Atacat pentru ca a vorbit de „roiurile de imigranti” | Premierul britanic, limbaj „iresponsabil si dezumanizant”

La caderea noptii, drumul catre Eurotunel incepe sa se anime. Grupuri de 10-12 imigranti se deplaseaza fara sovaire de-a lungul autostrazii. Oamenii au jachetele incheiate si glugile trase pe cap.

Agitatia politicienilor de ambele parti ale Canalului, dorinta autoritatilor de a tine sub control patrunderile ilegale, cei peste 100 de politisti trimisi suplimentar sunt doar amanunte care nu altereaza hotararea refugiatilor in cautarea disperata a unei sanse la o viata mai buna.

BBC semnaleaza cazul lui Jamal, un etiopian care a ajuns abia miercuri la Calais. El si-a petrecut majoritatea vietii adulte in armata etiopiana. Pentru a ajunge in Franta – ultima etapa inainte de Anglia – Jamal a indurat un drum peste Mediterana la limita naufragiului si a traversat sase tari de pe continent. Nimic din toate astea nu i-a clintit visul: un gard de sarma ghimpata, o incaierare cu politia sunt doar detalii care-l fac sa schimbe tactica, insa nu si idealul sau.

Fiecare din cei aproximativ 3000 de oameni refugiati temporar la Calais are povestea sa dar trasatura comuna este dorinta de neoprit de a ajunge in Marea Britanie.

Raihan Jan, 24 de ani, a fost functionar in Afghanistan si a trecut prin Iran, Turcia, Grecia si Italia inainte de ajunge in orasul-port din Franta cu patru zile in urma.

„Am auzit ca a murit cineva si stim ca ce facem este foarte periculos. Dar nu exista alta cale de a ajunge in Anglia”, spune el.

Mohammad al-Mohammad are 26 de ani si o licenta in literatura engleza obtinuta in Siria. A fugit de razboiul care-i devasteaza tara si care a intrat in al cincilea an. Se afla de trei luni in Franta.

„Am incercat, poate, de 9-10 ori sa trec prin tunel dar n-am reusit. Pacea pe care o caut se afla in Regatul Unit”, crede el.

Peste 3500 de incercari de tranzit fraudulos prin tunelul de sub Canalul Manecii au fost respinse de autoritatile franceze doar saptamana aceasta. Iar in noaptea de miercuri spre joi imgrantii si-au incercat, din nou, norocul, la fel cum au facut si in noaptea de dinainte si in urma cu doua nopti. Cateva sute de temerari disperati au fost indepartati de terminal de catre politistii francezi.

Moartea unui sudanez strivit de un camion nu i-a descurajat. Accidentul s-a produs marti iar nationalitatea victimei este doar banuita, la fel ca si varsta, 25 – 30 de ani.

In ultima luna, noua oameni si-au pierdut viata in urma tentativelor de a patrunde in tunel in mod fraudulos.

In acest context, premierul britanic David Cameron a starnit furie dupa ce a folosit un cuvat cel putin nepotrivit, prin raportare la tragedia de la Calais.

Vorbind in Vietnam, in timpul turneului in Asia de sud-est, premierul de la Londra a avertizat ca Marea Britanie nu va deveni un refugiu pentru imigranti si ca acestia vor fi indepartati de pe teritoriul britanic. Cameron a dat asigurari ca Londra va investi in masuri suplimentare de protejare a frontierelor.

„O situatie dificila, cauzata de roiurile umane care vin de peste Mediterana in cautarea unei vieti mai bune”, a rezumat Cameron situatia.

Consiliul pentru Refugiati, o organizatie caritabila din Regatul Unit, l-a acuzat pe prim-ministru ca foloseste „un limbaj iresponsabil si dezumanizant”.

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news