Candidoza in timpul sarcinii

Riscul de a avea candidoza in timpul sarcinii este destul de crescut: aproximativ 80% dintre femei dezvolta la un anumit moment aceasta infectie, indiferent daca sunt sau nu insarcinate. Insa viitoarele mamici isi fac griji aproape din orice, asa ca multe se pot speria la gandul de a dezvolta o infectie genitala precum candidoza vaginala. Este oare aceasta afectiune periculoasa? Nu, deloc, ea trebuie doar gestionata si tratata eficient si nu vei avea probleme!

Candidoza in timpul sarcinii poate aparea, ca si in alte momente din viata ta, fiind o infectie a mucoasei genitale extrem de frecventa. Aceasta infectie este cauzata de o ciuperca denumita candida albicans, ciuperca care se afla in mod normal in tractul genital, insa uneori poate sa se dezvolte peste masura, daca bacteriile care ii opresc de obicei cresterea sunt afectate. Deci candida exista intotdeauna in tractul genital, insa cresterea ei si deci manifestarea infectiei este oprita de activitatea bacteriilor. Daca acest echilibru este stricat, candida se dezvolta si aduce cu sine aparitia candidozei. Infectia este de obicei usor de tratat si raspunde imediat la masurile luate, foarte rar ea este cronica, necesitand interventii mai dificile.

Cum depistezi candidoza in timpul sarcinii?

Ca si in mod normal, cand nu esti insarcinata, exista unele semne care iti arata dezvoltarea infectiei: in primul rand, senzatia de mancarime, o coloratie rosie sau umflarea vulvei si scurgeri mai dense, albicioase, in cantitati mai mari decat de obicei si cu miros puternic, neplacut. Poti simti si o senzatie neplacuta de arsuri in timp ce urinezi si un anumit disconfort in timp ce faci sex (disconfort cauzat de faptul ca mucoasa se usuca). Insa, important este ca infectia poate sa apara si in lipsa acestor simptome sau doar cu manifestarea unui singur simptom.

Asadar, daca esti insarcinata, este bine sa urmezi un control medical ginecologic periodic, pentru a verifica aparitia vreunei infectii de acest tip. Iar daca se manifesta un singur simptom – de exemplu, scurgeri vaginale branzoase cu miros puternic, nu il pune in seama sarcinii (intr-adevar, sarcina provoaca modificarea secretiilor, insa nu chiar in acest mod) si fii precauta, cerand un consult pentru a verifica situatia. De multe ori, primul si cel mai evident simptom sta tocmai in modificarea aspectului, cantitatii si mirosului acestor scurgeri vaginale – in peste 90% dintre cazuri.

De ce apare candidoza?

Candidoza in timpul sarcinii are sanse cu putin mai mari de a se manifesta din cauza cantitatii crescute de estrogen in organism. Insa doar estrogenul nu provoaca singur aparitia acestei infectii: este nevoie sa existe inca un factor declansator. Acesta poate fi: o imunitate scazuta din cauza oboselii, a lipsei somnului, a depresiei din timpul sarcinii, prezenta diabetului, care provoaca dezechilibre in organism, sexul neprotejat: nu, candidoza nu este o boala venerica, insa infectia se transmite prin contact sexual. Barbatii pot face si ei aceasta afectiune din cauze similare si deci ti-o pot transmite tie!

Alti factori favorizanti in aparitia candidozei in timpul sarcinii, dar si in mod normal, tin de igiena si regimul alimentar bogat in produse fermentate sau cu drojdie. Legat de igiena, tocmai o igiena excesiva, obsesiva poate favoriza declansarea infectiei – dusurile vaginale dese distrug flora bacteriana a tractului genital, deci perturbeaza echilibrul natural dintre bacterii si ciuperca candida. Astfel, ciuperca se poate dezvolta in voie, odata bacteriile diminuate. La fel, unele sapunuri sau geluri de dus obisnuite pot afecta flora bacteriana, deci asigura-te (si nu numai pe perioada sarcinii) ca te speli cu geluri intime speciale, fara parfumuri si alte substante. Poti contacta candidoza si prin utilizarea unei toalete anterior folosite de o persoana infectata sau chiar la piscina. In plus, daca porti lenjerie intima care nu lasa pielea sa respire (de exemplu, din polyester), ciuperca se poate dezvolta in voie.

Ce sa faci

Evitarea dezvoltarii candidozei in timpul sarcinii presupune:

evitarea oricaror factori care ar afecta echilibrul florei bacteriene a tractului genital; ingrijirea sistemului imunitar, prin o dieta alimentara bogata in minerale, proteine, vitamine si suplimente alimentare; pastrarea unei igiene elementare, evitarea dusurilor prea frecvente, a sapunurilor, a utilizarii bailor publice (asigura-te ca folosesti un strat protector pe toaleta), a piscinei; daca sotul acuza vreun simptom ciudat al organului genital (de exemplu, arsura la urinare sau coloratii mici rosii) evita contactul sexual sau foloseste prezervativ pana ce mergi la consult; mergi si tu neaparat la consult, deoarece infectia s-ar fi putut transmite cu mult inaintea depistarii si aparitiei primelor semne exterioare; unii medici recomanda sa folosesti mereu prezervativ in timpul sarcinii, deoarece se pare ca tocmai prezenta spermei ejaculate in vagin poate afecta flora bacteriana, dar aceasta nu este o certitudine; ai grija la lenjeria intima: alege piese din bumbac care lasa pielea sa respire si nu o incalzesc.

Daca ai depistat candidoza in timpul sarcinii, nu te speria – mergi doar la medic si acesta iti va recomanda un tratament adecvat si care nu va afecta fatul. Depinzand de trimestrul sarcinii in care te afli, se poate sa ti se recomande sau nu anumite antifungice in forma de ovule. Nu merge in nici un caz la farmacie sa iei singura aceste ovule, caci doar medicul iti poate spune daca fatul poate fi afectat sau nu.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news