O capitala regionala din Ucraina cade in mainile Rusiei pentru prima data

ANDRII IATSKEVICH s-a culcat pe 1 martie intr-un oras ucrainean si s-a trezit intr-unul controlat de rusi. Un marinar nascut si crescut in Kherson, un oras din sudul Ucrainei, la nord de Crimeea, domnul Yatskevich, contactat telefonic, spune ca a verificat retelele de socializare pentru a vedea imagini de la camerele de securitate cu cateva zeci de vehicule rusesti parcate in fata cladirii administratiei orasului. Primarul din Herson a postat ca locuitorii ar trebui sa stea acasa si ca orasul va avea nevoie de un miracol pentru a restabili lumina, gazul, apa si caldura si pentru a colecta mortii.

Dupa o saptamana de razboi care a ucis peste 2.000 de civili ucraineni, potrivit guvernului ucrainean, Vladimir Putin are acum de aratat un trofeu teritorial. Un oras cu 285.000 de locuitori, Herson este prima capitala regionala si, de departe, cel mai mare oras pe care fortele ruse l-au luat si tinut. In alta parte, masina lui de razboi nu a reusit sa faca incursiuni rapide si recurge deja la barbarie. Videoclipuri noi din 2 martie cu atacuri asupra cladirilor guvernamentale si in zone rezidentiale din Harkov, al doilea oras al Ucrainei, au aratat cadavre insangerate zacand pe strazi, sugerand ca astfel de orori nu sunt o aberatie, ci o noua realitate.

Intre timp, in sud, Rusia confisca orase mai mici de-a lungul coastei de sud a Ucrainei. Berdyansk si Melitopol sunt in mainile Rusiei. Aceste doua orase au fost deosebit de vulnerabile la preluarile rusesti si nu doar pentru ca Crimeea este in apropiere. Oficialii prietenosi cu Kremlinul au ocupat slujbe importante in administratia locala de la independenta din 1991 si, spre deosebire de jumatatea regiunii Donbas, detinuta de ucrainean, aceste locuri nu i-au eliberat niciodata dupa 2014, spune Denis Bihunov, un politolog. In Kherson, linia telefonica a politiei locale suna fara raspuns. Zvonurile vorbesc ca ofiterii s-au mutat in Mykolayiv, urmatorul oras de-a lungul coastei.

Unul dintre obiectivele progresului este, aproape sigur, acela de a crea un „pod de uscat” care sa lege Donbasul rusofon si Rusia insasi, cu Crimeea, pe care a anexat-o in 2014. Un alt obiectiv ar putea fi acela de a lua Odesa, al treilea oras ca marime al Ucrainei. si un port major, care ar taia Ucraina in totalitate de mare. Controlul regiunii din jurul Herson ofera Rusiei si controlul asupra unui canal care aducea apa dulce din raul Nipru in Crimeea, dar pe care Ucraina l-a oprit dupa ce Rusia a anexat peninsula in 2014. Ar putea de asemenea sa actioneze ca o statie de trecere pentru o impingere continua spre nord. fluviul Nipru spre orase importante din punct de vedere strategic precum Zaporizhia si Nipro. In Enerhodar, un oras cu 50.000 de locuitori care gazduieste cea mai mare centrala nucleara din Europa, sute de localnici s-au adunat pentru a bloca strazile in timp ce fortele ruse se apropiau.

Pentru a-si atinge obiectivele, Rusia va trebui sa-si mentina noul teren. Poate face asta? Trupele ruse vor deveni mai vulnerabile daca se raresc pe un teritoriu din ce in ce mai ocupat, lasandu-i pe cei care detin fortul vulnerabili la eforturile de contra-insurgenta. Ostilitatea fata de invadatori este omniprezenta. Un videoclip din Hersonul, ocupat acum, arata un cetatean curajos alergand cu un steag ucrainean in fiecare mana prin piata orasului, la cativa metri de turnulele tancurilor. In Berdiansk, imaginile de pe retelele de socializare arata cetateni adunandu-se in afara liniilor trupelor ruse pentru a scanda „du-te acasa”. Altii simt pericolul. Multi locuitori din Hersonul ocupat se tem sa iasa afara. „Avem fortele armate ale Ucrainei si ei ne protejeaza, cred in ele. Civilii ucisi nu vor ajuta”, ii scrie un mesaj text unui rezident din Kherson, care doreste sa nu fie numit.

Soldatii rusi par sa aiba ordin sa nu traga asupra civililor decat daca sunt atacati. Dar nu peste tot. In Konotop, un oras din nord-estul Ucrainei, trupele ruse au amenintat ca vor distruge orasul daca nu se preda. Acolo, trupele ruse l-au impuscat si l-au ranit pe tatal unuia dintre prietenii lui Yatskevich, spune el, in timp ce se ducea sa-si protejeze magazinul de jafurile de catre trupele ruse. Agravarea penuriei de alimente ar putea face locuitorii mai disperati. Viceprimarul Mariupolului avertizeaza despre o „catastrofa umanitara” iminenta in orasul sau, care a fost inconjurat de fortele invadatoare.

Aceste scene din sud sunt o ilustrare a cat de brutale au devenit tacticile rusesti. La mai putin de 100 km spre sud-est se afla Crimeea, pe care Rusia a reusit sa o cuprinda in 2014 fara a varsa sange. Multi ucraineni cu simpatii pro-ruse obisnuiau sa creada ca o apropiere intre cele doua tari este posibila. Dupa doar o saptamana de acest razboi, „pentru toti prietenii mei aceasta speranta este deja moarta”, spune domnul Yatskevich.

Multe rapoarte sugereaza ca nici oamenii din randul rusi nu sunt multumiti. Multi par nedumeriti cand isi dau seama cat de nepotriviti sunt. Unii si-au abandonat tancurile, neavariate. Spectatorii occidentali spun ca unii si-au perforat propriile rezervoare de combustibil pentru a nu fi nevoiti sa avanseze. Dar armata invadatoare este inca uriasa si mult mai bine echipata decat aparatorii Ucrainei. Si pare sa aiba ordin sa bombardeze Ucraina spre supunere, oras cu oras plin de civili.

Herson si alte cateva orase din sudul Ucrainei in jurul carora trupele ruse lupta astazi, au fost fondate la ordinul Ecaterinei cea Mare. In 1793, intr-un omagiu adus cuceririi ei teritoriale in Ucraina, tarina rusa a primit un medalion comemorativ in onoarea ei care spunea: „Am recuperat ceea ce a fost smuls”. Pentru domnul Putin, Herson este doar primul pas. Va dori mai mult.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news