Poti sa cantaresti la 50 la fel ca la 20? De ce, pe masura ce trec anii, simtim ca este mai greu sa slabesti? Barbatilor le este mai usor? Este o perceptie subiectiva sau exista cauze legate de metabolismul organismului, care imbatraneste? Exista o greutate ideala pentru fiecare persoana?
Multe sunt indoielile care apar pe masura ce incepem sa ne dam seama ca pierderea in greutate nu este la fel de usoara ca inainte . Si exista mai multi factori care fac aceasta sarcina mai dificila de-a lungul anilor.
Pierderea masei musculare
Desi este greu de generalizat -pentru ca fiecare persoana are genetica diferita, iar factori precum exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa joaca un rol cheie. Adevarul este ca, in timpul imbatranirii are loc o pierdere a masei osoase si musculare si o crestere a masei adipoase.
Aceste modificari sunt cauzate de mai multi factori -continua el-, printre care o scadere a metabolismului nostru bazal si numeroase modificari hormonale.
Dupa o anumita varsta, atat la barbati, cat si la femei, incepe scaderea hormonilor sexuali precum estrogenul si testosteronul, precum si scaderea androgenilor, estrogenii, hormonului de crestere si eventuala alterare a altora precum leptina. asociat cu modificari ale compozitiei corporale.
Aceeasi persoana, mancand acelasi lucru, isi va creste greutatea in timp. Mai multe studii arata statistici in care se vede ca de la varsta de 25, 30 de ani, masa musculara incepe sa se piarda sistematic in fiecare an , cu o rata de 1% pe an.
Persoana pierde din masa musculara, care este un tesut activ metabolic, cere multa cheltuiala de energie din partea organismului, asa ca daca mancam la fel si avem mai putine cheltuieli, ne putem ingrasa.
Se spune mereu ca la 30 de ani corpul tau se schimba, se pare ca in acel moment totul se schimba, dar in realitate te schimba de cativa ani si poate nu ai observat, si in asta este super important. rolul jucat de scaderea masei musculare, care in general este ceva care ne afecteaza pe toti.
Un metabolism mai lent
Metabolismul scade lent si progresiv odata cu varsta. Din acest motiv, o persoana la 50 de ani nu poate manca asa cum facea la 20 de ani.
Pana la varsta de 25 de ani, o parte din caloriile furnizate de dieta sunt distribuite pentru procesele de constructie a tesuturilor , cresterea musculara, oase, de exemplu. In jurul varstei de 30 de ani, oamenii care au avut o viata mai activa si mai dinamica incep sa-si schimbe obiceiurile cu altele mai sedentare.
Din acest motiv, el subliniaza ca daca in ecuatie omul consuma mai multa hrana decat are nevoie corpul sau si se misca mai putin, acel exces caloric se va depune inevitabil sub forma de grasime, dand nastere aparitiei supraponderalitatii si obezitatii.
Tinand cont ca pe masura ce imbatranim, pierdem si din masa musculara, daca organismul nu face miscare, raportul masa grasa/masa musculara creste in detrimentul grasimii si asta incetineste si metabolismul.
Este la fel la barbati si femei?
O alta indoiala recurenta este daca femeilor si barbatilor le este greu sa piarda in greutate pe masura ce trec anii.
Desi pentru amandoi acest proces incepe sa fie dificil, adevarul este ca pentru ei este mai putin dificil decat pentru ei.
Nivelul de testosteron la barbati scad mai treptat in comparatie cu hormonii la femei, ceea ce duce la pierderea osoasa care are loc mai lent. Legat de aceasta, este obisnuit ca barbatii sa tinda la o cantitate mai mare de masa fara grasimi, adica mai multa masa musculara si mai putina masa de grasime.
Imbatranirea poate, la randul ei, sa fie implicata in modificari ale distributiei grasimii in corpul nostru, crescand procentul femeilor cu o acumulare mai mare de grasime la nivel abdominal in comparatie cu barbatii.
Rolul sedentarismului
Profesionistii subliniaza ca, desi este clar ca nu este la indemana noastra sa oprim sau sa prevenim modificarile hormonale sau metabolice, precum si predispozitiile genetice, ne putem modifica stilul de viata incorporand obiceiuri sanatoase.
Ne confruntam cu o pandemie de sedentarism care se accentueaza pe masura ce imbatranim, aceasta poate colabora cu cresterea tesutului adipos si scaderea muschilor nostri , ceea ce duce, de asemenea, la o miscare mai mica.
La randul sau, modul in care mancam este cheia acestor modificari corporale, este foarte frecvent in lume si in tara noastra consumul mare de zaharuri simple si grasimi de proasta calitate care complica si mai mult tabloul.
Dincolo de problemele metabolice, hormonale si genetice, cred ca stilul de viata este foarte important, evident ca nu este acelasi lucru cand suntem adolescenti ca atunci cand avem o familie, muncim si tendinta este de a fii din ce in ce mai sedentar si sa ai din ce in ce mai putin timp sa gatesti, sa mananci sanatos, sa faci cumparaturi si sa faci sport.
Cred ca aici apare ceva foarte important: daca nu putem face nimic impotriva trecerii timpului, impotriva metabolismului mai lent, ei bine, ceea ce putem face este sa prioritizam activitatea fizica si obiceiurile sanatoase, fara sa cadem in diete nebunesti, ci cu comportamente care stim ca poate fi sustenabila in timp.
