Grasimile sunt necesare in dieta, dar trebuie sa fie ceea ce noi stim ca fiind „bune”. Va spunem in ce alimente se gasesc.
Desi s-a creat o ura deliberata impotriva grasimilor, exista o mare lipsa de cunostinte legata de acesti compusi organici. Nu ai incredere in dietele care promit sa le elimine complet, pentru ca iti vor face rau. Dar, chiar stii ce sunt grasimile? Ce functie au acestea in corpul tau?
Febra de a elimina grasimile din alimentatia noastra vine de la sosirea produselor usoare in anii 80. Ideea ca daca nu consumam grasimi suntem mai sanatosi si nu vom avea colesterol, are nuantele ei. Una dintre marile probleme ale acestor produse este cresterea zaharurilor adaugate care se face, la fel de daunatoare (sau mai rau) sanatatii. Dincolo de aditivii care sunt incorporati in produsele usoare, atunci cand se indeparteaza grasimea dintr-un produs, se indeparteaza si „grasimea buna”, esentiala pentru sanatate.
Eliminarea grasimii, prin urmare, nu implica neaparat o imbunatatire, deoarece absenta sa totala face dificila absorbtia corecta a unor vitamine liposolubile: vitamina A, D, E si K. Pentru a aduce insulta la vatamare, trebuie luata. tinand cont de faptul ca grasimile reprezinta principala contributie energetica de care avem nevoie pentru a functiona corect.
Dupa ce am clarificat deja importanta grasimilor pentru sanatatea noastra, trebuie sa subliniem ca nu toate grasimile sunt la fel si ca nu toate sunt bune. De obicei se face o distinctie intre grasimile bune si grasimile rele.
Grasimile rele sunt numite saturate si sunt prezente in alimente precum laptele de cocos, untul sau unele produse lactate. Acestea pot provoca acumularea de colesterol in artere si pot creste sansele de boli cardiovasculare.
La randul lor, grasimile bune sunt cele care intervin cu adevarat pozitiv in organism si indeplinesc functiile pe care le-am mentionat mai sus. Se face distinctie intre grasimile polinesaturate (prezente in pestele gras, de exemplu) si grasimile mononesaturate, cele care se gasesc in alimente precum uleiul de masline sau avocado.
Daca vrei sa profiti de toate beneficiile acestei componente esentiale pentru sanatate, nu rata aceasta galerie pentru a afla mai multe despre avocado, nuci sau pestele albastru.
Grasimi nesaturate
Grasimile nesaturate sunt cunoscute si ca „grasimi bune”. Acestea se impart in grasimi mononesaturate (creesc nivelul de colesterol bun si reduc colesterolul rau) si grasimi polinesaturate (nu sunt produse de organism, deci trebuie obtinute din alimente). Grasimile polinesaturate includ omega 3 si omega 6.
Peste
Pestele este bogat in grasimi nesaturate. Mai exact, pestii precum somonul, pastravul, tonul, hamsa sau macroul contin Omega 3, care reduc riscul de boli cardiovasculare si previn, printre altele, osteoporoza.
Seminte
Semintele de floarea soarelui, graul, susanul, soia sau porumbul sunt alimente bogate in grasimi nesaturate, facandu-le perfecte pentru o dieta sanatoasa.
Nuci
Nucile sunt bogate in Omega 3, inclusiv nuci si migdale, carora li se atribuie proprietati de a proteja inima, deoarece reduc nivelul de colesterol rau.
Avocado
Avocado este bogat in grasimi mononesaturate, de aceea se recomanda combaterea colesterolului rau (LDL).
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, precum salata verde sau spanacul, printre altele, contin grasimi nesaturate, pe langa faptul ca ofera o cantitate mare de vitamine si minerale.
Masline
Maslinele sunt o gustare clasica la noi. Desi au fost intotdeauna descrise ca fiind daunatoare pentru consumul in timpul dietelor, acesta este un mit. Maslinele au acizi grasi omega 3 si omega 6, iar consumul lor previne bolile de inima. De asemenea, sunt un aliat perfect pentru combaterea anemiei, datorita procentului mare de fier.
Distic
Una dintre cele mai dependente de nuci are grasimi mononesaturate. In plus, consumul acestuia iti ofera vitamine, minerale, antioxidanti si multe fibre. Ideal pentru aportul de energie, consumat cu moderatie.
Nuci de macadamia
Aceasta varietate de nuca australiana este bogata in vitamine, minerale si Omega 3. Alegerea acestui aliment iti va usura digestia si ajuta la controlul tensiunii arteriale, precum si un puternic antiinflamator. Nuca de macadamia are un procent mare de grasimi mononesaturate.
Caju
Acest fruct uscat este evitat datorita procentului mare de grasime, dar daca este consumat moderat (30 de grame per portie) este foarte sanatos. Cantitatea sa de grasimi mononesaturate este de 24,6 g fata de aproape 9 grasimi saturate. Prin urmare, devine o optiune buna pentru a controla colesterolul si a avea grija de oase si muschi, deoarece este o sursa de magneziu si calciu.
Sofran
Aportul de sofran va ofera vitamina C, magneziu, carbohidrati si potasiu. Continutul sau de grasimi faciliteaza absorbtia vitaminelor liposolubile si ofera acizi grasi esentiali.
Ulei de soia
Uleiul de soia contine acizi grasi omega 3 si 6, foarte benefici pentru sanatatea inimii tale. De asemenea, este o sursa de carbohidrati, vitamina K, vitamina E. Ideal este sa o consumi cruda.
Porumb
Porumbul este un aliment incarcat cu carbohidrati si vitamine din grupa B (acid folic si minerale). In ceea ce priveste grasimile, porumbul are acizi grasi nesaturati, care contribuie semnificativ la imbunatatirea sanatatii.
Susan
Susanul, cunoscut si sub numele de susan, este o samanta foarte bogata in grasimi bune. Contine 22 de grame de acizi grasi polinesaturati si 19 de grame de acizi grasi mononesaturati. De asemenea, daca ai probleme in reglarea tranzitului intestinal, poti beneficia de cele 12 grame de fibre pe care le contine.
Germeni de grau
Germenii de grau sunt bogati in grasimi polinesaturate (5,3 g) si grasimi mononesaturate (1,2 g). Pe langa beneficiile pe care ti le ofera aceasta componenta, are mai multe vitamine, precum E, B5 sau B6.
Sardine
Sardina este un peste albastru foarte bogat in acizi grasi Omega 3. Contine si vitamine precum A, D, E, B12 si B1. Nu irositi toate proprietatile pe care vi le ofera acest peste pe care il puteti gasi pe litoralul spaniol.
Seminte de dovleac
Semintele de dovleac au un procent mare de proteine, fier, fibre si antioxidanti. Profita de sezonul acestei legume pentru a beneficia de acizii sai grasi omega 3 si 6. O modalitate buna de a creste toti nutrientii este sa le consumi in ulei de dovleac.