaga lume este deci o imagine identica a lui Allah. Prin sufletul sau universal, Allah da nastere omului primordial: Mohamed. Omul –prototip nu este femeie sau barbat, ci contine tot ce exista pe lume, toate esentele active si pasive ale energiei. Ali ramane lumina care leaga omul prototipal Mohamed de boarea creationista a lui Allah. Zeitatile trinitare din alte religii, precum cele din crestinism, sunt oglindite si in comunitatea Alevi prin cele trei zeitati : Allah-Tatal, Ali-Duhul Sfant si Mohamed-Fiul.

Pe langa omul-prototip Mohamed se afla in credintele Alevi si conceptia Fiintei umane perfecte. Acest concept se refera la identitatea personala a individului drept constiinta pura si tocmai de aceea si in Coran se spune ca omul nu are pacate primordiale deoarece constiinta sa este perfecta si pura. Abia faptele sale ulterioare il pot categorisi drept bun sau rau.

Printre credintele comunitatii se numara si cei 12 imami, imagini ale Universului. Fiecare din cei 12 este o reflexie a lui Ali, iar un lucru curios este acela ca cel de-al 12-lea imam este ascuns si propavaduieste era mesianica.

Pluralitatea este vazuta din doua puncte de vedere si este extrem de importanta in credintele Alevi. Creatia este vazuta din doua puncte de vedere si anume de la pluralitate spre centrul spiritual si de la centrul spiritual al lumii catre pluralitate. Pluralitatea este vazuta ca o separare a constiintei pure de sursele divine.

Comunitatea alevi si traditiile

Cifra patru are o mare importanta in cadrul acestei culturi. Totul porneste de la drumul spiritual ales de credincios care se imparte in patru stagii care mai pot fi impartite fiecare in altele patru si tot asa. Legile religioase fac parte din cea mai importanta treapta a credintei si trebuie cu orice pret respectate. Daca un credincios „calca stramb” si face unul din pacatele de mai jos, acesta este expulzat din cadrul credintei:

Adulterul Crima Divortul Barfa sau vorbitul pe la spate Furtul.

Fratia spirituala este cea de-a doua pe lista importantei spirituale, in timp ce ultimele doua cai de urmat raman cunoscute doar initiatilor acestei religii.

Traditiile religioase in comunitatea Alevi

Ritualurile desfasurate in cadrul religiei poarta numele de cem. Ce mai importanta ceremonie se aseamana ridicarii la cer in timpul noptii a lui Mohamed, acolo unde a decapitat 40 de sfinti si unde divinul s-a pogorat in Ali. In cadrul ceremoniei au loc cantari specifice, dansuri rituale de familie, ritualul integrarii, dragostea fata de creator simbolizata prin ingerarea sucului de fructe sau a vinului rosu si discutia de la sfarsitul ceremoniei.

Nunta in comunitatea Alevi

Relatia dintre barbat cu sotia sa este oficializata prin intermediul ceremoniei Musahiplik in care cei doi isi fac juraminte impreuna cu un alt cuplu de aceeasi varsta. Marturiile implica un angajament spiritual, fizic si emotional prin care cei doi sunt uniti de-a lungul vietii prin ei insisi, familiile lor si prin copiii lor. Copiii celor doua familii nu au voie sa se castoreasca unii cu altii, cele doua familii fiind legate precum cele de sange.

Printre superstitiile Alevilor se numara sarutarea usii lacasurilor sfinte, rugaciunile vindecatorilor recunoscuti, evitarea calcarii pragului cladirilor sfinte si impartirea mancarii facute in casa cu cei nevoiasi. Religia pune pret pe actele de caritate, de aceea credinciosii sunt indemnati sa faca astfel de fapte care ii ajuta pe cei aflati la nevoie.

Printre sarbatorile pe care cei ce cred in cultul Alevi le sarbatoresc se numara Anul Nou (sarbatorit pe 21 martie), nasterea lui Ali, casatoria acestuia cu Fatima, crearea lumii si salvarea profetului Yusuf. Multe dintre sarbatorile vestice incep sa isi faca loc si in cadrul comunitatii religioase.

Societatea in comunitatea Alevi

Clasele sociale ale comunitatii se bazeaza pe originile familiei. Majoritatea familiilor aflate la putere descind din familii despre care se spune ca provin chiar din familia lui Ali. Liderii familiei sunt alesi de batranii familiei din copiii lor pe care ii invata mai apoi toate traditiile necesare. Liderul familiei este numit dede si isi conduce familia, avand dreptul de a face ceremonii in cadrul acesteia si fiind foarte respectat in comunitate. In prezent insa, odata cu evolutiile tehnologice si sociale, rolul dedelui s-a schimbat, iar acesta primeste chiar si un salariu de la centrele culturale Alevi pe baza de voluntariat.

Conform expertilor care au studiat aceasta comunitate, Alevii sunt monogami si isi respecta femeile, oferindu-le libertatea pe care Islamul nu o ofera in mod expres sexului frumos. Femeile au voie sa se imbrace modern, sa se cultive si sa invete si sa isi aleaga profesia pe care si-o doresc. Traditiile barbatesti reprezinta insa o piedica in calea libertatii depline a femeilor care inca mai sunt vazute cu rusine de oameni. Transformarile sociale si influentele occidentale reusesc insa sa schimbe acest lucru incetul cu incetul.

Relatia comunitatii Alevi cu musulmanii

Alevii sunt considerati ca apartinand islamismului siit inca din anii `70, insa majoritatea traditiilor alevilor sunt mult mai mult decat diferite de siiti. Credinta netagaduita in Ali este mai mult decat se accepta in cadrul Islamului, iar grupuri etnice diferite sustin chiar o trinitate intre Allah, Mohamed si Ali. Alevii si-au sustras limba din traditiile Sufi si se afla intr-o relatie rece si suspicioasa cu Sunitii, cele doua grupuri tratandu-se cu raceala si avand parte de intercatii uneori. Alevii reusesc insa sa isi sustina credintele si religia in fata tuturor acelora care ii privesc cu dispret. In ciuda tuturor inconvenientelor, comunitatea Alevi a pastrat capul sus si si-a tinut traditiile departe de ochii indiscreti si curiosi si s-a mulat dupa progresul mondial, reusind sa lase la o parte traditiile invechite pentru a face loc unora noi. O lume magnifica in care noul si vechiul se intrepatrund, in religia Alevi Islamul prinde o noua nuanta care ii distinge pe credinciosi de alte culte ale Islamului.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news