BNR reduce prognoza de inflatie la 4,6%, ca urmare a scaderii preturilor volatile

In luna mai, banca centrala a urcat estimarea privind rata inflatiei la final de an de la 3,6% la 5,1%. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, spune ca un an agricol bun ar conduce la o crestere economica de peste 1,5% in 2011

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere, in cursul acestei luni, prognoza de inflatie pentru finalul anului, de la 5,1% la 4,6%, dupa ce in mai banca centrala majorase estimarea privind rata anuala a inflatiei de la un nivel de 3,6%.

,,Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi speram ca, cel putin in aceasta perioada de vara, imbunatatirile sa fie substantiale. Cererea de consum tre­neaza in continuare. Creditul de con­sum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se con­cen­treaza in a-si rambursa impru­muturile, iar pe de alta parte nu are curajul sa se antreneze in noi credite”, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Acesta a precizat ca factorii care au con­dus la scaderea inflatiei in trimestrul al doilea din 2011 au fost corectia pre­tu­rilor volatile ale produselor alimentare catre nivelurile din prima parte a anului trecut, in special pe fondul perspectivelor pozitive privind productia agricola in­ter­na, atenuarea tensiunilor pe pietele unor materii prime pe plan international, dar si persistenta deficitului de cerere.

Pe de alta parte, corectiile unor preturi administrate, cresterea dinamicii anuale a preturilor alimentelor pro­ce­sate, efectele majorarii TVA, incer­titu­di­nea asociata me­diului economic si politic global si men­tinerea unor cotatii ridicate ale ma­te­riilor prime pe pietele inter­na­tionale au fost factorii care au mentinut inflatia la un nivel ridicat in perioada aprilie-iunie.Agricultura, contributie la PIB de 1 mld. euro La finalul trimestrului doi, rata anuala a inflatiei a fost de 7,93%, cu 0,08 puncte procentuale sub nivelul atins dupa pe­ri­oada ianuarie-martie 2011 si mai redus cu 0,8 puncte procentuale fata de estimarea initiala a bancii centrale. Aceasta evolutie favorabila s-a datorat, in special, preturilor alimentelor volatile, precum legumele, fructele si ouale.

,,Principala contributie la temperarea ratei anuale a inflatiei a revenit preturilor volatile alimentare, a caror dinamica s-a diminuat cu aproape cinci puncte procen­tu­ale (pana la 23%). Desi acestea au con­ti­nuat sa creasca in primele doua luni ale trimestrului, avansul a fost anulat de o corectie substantiala survenita in luna iu­nie (-6,6% in termeni lunari), in conditiile unui an agricol normal pe plan intern si international”, se arata in raportul BNR.

Guvernatorul BNR a mai spus ca avan­sul PIB in acest an va depasi esti­marile guvernantilor, de 1,5%, daca va fi un an agricol bun.,,Personal si ca un veteran pot sa spun ca daca anul agricol este bun cresterea economica va fi mai mare. Un an agricol bun inseamna 1 miliard de euro in plus, aproape un punct procentual din PIB. Daca cresterea economica slabeste in ta­ri­le din UE, vom avea si o crestere scazuta pe partea externa, ceea ce ar putea sa sla­beas­ca anul viitor cresterea economica”, a declarat Mugur Isarescu.

Totodata, oficialul bancii centrale a avertizat asupra coordonatelor mediului ex­tern, respectiv evolutia economiei zonei euro si criza datoriilor suverane, preturile materiilor prime (in special petrol) si ale marfurilor alimentare pe pietele inter­na­tionale si cursul de schimb euro-dolar, ar putea impinge in sus rata inflatiei.Iesirile de capital, mai amenintatoare decat in 2007-2008 Mugur Isarescu a mentionat ca even­tuale iesiri de capital in prezent ar crea vulnerabilitati mai mari decat in perioada 2007-2008, intrucat piata interbancara este mult mai adanca, cu instrumente mai diversificate, iar nerezidentii au o expunere semnificativa pe titlurile de stat.,,Doresc sa va amintesc ca piata s-a adan­cit. E mult mai adanca, piata titlu­ri­lor de stat are o cota considerabil mai mare si o pondere mult mai mare a nere­zi­de­ntilor, iar vulnerabilitatile ar putea sa creasca. Noi nu am observat o tendinta de iesire a capitalurilor”, a explicat guver­natorul BNR.

Acesta a aratat ca volatilitatea cursului a crescut in trimestrul al doilea fata de primele luni ale anului. Mugur Isarescu a spus ca populatia nu trebuie sa ia in considerare miscari ale cursului de 2%-3%-5%, avand in vedere contextul interna­tio­nal, cu miscari semnificative de capital, un indicator trebuie sa fluctueze si pe piata locala.

Guvernatorul bancii centrale a adaugat ca, la finalul anului 2008, a aparut o criza de lichiditati intrucat bancile nu aveau portofolii de titluri de stat suficiente si uniform distribuite, astfel ca accesul la facilitatea de credit a BNR s-a facut cu dificultate.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news