Abilitatile motorii fine la bebelusi: Cum se dezvolta si exercitii pentru a o stimula

Dezvoltarea psihomotorie este cheia fiintelor umane si constituie un aspect evolutiv la bebelusi si copii pe masura ce cresc. Datorita ei vor dobandi treptat aptitudini, cunostinte si experiente. In cadrul dezvoltarii psihomotorii se afla abilitatile motorii grosiere (miscari largi si coordonate) si abilitatile motorii fine.

Aceasta se refera la coordonarea muschilor, oaselor si nervilor pentru a produce miscari mici si precise. Permite, de exemplu, copiilor sa ridice un creion pentru a scrie si, pe langa folosirea mainilor sau a degetelor, promoveaza si lucrul limbii, buzelor si picioarelor.

Abilitatile motorii fine se dezvolta in timp, exerseaza si invata copiii sa o exerseze; dar exista si activitati foarte simple care pot fi practicate cu bebelusii si care ii vor ajuta in acest proces.

Cand apare motricitatea fina?

Maturizarea sistemului nervos are o ordine prestabilita si o succesiune clara, desi nu este exacta la fiecare copil. Motoriile fine apar in jur de 4 luni (dupa bruta) si se vor perfectiona de-a lungul anilor. La acea varsta copilul isi descopera mainile , se misca si le observa si incearca sa ridice obiecte si sa- si manipuleze mediul.

Dezvoltarea motricitatii fine este foarte importanta deoarece realizarile in acest domeniu ii vor permite micutului sa experimenteze si sa invete despre mediul inconjurator. Pe scurt, este foarte important pentru dezvoltarea inteligentei.

Psihomotricitatea depinde de genetica, de nivelul de maturizare si de antrenament sau de invatare. O legatura puternica cu mama, stimularea senzoriala in timp util si chiar hranirea sunt factori care favorizeaza performanta optima.

Prima piatra de hotar, dupa cum am vazut, este descoperirea mainilor; dar aceasta va fi urmata de altele: la sapte luni va putea sa bata din palme, dupa opt luni va putea sa faca turnuri cu bucati sau sa treaca obiecte dintr-o mana in alta, iar dupa 12 luni va putea. sa cante la toba. La 3 ani vor desfasura activitati mai complexe precum taierea cu foarfeca, fixarea nasturii sau confectionarea colierelor. Abilitatile motorii fine sunt esentiale pentru scris.

Exercitii pentru stimularea motricitatii fine in primul an

Exista exercitii si activitati simple pe care le putem practica cu bebelusul nostru pentru a-l ajuta sa-si exercite abilitatile motorii fine in functie de varsta si nivelul de maturitate :

De la patru luni

Pentru a imbunatati tonusul muscular si sensibilitatea, trebuie sa te joci cu bebelusul pentru a deschide si inchide mainile. Ii poti da si hartii de diferite texturi sa le mototoleasca (atentie sa nu le bage in gura). Pentru a stimula prinderea voluntara ii putem oferi o jucarie astfel incat sa o urmareasca cu ochii si sa incerce sa o apuce.

Cu doua jucarii putem pune una intr-o mana pe care sa o tina si o punem rapid pe cealalta in cealalta. Si, bineinteles, trebuie sa-l incurajam sa manipuleze liber obiectele. Pentru a promova coordonarea mana-ochi putem face bule de sapun astfel incat el sa le urmareasca cu ochii si sa incerce sa le atinga.

De la sapte pana la noua luni

Exista mai multe exercitii pentru coordonarea ambelor maini. De exemplu, putem pune o manusa sau manusa pe o mana si sa-l invatam sa o scoata cu cealalta; oferindu-i bebelusului un obiect de apucat si apoi oferindu-i altul care sa faca la fel cu cealalta mana, fara a renunta la prima, este o alta modalitate de a stimula acea coordonare.

Discurile de apucare cu blocare Montessori sunt grozave pentru copilul care invata sa treaca obiecte din mana in mana. De asemenea, este important sa-l inveti sa loveasca sau sa loveasca cele doua obiecte, unul impotriva celuilalt.

Pentru a promova utilizarea degetului aratator in mod independent, ne putem juca cu el aratand sau mangaindu-ne parti ale corpului nostru si ale lor folosind doar acel deget. Rasfoirea unei povesti si directionarea mainii pentru a indica imaginile pe care le numesti cu degetul aratator este un alt mod de a folosi acest deget.

La aceasta varsta il putem invata si sa bata din palme, sa imite animalele cu mainile sau sa faca gesturi insotite de cantece. Il putem incuraja sa separe si sa uneasca degetele mainii sau sa imite o pasare facand un cleste cu degetul aratator si degetul mare.

De asemenea, ii putem lua picioarele si le aducem in campul sau vizual, astfel incat sa le poata atinge si sa recunoasca degetele extremitatilor inferioare. O alta dintre cele mai complete activitati pentru dezvoltarea coordonarii mana-ochi in aceasta perioada este aruncarea unei mingi pe sol pentru a o prinde.

De la 10 la 12 luni

In acest moment putem incepe sa folosim degetul mare si aratatorul in maner pentru a stimula utilizarea clemei digitale . Pentru aceasta putem aseza mai multe obiecte in fata lui si incercam sa le luam cu ambele degete. Exista si un joc foarte distractiv, care consta in plasarea unor figuri care plutesc intr-un vas cu apa.

Copilul trebuie sa „pescuiasca” figurinele folosind clema digitala. Pentru a dezvolta puterea si coordonarea mainii, ii putem da hartii sa se mototoleasca si sa rupa; si jucati jocuri de insirare inele pe un suport.

Exercitii de la 12 luni

De la un an inainte, abilitatile motorii fine ar trebui sa fie stimulate in continuare. Putem, de exemplu, sa-l incurajam sa-si puna palmele impreuna si sa atinga fiecare deget cu mana opusa. Poate fi dificil la inceput, dar cu practica vei reusi sa o faci intr-un mod coordonat. Alte exercitii simple pot fi realizarea de bile mici de hartie sau ciupirea lutului; ofera-i o toba sau incurajeaza-l sa cante la pian.

Pe masura ce creste, va putea sa joace jucarii duk, sa doboare kile sau sa transfere obiecte mici (orez, naut, nasturi) in diferite recipiente. Intoarcerea paginilor unei carti, construirea de turnuri sau manipularea unui puzzle poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea abilitatilor motorii fine.

Incepand cu varsta de trei ani , motricitatea lor va fi avansat vertiginos si vor putea sa introduca sireturi, sa lege si sa dezlege fundite, sa prinda nasturi, sa taie cu foarfecele sau sa faca coliere si bratari cu margele. Apoi veti putea sa desenati, sa urmariti forme si sa incepeti sa scrieti. Si o sa-ti placa mestesugurile. Urmatorii ani vor servi la imbunatatirea preciziei, coordonarii, rezistentei, fortei si vitezei motricitatii sale.

Cateva ultime sfaturi

Dezvoltarea motricitatii fine este prestabilita si copiii nu trebuie fortati. Este foarte important sa tinem cont de maturizarea copilului. Daca vedem ca rezista, mai bine lasam activitatile pentru alta data. Aratandu-ne mereu afectuos, il va stimula atunci cand vine vorba de participarea la jocuri.

 De asemenea, este important sa verbalizam toate actiunile pe care le desfasuram. Activitatile diferitelor faze pot fi repetate pe masura ce creste pentru a consolida ceea ce invata. Repetarea activitatilor este de fapt necesara pentru ca el sa le interiorizeze!

Latest news

- Advertisement -spot_img

Related news