Franklin Templeton Investments, care controleaza in Romania administratorul Fondului Proprietatea, si-a redus anul trecut detinerile de actiuni Apple, din cauza ingrijorarii cu privire la faptul ca firma nu are o strategie pentru a vinde smartphone-uri ieftine in economiile emergente, transmite Bloomberg.
Dat fiind ca piata americana este „saturata”, Apple trebuie sa isi extinda afacerile in tarile un curs de dezvoltare, a declarat George Russell, manager de portofoliu la divizia Franklin Equity Group a Franklin Templeton.
Fondul de investitii Franklin US Opportunities, administrat de Franklin Equity Group, si-a redus ponderea actiunilor Apple din portofoliu de le a 7% din active in 2011 la circa 4,2% la sfarsitul anului trecut. Russell a precizat ca, desi fondul a cumparat actiuni Google si Amazon, Apple a ramas in continuare cea mai mare detinere individuala a fondului.
„Am vandut din actiunile Apple in cateva randuri anul trecut. Suntem ingrijorati din cauza ca firma nu dispune de o strategie cu privire la smartphone-urile ieftine, care se vand mai degraba in pietele emergente. Piata americana este destul de saturata, iar acum, potentialul de crestere apartine statelor emergente”, a aratat managerul Franklin Templeton.
Actiunile Apple au ajuns la cel mai scazut pret din ultimele 11 luni pe 14 ianuarie, dupa ce a aparut informatia ca productia ultimului model al companiei, iPhone 5, a fost redusa, din cauza cererii slabe. Vanzarile iPhone ar putea sa scada in continuare pentru ca smartphone-urile sunt deja un lucru comun pe pietele dezvoltate, acolo unde Apple are cea mai puternica pozitie, spune James Cordwell, analist la Atlantic Equities Service din Londra.
Fondul US Opportunities al Franklin Templeton, cu active totale de 2,51 miliarde dolari la finalul anului trecut, a avut un randament de 10% in 2012, mai slab decat 70% dintre concurentii directi. In cei cinci ani anteriori, fondul si-a depasit 74% dintre rivali, cu un avans de 4,9%.
Apple ar trebui sa isi restructureze lantul de aprovizionare pentru a satisface cererea de smartphone-uri mai ieftine din pietele emergente, a declarat fostul CEO al Apple, John Sculley.
Actualul director general, Tim Cook, a spus la randul sau ca China va deveni cea mai importanta piata a Apple, depasind SUA. In al treilea trimestru din 2012, Apple a avut vanzari in valoare de 5,7 miliarde dolaru in China, fata de 14,4 miliarde dolari in Statele Unite. Cei de la Nokia si-a majorat cota pe piata globala a telefoanelor mobile clasice la 35% in ultimul trimestru al anului trecut, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, dupa ce a imbunatatit aplicatile web ale telefoanelor sale destinate pietelor asiatice emergente aflate in plina dezvoltare, printre care India si China.
Pana in prezent, in 2013, actiunile Apple au scazut cu 1,4% comparativ cu finalul anului trecut, la 502,68 dolari/titlu, dupa o apreciere de 31% in 2012.
„Cei de la Apple nu s-au gandit inca cum vor ataca segmentul smartphone-urilor ieftine si, din acest motiv, consideram ca marjele lor de profit ar putea intra sub presiune”, conchide George Russell de la Franklin Templeton.