De ce sa nu vorbim despre greutatea ideala?
Inseamna toate acestea ca este foarte greu sa te gandesti sa slabesti la o varsta inaintata? Desigur ca nu. Ceea ce ar trebui schimbat este abordarea.
Pentru cei care incearca sa slabeasca, se recomanda sa nu se stabileasca o greutate ideala ca obiectiv, ci pledeaza pentru tratamente individualizate .
Desi exista parametri de masurare a intervalelor de greutate normala, supraponderala, subponderala si obezitate, care folosesc indicele de masa corporala de exemplu, trebuie sa avem in vedere ca este un instrument foarte util si foarte usor de a determina modul in care se afla o populatie intr-un un anumit moment si comparam cu altul, dar in cabinet avem in fata un pacient cu o poveste grea in spate.
Multi pacienti provin dintr-o istorie de diete, cu un background special in alimentatie, de multe ori cu o relatie perturbata sau cu o tulburare de alimentatie , asa ca nu putem pretinde valori ideale sau care sunt departe de realitate si le stabilim. ca obiectiv, cu stacheta atat de sus incat este foarte greu de atins si care genereaza frustrare pentru pacient.
In cazul nostru, nu propunem niciodata o greutate tinta , ci mai degraba il intreb pe pacient cat de mult vrea sa cantareasca, iar cand raspunde, il pun sa faca acest exercitiu: gandeste-te cand a cantarit ultima data, cati ani a avut. a fost, ce sacrificii a facut, daca facea miscare si, in sfarsit, daca era multumit sau si-a dorit sa continue sa piarda.
Atunci, cand iti pui toate aceste intrebari, iti dai seama ca de multe ori acea greutate pe care o repeti pe care vrei sa o ai, sau acel numar de kilograme despre care spui ca ai prea multe, sunt de fapt structuri, numere care ai nascocit in capul lui, acolo noi credem ca avem 20 de kilograme mai mult decat cantarim toata viata si se dovedeste ca acest toata viata era cand aveai 20 sau 25 de ani.ea ideala este un concept pe care ar trebui sa -l lasam in urma . Cuvantul ideal reflecta un singur obiectiv, de perfectiune, absolutist si este legat de incercarea constanta de a realiza un corp pe care, la nivel cultural, ar trebui sa-l avem, sustine el.
De aceea subliniaza ca inceperea unui drum sanatos nu implica o anumita greutate, ci o buna compozitie corporala, si ca obiectivul poate fi scaderea sau mentinerea unui procent de tesut adipos in limite normale si mentinerea unui nivel bun de muschi, factori care ajuta la prevenirea bolilor, la miscare si la o buna calitate a vietii.
Cum sa incepi un drum sanatos?
Se recomanda stabilirea unor obiective care sa cuprinda diferite aspecte legate de sanatate si care sunt permanent conectate, inclusiv: odihna, alimentatie, miscare si managementul emotional si stresului. Daca nu ne uitam la toate aceste domenii, probabil ca vom ajunge sa ne concentram pe unul fara sa avem rezultatele pe care le asteptam. Suntem fiinte integrale.
De asemenea, indica faptul ca elaborarea acestor obiective trebuie realizata impreuna cu un profesionist care respecta ritmurile si realitatea vietii fiecaruia.
Istoria greutatii de-a lungul timpului, antecedentele, varsta si obiceiurile dobandite sunt luate in considerare impreuna cu dobandirea de noi obiceiuri mai sanatoase. In prima consultatie le spun de obicei persoanelor care vor sa fie mai slabe: in loc de sa slabeasca intrebarea este sa schimbati greutatea, schimbati relatia cu alimentele si cu activitatea fizica.
Si ofera sfaturi pentru a o putea duce la indeplinire: Un obiectiv realist este sa schimbi lucrurile marunte pentru a realiza schimbari mai mari si mai permanente. O pierdere in greutate nu trebuie sa depaseasca niciodata 1% din greutatea curenta pe saptamana. Aceasta este o asteptare realista.
In acest sens, el sfatuieste sa nu intram intr-o logica totul sau nimic. Facand o dieta in regula si perfecta sau nu fac nimic bine, mancand asa cum faceau ei, ceea ce i-a determinat sa se ingrasa si sa aiba corpul de care sunt nemultumiti.
In ceea ce priveste dificultatea de a obtine rezultate la o varsta mai inaintata, acesta indica: Dupa varsta de 50 de ani, este important sa faci miscare pentru mentinerea sau cresterea masei musculare, pe langa exercitiile aerobice, deoarece o masa musculara adecvata creste metabolismul.
In sfarsit, ofera sfaturi in conformitate cu Romano 80/20, care propune schimbarea obiceiurilor , consumul de alimente sanatoase de cele mai multe ori intr-o maniera controlata si, intr-un procent mai mic, rasfatarea anumitor gusturi personale.
Nu trebuie sa tii dieta, trebuie sa mananci sanatos de cele mai multe ori, mancand alte tipuri de alimente care nu sunt atat de sanatoase, in cantitati mici, bucurandu-te, incet, facand din actul de a manca un act de implicare ridicata si fara vinovatie. Iar daca nu se pot schimba singuri, cere ajutor profesional.